Στη βουλή τα απορρίμματα της Ερμιονίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στη βουλή τα απορρίμματα της Ερμιονίδας

Ιούλιος 01, 2014 - 15:11

ο δεματοποιητής στα Δίδυμα φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας σχετικά με το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα. Στην ερώτηση επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο ΠΕΚΑ και στην Περιφέρεια για νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και εξυπηρέτηση μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και ζητά την “υλοποίηση ενός άμεσου, χωρίς γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις, έκτακτου σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα σύμφωνο με τον εθνικό σχεδιασμό για ανακύκλωση και ανάκτηση.”

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργούς:
1)Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2)Εσωτερικών

Θέμα: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα απορρίμματα στην Ερμιονίδα

Το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμάτων της  Ερμιονίδας είναι γνωστό και ιδιαίτερα οξύ λόγω:

α) των διαχρονικών ευθυνών κεντρικού Κράτους και Περιφέρειας, με διαρκείς υπονομεύσεις και αναθεωρήσεις των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και με απώτερο στόχο την παραπομπή της όποιας “λύσης” σε ιδιώτη εργολάβο με λεόντειους όρους και σε βάρος της κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την υπονόμευση κάθε άλλης φιλικής στο περιβάλλον και τους πολίτες επιλογής με στόχο τον τελικό εκβιασμό των τοπικών κοινωνιών, ώστε να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό.

β) της παταγώδους αποτυχίας του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων,  του αδιεξόδου και της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει προκαλέσει η λειτουργία του στον χώρο του Σταυρού Διδύμων και της μετατροπής του ουσιαστικά σε ΧΑΔΑ. Άλλωστε, τελικός αποδέκτης των δεμάτων δεν υπήρχε!

Τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων έχει ξανά προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων αφού η περίφημη “Λύση στα συσσωρευμένα απορρίμματα του Δήμου Ερμιονίδας” που διατεινόταν στις 28/02/2014 ο Υπουργός ΠΕΚΑ (νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για μεταφορά των στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής) έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και τα απορρίμματα εναποτίθενται σε ΧΑΔΑ στον Κάμπο Κρανιδίου.

Ειδικά μάλιστα ενόψει των καλοκαιρινών μηνών και της τουριστικής περιόδου η κατάσταση γίνεται αφόρητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Σε αυτές τις συνθήκες το Υπουργείο ΠΕΚΑ και η Περιφέρεια δείχνουν δέσμιοι των επιλογών τους με οδυνηρές όμως συνέπειες για την κοινωνία. Η ορθολογική διαχείριση που και βιώσιμη είναι και κοινωνικά δίκαιη και τελικά οικονομικότερη δεν φαίνεται να  υπάρχει ούτε ως φευγαλέα σκέψη στους σχεδιασμούς τους οι οποίοι προσαρμόζονται στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων και ημεδαπών εργολάβων.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
2.Γνωρίζει το υπουργείο το νέο περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα που σοβεί στην περιοχή;
3.Ποια είναι η “αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής” στην οποία προχώρησε το υπουργείο μέσω των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όπως ανάφερε σε απάντηση (αρ. πρωτ. 2301 β, 29/11/2013) σε σχετική ερώτησή μας;
4.Προτίθεται το Υπουργείο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου αντί σκόρπιων, αναποτελεσματικών και προσχηματικών πρωτοβουλιών, να συνεργαστούν με τους κατοίκους και το Δήμο Ερμιονίδας για να καταστρωθεί και υλοποιηθεί ένα άμεσο, χωρίς γραφειοκρατικές ή άλλες καθυστερήσεις, έκτακτο σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ερμιονίδα σύμφωνο με τον εθνικό σχεδιασμό για ανακύκλωση και ανάκτηση ή θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου δεν θα ήταν επιθυμητή καθώς θα ακύρωνε το «μονόδρομο» της επιλογής του ιδιωτικού φαραωνικού εργοστασίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας