Γ.Μανιάτης:επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έως 500KW σε περιοχές που είναι αντλιοστάσια (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Μανιάτης:επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έως 500KW σε περιοχές που είναι αντλιοστάσια (βίντεο)

Σεπτέμβριος 23, 2014 - 15:31

φωτογραφία eurokinissi

Απόσπασμα ομιλίας Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στη Βουλή, κατά την Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης Δικαιώματος Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, σχετικά με την  τροπολογία για τους Γεωργικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, μέσα από ΑΠΕ.

«Ξέρουμε όλοι πολύ καλά –και εμείς που προερχόμαστε από αγροτικές περιοχές, αλλά και οι συνάδελφοι που προέρχονται από αστικές περιοχές- ότι τα κόστη της αγροτικής παραγωγής είναι τριών ειδών: το κόστος παραγωγής –φάρμακα, φυτοφάρμακα κτλ.- το κόστος μεταφοράς και το κόστος ενέργειας.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που κάνουμε με τη συγκεκριμένη διάταξη –και θέλω να ελπίζω ότι δεν είμαι υπερβολικός, αλλά το πιστεύω βαθιά αυτό που θα σας πω- κάνουμε μια τομή στον τρόπο παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Κάνουμε μία τομή στη μείωση του κόστους παραγωγής όλων των Ελλήνων αγροτών.

Τι λέμε με απλά λόγια; Επιτρέπω όχι σε άτομο, όχι σε ιδιώτη, αλλά σε μία συλλογική οντότητα, που είναι ο Γενικός Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, κάτω από τον οποίο είναι οργανωμένοι στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων όλοι οι αγρότες σε όποιες περιοχές υπάρχουν αρδευτικά δίκτυα -και μιλάμε για πολύ μεγάλο μέρος της χώρας- κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα να είναι προνομιακός παραγωγός και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με απλά λόγια, επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έως 500KW σε περιοχές που είναι αντλιοστάσια ,τα οποία τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα το νερό των αρδευτικών δικτύων. Επιτρέπουμε κατά προτεραιότητα, μόλις απελευθερωθεί η χωρητικότητα, να δοθεί άδεια έναντι όλων των ιδιωτών, ώστε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.

Πώς, όμως; Όχι με το να πάρουν λεφτά, όχι με το να αυξήσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, όχι με το να υποχρεωθεί κάποιος να έρθει κάποια στιγμή να κουρέψει ξανά τις τιμές των φωτοβολταϊκών, αλλά εφαρμόζοντας τη σύγχρονη αρχή τουnet metering.

Τι είναι αυτό, με απλά λόγια; Ήδη ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε την υπουργική απόφαση για αυτόν το συμψηφισμό στα σπίτια και για πρώτη φορά το επεκτείνουμε στον αγροτικό τομέα σε συλλογικό όργανο. Του λέμε: εγκαθιστάς ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 500 KW, παράγεις ρεύμα και το καλοκαίρι που έχεις ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, την καταναλώνεις όλη και προφανώς χρειάζεσαι και κάποια παραπανίσια από τη ΔΕΗ, την οποία θα πληρώσεις, αν χρειαστεί.

Φθινόπωρο και χειμώνα, όμως, που συνεχίζει να παράγει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό πάρκο που έχεις εγκαταστήσει και εσύ δεν χρειάζεσαι ενέργεια, την εγχύεις στο σύστημα και σου τη συνυπολογίζει σε ετήσιο κύκλο η ΔΕΗ στο κόστος της ενέργειάς σου.

Άρα, δίνουμε τη δυνατότητα στο συλλογικό όργανο των αγροτών να κάνει μία παραγωγική επένδυση που του μειώνει το ενεργειακό κόστος. Και δεν επιβαρύνουμε ούτε κατά ένα ευρώ την υπόλοιπη κοινωνία και ασφαλώς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην πραγματικότητα δημιουργούμε προϋποθέσεις για τεράστια μείωση του ενεργειακού κόστους σε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα».

Δείτε το σχετικό video από την ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ

https://www.youtube.com/watch?v=TvjdDKoTWFQ&list=UUP1Ul5Gh_5fxjbM7PKtJ9NA