Τραπεζικό σύστημα, κεφαλαιακή επάρκεια και αδιέξοδο από την κρίση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τραπεζικό σύστημα, κεφαλαιακή επάρκεια και αδιέξοδο από την κρίση

Οκτώβριος 29, 2014 - 12:03

Προχθές ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Ανάμεσα τους και οι ελληνικές. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ανάλογο με το διαβατήριο του καθένα μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει πτωχευμένο, αντίθετα ο εγχώριος έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος πανηγυρίζει.

Αυτός είναι ένας αντιπροσωπευτικός τίτλος ελληνικού ΜΜΕ για τα stress test και τις ελληνικές τράπεζες: «Περνούν τα Stress Tests οι ελληνικές τράπεζες» (in.gr)
Και...
Αυτός είναι ένας αντιπροσωπευτικός τίτλος ξένου ΜΜΕ για τα stress test και τις ελληνικές τράπεζες:  «ECB stresstests: Three out of four Greek banks fail» (financial times).

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποιος παραμυθιάζει ποιόν και γιατί. Το γιατί προκύπτει από την χρησιμότητα του παραμυθιού, μην ξεχνάμε άλλωστε τον ψυχοθεραπευτικό ρόλο των παραμυθιών, άλλωστε στα Βυζαντινά Ελληνικά, παραμυθία σημαίνει παρηγοριά. Και γιατί πανηγυρίζει ο Χαρδούβελης ; για να μην καταρρεύσει το χρηματιστήριο και για να μην υπάρξει πανικός εκ μέρους των καταθετών (ο γενικός δείκτης σήμερα παρουσίασε πτώση 3,5%)
Μετά την κολοσσιαία ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην αρχή της χρονιάς, χρησιμοποιώντας ένα απολύτως ευφάνταστο σενάριο που προβλέπει δείκτες ανάπτυξης και ανάκαμψης που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, και καλή βούληση από παντού για να μην καταρρεύσει η καθημαγμένη (και λόγω δικών τους λαθών) Ελλάς, το άνοιγμα βγαίνει στα 9 δισ., και χωρίς κανενός είδους αποδεκτή ρύθμιση για τα μακροχρόνια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία πολύ σύντομα θα απαιτήσουν νέα κεφάλαια διότι αργά η γρήγορα ο νέος επόπτης, δηλαδή η ΕΚΤ, θα ζητήσει τη διαγραφή τους από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών αποκρυσταλλώνοντας την ζημιά, κατά μέσον όρο στο 50% του ύψους του αρχικού δανείου! Μετράμε ανάποδα λοιπόν για την παράδοση των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ότι αυτό και αν σημαίνει. Η κυβέρνηση έχοντας υποκύψει στη φαυλότητα που την διακρίνει και τις οικονομικές επιλογές που τις επιβάλλουν δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για να αναστρέψει την οικονομική κατάσταση. Ως ο βασικός μέτοχος επίσης δεν άλλαξε τις διοικήσεις των ολιγαρχών για να σταματήσει η απάτη των θαλασσοδανείων.

Στο μέλλον θα μιλήσουμε για τις αλλαγές που θα φέρει ο νέος επόπτης των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ. Προς το παρόν αυτό που προκύπτει είναι άλλο ένα εμπόδιο για την έξοδο από την κρίση. Οικονομικό εμπόδιο πέρα από τα προφανή πολιτικά και τις πολιτικές της ύφεσης.  Με πτωχευμένες τράπεζες δεν θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και ακόμα αναρωτιόμαστε από πού θα βρεθεί ο μηχανισμός χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.