Τσίπρας: η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τσίπρας: η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν

Ιανουάριος 28, 2015 - 19:32

φωτογραφία eurokinissi

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12.  
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του αναφέρθηκε στην ομιλία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, επίσης, έστειλε μήνυμα στους εταίρους διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα τους κκ Σουλτς και Ντάισεμπλουμ, οι οποίοι έρχονται αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα, στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και στην διαφάνεια των δημοκρατικών θεσμών και του αισθήματος δικαίου του ελληνικού λαού. Σημείωσε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που έχουν μεγάλες προσδοκίες, δεν περιμένουν να αλλάξουμε από τα μια μέρα στην άλλη τη δραματική κατάσταση και πρόσθεσε πως έχουν την προσδοκία να υπάρχει μια κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε παραινέσεις προς τους υπουργούς: «Να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, είμαστε όλοι υπό τη δική τους κρίση», σημείωσε. Ζήτησε επίσης να επιδιώξουν μηδενική ανάδοχη στην αλαζονεία .

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός μας απαιτεί να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειας του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Επιπλέον ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες έγιναν τομές και αλλαγές που δεν είχαν γίνει για χρόνια. 

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα είπε πως είναι σαφώς μικρότερο και περιλαμβάνει δέκα υπουργεία. Μίλησε, επίσης, για σημαντικές τομές στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καπετανάτα, με έλεγχο και διαφάνεια παντού.

Τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, χωρίς μνησικακίες και πάντα κρατώντας τη συζήτηση σε πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού.

«Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», επισήμανε. 

Αναφερόμενος στο «σύνθετο έργο», όπως είπε, έθεσε προτεραιότητες:
-    Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κανένας Έλληνας πολίτης να μην είναι μόνος απέναντι στην κρίση. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που είναι τελευταία στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε. 
-    Στήριξη της οικονομίας για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει 
-    Μια νέα διαπραγμάτευση με εταίρους σε αναζήτησή μιας βιώσιμης λύσης. Επ’ αυτού δήλωσε έτοιμος για διαπραγμάτευση με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα του χρέους. Απέρριψε και «αμοιβαία καταστροφική ρήξη» και συνέχιση «της πολιτικής της υποτέλειας. 
-    Ριζική μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπιση με διαφάνεια

«Αν οι εκλογές τις προηγούμενης Κυριακής δεν είχαν γίνει θα συζητούσαμε μόνο για τις δεσμεύσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον εκτίμησε πως ήταν ισχυρός ο διεθνής αντίκτυπος και ανέφερε ότι δεκάδες ηγέτες έστειλα μηνύματα. Σημείωσε, επίσης, πως θετική ήταν και η αντίδραση των λαών της Ευρώπης, επειδή είδαν την ελπίδα.

«Το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της». Σημείωσε, δε, στην κυβέρνηση είναι ανοιχτοί και καλόπιστα θα συζητήσουν με όλους, καλωσορίζοντας τους κκ Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη μιας νέας εποχής» είπε και συμπλήρωσε ότι θα βαδίσει χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να φοβηθούν τις συγκρούσεις. protothema.gr  (φωτογραφίες eurokinissi)