Ιστορίες Αναπλιώτικου Καρναβαλιού «Ούνα Φάτσα, Ούνα Μάσκα»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ιστορίες Αναπλιώτικου Καρναβαλιού «Ούνα Φάτσα, Ούνα Μάσκα»

Φεβρουάριος 16, 2015 - 13:37

Ελληνοβενετσιάνικο Κουσκούς.

 
Θα εμφανιστούν πιασμένες αγκαζέ, που σιγά που δεν θα ερχόντουσαν, που θα έχαναν ένα τέτοιο γεγονός, μια τέτοια παρέλαση, με τόσο κόσμο και χαμό, οι δύο κολλητές φίλες.

 Η μαντάμ ΜπΕλλάς και η κυρία Κολομπίνα. Αχώριστες. Όπου γάμος και χαρά, γιορτή και φασαρία, πρώτες και καλύτερες.

 Και για το πρώτες δεν χρειάζεται νομίζω και μεγάλη εξήγηση. Αρκεί να χαζέψει κανείς όλες τις κοσμικές φωτογραφίες της χρονιάς στο Ναύπλιο. Θέλετε συναυλία, βράβευση, παρέλαση ή κάποια ημερίδα; Τυχαία μία να πιάσει και δεί, τις αφεντομουτσουνάρες τους αποκλείεται να μην τις ξεχωρίσει μες στο πλήθος. Χαρακτηριστικές φιγούρες, χρόνια τώρα…

 Αλλά και καλύτερες; Ε βέβαια καλύτερες. Αν είχε το κουτσομπολιό βραβείο σε αυτή τη κοινωνία, αν τύχαινε κάποιας τέλος πάντων κοινωνικής αναγνωρίσεως, το καλύτερες ούτε θα έφτανε ούτε θα περίσσευε για να τις περιγράψει. Μιλάμε για αχτύπητο δίδυμο. Η μία κόβει και η άλλη ράβει. Γι αυτό ας μην τις κοιτάτε και πολύ. Καλύτερα να μην σας δουν ποτέ αυτές οι δύο. Ας μην σας παρατηρήσουν καθόλου. Ποιος ξέρει τι ιστορία θα κυκλοφορήσουν για εσάς…

 Η μία βέβαια, η κυρία Κολομπίνα, για να είμαστε και ακριβείς, δεν διαδίδει ποτέ τίποτα. Απλά συλλέγει. Συλλέγει τα πάντα. Κάθε πιθανή και απίθανη πληροφορία του Ναυπλίου και των ανθρώπων του. Υπηρέτρια στο επάγγελμα, όλη μέρα οικιακές δουλειές, ψώνια στη λαική αγορά και στα σούπερ μάρκετ και έπειτα βόλτες και καφέ. Μια ζωντανή, κινούμενη εγκυκλοπαίδεια ερωτικών ιστοριών της πόλης, γάμων, φλερτ, τσακωμών, διαζυγίων, κληρονομικών διαφορών και όποιων άλλων μικρών και μεγάλων ιστοριών πέσουν στο μεγάλο και αδιάκριτο αυτάκι της.

 

Αλλά, όπως είπαμε, δεν τα λέει σε κανέναν. Μόνο στην κολλητή της. Την μαντάμ-ΜπΕλλάς. Και εκεί ξεκινούν τα βάσανα όλων μας. Καθότι η μαντάμ, αν και όχι τόσο ικανή στη συλλογή πληροφοριών, δεξιοτέχνισσα όμως στη συρραφή τους και την εφεύρεση απίθανων ιστοριών. Με ένα μαγικό τρόπο η μαντάμ ΜπΕλλάς, δένει όλες τις πληροφορίες της φίλης της σε ιστορίες υψηλής συγγραφικής δεινότητας, τις μεγενθύνει όσο δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους και τις κυκλοφορεί αδιάκριτα σε όλη την πόλη. Ένα μείγμα δηλαδή χαλασμένου τηλεφώνου και ράδιο αρβύλα. Οι ειδήσεις και τα νέα φεύγουν από τα χείλη της σε ρυθμούς πυροβόλου όπλου και όποιον πάρει ο Χάρος. Για χάρη της έχουν μαλλιοτραβηχτεί κυρίες και κύριοι, έχουν τσακωθεί στενοί φίλοι και έχει παρεξηγηθεί η μισή πόλη με την άλλη μισή.

  

 

Γι αυτό σας λέω, ας μην σας δουν ποτέ. Γίνεται; Μπορείτε; Καλύτερα να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξή σας αν και το ξέρω πως είναι δύσκολο, τέτοια ειδησειογραφικά πρακτορεία που είναι. Αποφύγετε πάντως και ένα γειά να τις πείτε και ας φανείτε αγενείς. Γιατί ξέρω πως και τις δυό, καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι τις γνωρίζετε από παιδιά.

Σκίτσο: Bασιλική Σαγκιώτη

Κείμενο: Mario Vagman

H μανταμ ΜπΕλλάς και η κυρία Κολομπίνα θα κουτσομπολέψουν θεατρικώς όποιον βρούν μπροστά τους, το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, στις 8μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, σε θεατρικό δρώμενο της Νέας Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Bάλια Ρεντούλη

Μαντάμ ΜπΕλλάς: Mαίρη Κερασοπούλου

Κολομπίνα: Aνθή Οικονόμου

Παρουσιάστρια: Xατζηιωάννου Ζήνα

Κείμενα: Mario Vagman