Ε, όχι και στην Ουάσινγκτον!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ε, όχι και στην Ουάσινγκτον!

Απρίλιος 17, 2015 - 20:01

Το ότι έχουμε την πιο ανεύθυνη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, αν όχι δεκαετιών, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Φοβάμαι όμως ότι έχουμε παράλληλα και την πιο ανεύθυνη διεθνή κοινότητα όλων των εποχών, αρχής γενομένης από την αμερικανική κυβέρνηση. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν τα χωράει το μυαλό μου. Ο Βαρουφάκης συναντά τον Ομπάμα, η Δούρου δίνει διαλέξεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ο Κοτζιάς ετοιμάζεται να συναντήσει τον ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον και το περιοδικό ΤΙΜΕ κατατάσσει τον Τσίπρα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη για το 2015!

Τι γυρεύουν όλοι αυτοί στην ακτίνα Νέας Υόρκης – Ουάσινγκτον; Νόμιζα ότι η Ελλάδα είναι διεθνώς απομονωμένη. Έτσι έχει πει ο Σαμαράς. Συμφώνησε μάλιστα και η Ολγα Κεφαλογιάννη, η πρώην υπουργός τουρισμού, η κοσμογυρισμένη. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, είχα τις αμφιβολίες μου. Αυτούς τους δικούς μας, τελευταία, που τους βρίσκεις, που τους χάνεις, όλο με μια βαλίτσα στο χέρι είναι. Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Αραβικά Εμιράτα, Πεκίνο, Μόσχα, τώρα Νέα Υόρκη κι ύστερα Ουάσινγκτον; Μα, στην Ουάσινγκτον; Είναι ποτέ δυνατό;

Πίστευα ότι μετά την επίσκεψη του Τσίπρα στη Μόσχα μαζί με ολόκληρη κουστωδία από Κοτζιά, Λαφαζάνη και Βαλαβάνη, μια επίσκεψη που στεναχώρησε αφάνταστα τους ευρωπαίους εταίρους μας, ειδικά τους Γερμανούς, ο Λευκός Οίκος θα ανακήρυσσε σύσσωμη την ελληνική κυβέρνηση persona non grata. Aντιθέτως, τους καλοπιάνουν. Εκεί που έπεσα μάλιστα από τα σύννεφα ήταν όταν διάβασα ότι ο Τζον Κέρι ήταν εκείνος που προσκάλεσε τον δικό μας ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον. Κανονικά, θα περίμενα να παρακαλέσει ο υπουργός μας γονυπετής τον Αμερικανό να τον δεχτεί. Κι αυτό που δεν αντέχω πια με τίποτα, είναι το ΤΙΜΕ να θεωρεί τον Τσίπρα περισσότερο επιδραστικό από τη Μέρκελ!

Κάτι συμβαίνει. Ο κόσμος αλλάζει με τρόπο που δεν καταλαβαίνω. Τους Αμερικανούς τους εμπιστευόμουν. Δεν χώνευαν τους αριστερούς, ούτε συνομιλούσαν με κυβερνήσεις μπαχαλάκηδων, σαν αυτή των Συριζαίων. Αλλά, αυτός ο Ομπάμα δεν μου γεμίζει το μάτι. Αρκετά «μαλθακός» μου φαίνεται καιρό τώρα. Από τη μια δεν του αρέσει η λιτότητα των Ευρωπαίων, από την άλλη φοβάται πως αν γίνει κανένα grexit θα πάρει παραμάζωμα την παγκόσμια οικονομία… Αντί να ακούει τον έγκυρο Σόιμπλε που επιμένει ότι το grexit ή το graccident δεν θα σημάνει το τέλος του κόσμου, έχει ταράξει τη Μέρκελ στα τηλέφωνα και της ζητά να κρατήσει πάση θυσία την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μάλλον έχει πιστέψει αυτά που λένε ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας για την κρίσιμη  γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Το πιο ανησυχητικό από όλα, είναι η ομολογία Βαρουφάκη για Ομπάμα: «Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε».

Αν οι Αμερικάνοι βλέπουν όντως με καλό μάτι τον Σύριζα, ζήτω που καήκαμε! Αν πιστεύουν πραγματικά ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, η κυβέρνησή της να μην πέσει και να έρθει σε μια «έντιμη» συμφωνία με τους δανειστές της, θα πιέσουν και το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να το πετύχουν. Κι αυτοί μπορούν, γιατί είναι υπερδύναμη. Και τότε, αντίο ελπίδες για αριστερή παρένθεση.

Κρατάω μόνο μια μικρή επιφύλαξη μήπως και όλες αυτές οι αγάπες των Αμερικανών είναι τελικά κάποιο καταχθόνιο σχέδιο της CIA. Ισως δημόσια να παριστάνουν τους φίλους και παρασκηνιακά να απεργάζονται την καταστροφή της κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ. Μπορεί, όταν σβήνουν οι προβολείς και κλείνουν τα μικρόφωνα, να ακούγονται εκβιασμοί και απειλές: «Ή συμμορφώνεστε ή σας βομβαρδίζουμε». Αν στις ΗΠΑ έκανε αυτή τη στιγμή κουμάντο κανένας σοβαρός Ρεπουμπλικανός όπως ο Μπους αντί για τον αριστερίζοντα Ομπάμα, το παραπάνω σκηνικό ενδεχομένως να εκτυλισσόταν στα αλήθεια. Το πρόβλημα είναι ότι οι αμερικάνικες εκλογές αργούν ακόμα…