Έκτακτο: Η Ελλάδα αποδέχεται τους όρους των πιστωτών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έκτακτο: Η Ελλάδα αποδέχεται τους όρους των πιστωτών

Ιούλιος 01, 2015 - 12:31

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», με επιστολή την οποία απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, με ελάχιστες μόνο αλλαγές.

Η επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους «Financial Times», η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ, με τον όρο η έκπτωση του 30% για τα νησιά να διατηρηθεί στις απομακρυσμένες περιοχές.

Για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας ζητεί οι αλλαγές για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Ενώ ζητεί το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».