Επτά ημέρες έως τις εκλογές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επτά ημέρες έως τις εκλογές

Σεπτέμβριος 13, 2015 - 13:32

Κυριακή κοντή γιορτή... Σε επτά ημέρες από σήμερα οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επισκεφθούν την κάλπη ακόμα μία φορά. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμηνύεται ότι το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να είναι ένας ευρύς κυβερνητικός σχηματισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του πολύ δύσκολου προγράμματος που έφερε η συμφωνία χωρίς αντιδράσεις. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα ετοιμάζονται να ριχθούν στη δύσκολη τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής αναμέτρησης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΔ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΥΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Από τη γειτονική Καλαμάτα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε τόσο στο κόμμα της ΝΔ όσο και στον κ. Μεϊμαράκη.

«Δεν δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Να μας λείπουν οι συμβουλές των παραδομένων. Που σήμερα μας κουνούν και το δάχτυλο από πάνω γιατί δε καταφέραμε μέσα σε έξι μήνες να βγάλουμε το λαό έξω από το λάκκο που αυτοί 40 χρόνια έσκαβαν και τον έριξαν μέσα» είπε χαρακτηριστικά.

Και ανέφερε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, «αλλά το οχυρό της μάχης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική. Είναι το οχυρό μάχης ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που θέλουν να επιστρέψουν για να πάρουν εκδίκηση. Και αυτό το οχυρό δεν θα το παραδώσουμε».

Ως προς τις διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ανέφερε:: «Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της χρεοκοπίας, οι δυνάμεις της διαφθοράς, της διαπλοκής, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, οι δυνάμεις της ολιγαρχίας με επικεφαλής την ΝΔ και τον κύριο Μεϊμαράκη. Και από την άλλη μεριά, οι δυνάμεις της εργασίας, της ισότητας, της διαφάνειας, του αγώνα κόντρα στην διαφθορά, στη φοροδιαφυγή με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι».

ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΖΗΤΑΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Ο επικεφαλής της ΝΔ Β. Μειμαράκης ζήτησε από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου εντολή τετραετίας, προκειμένου να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και να επιστρέψει η σταθερότητα στη χώρα. Επάνω σε αυτό το πλάνο, δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση «εθνικής ομάδας διακυβέρνησης» για την επόμενη των εκλογών.

Μάλιστα, την ομιλία του παρακολούθησαν τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, γεγονός που δίνει μια αίσθηση της συσπείρωσης του κόμματος της ΝΔ, η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις με ένα εντυπωσιακό ποσοστό στο 82%.

«Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε είπαμε, ούτε θα το πούμε ποτέ, κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, μόνο αλήθειες», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι «τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολα και κρίσιμα, αλλά η ελπίδα υπάρχει».

Ακολούθως, άσκησε κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που δεν τηρήθηκε.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν αντέχουμε άλλα πειράματα. Είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί. Μην τζογάρετε σε αυτές τις εκλογές», είπε, και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τη ΝΔ, ώστε να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας κυβέρνησης και να αναλάβει ο ίδιος –«Θεού θέλοντος και λαού θέλοντος», όπως είπε- πρωθυπουργός.

Ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, δίνοντας έμφαση σε τρις εθνικές ομάδες που θα πρέπει να δημιουργηθούν: μια διακυβέρνησης, μια διαπραγμάτευσης και μια εθνικού σχεδιασμού. Και στην ομάδα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε ο κ. Τσίπρας. «Εάν δυσκολεύεται να είναι σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό Μεϊμαράκη, οφείλει να είναι στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αφού δικό του έργο είναι αυτό που έγινε, συμφώνησε, υπέγραψε και έφερε προς ψήφιση το νέο μνημόνιο, που είναι και το μόνο νέο το οποίο έφερε», ανέφερε.
  

ΓΕΝΗΜΑΤΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Από τα Ιωάννινα, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ «να γυρίσουν στο σπίτι τους», όπως είχε πει και στην Τρίπολη κατά την κεντρική προεκλογική της ομιλία. Ακόμη, ζήτησε από όλους να κάνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ρυθμιστή της σταθερότητας. «Η αυτοδυναμία είναι η νέα εξαπάτηση προς τον ελληνικό λαό, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της εξόδου από την κρίση» είπε, και συνέχισε λέγοντας:

«Ζητάμε εντολή ευθύνης και αξιοπιστίας. Ο ελληνικός λαός, να δώσει σε εμάς την τρίτη εντολή και όχι στη ΧΑ».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πέταξε λευκή πετσέτα» κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία: «Πίσω από το μεταρρυθμιστικό της προσωπείο κρύβεται το σκληρό πρόσωπο της Δεξιάς».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι η λεηλασία του έχει λάβει τέλος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έιναι η έκπληξη αυτών των εκλογών.

«Εμείς έχουμε στο DNA την αλλαγή. Είμαστε η μόνη δύναμη που έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, τομές και ρήξεις σε αυτήν τη χώρα. Δίνω την μάχη για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς με εμπνευστές στον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα, όλους τους επώνυμους και κυρίως όλους του ανώνυμους αγωνιστές, ώστε η χώρα να βρει έναν τρίτο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πόλο», είπε.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΟΙ ΑΝΕΛ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος των ΝΕΛ Π. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά, ενώ ανέφερε για το κόμμα του ότι «θα είναι εκείνη η δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση, που θα συνεχίσουμε να κρατάμε το τρενάκι στις γραμμές».

Και απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και, ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, απάντησε ότι «εάν το Ποτάμι θέλει να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση που θα θέλει να πάει μπροστά, θα πρέπει να διευκρινίσει τις θέσεις του για κάποια ζητήματα».