Σε δίλημμα οι Δήμοι της Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σε δίλημμα οι Δήμοι της Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων (βίντεο)

Νοέμβριος 28, 2015 - 13:58

 Κόντρα Περιφέρειας - Κυβέρνησης και στη μέση οι Δήμοι.

 

Συνεδρίασε ο φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, καθώς και η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάου.
Στην αρχή της συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ανδρικόπουλος Ηλίας και δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης ενημέρωσε το Σώμα για το τι ειπώθηκε στην ανοιχτή συνάντηση που είχαν με τον κ. Τσιρώνη.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για το τι μέλλει γεννέσθαι στο θέμα της διαχείρισης, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να προχωρεί στον Εθνικό Σχεδιασμό και από την άλλη η Περιφέρεια προχωρεί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τον υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ.

Στη συνάντηση των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος τέθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο προβληματίζει τους περισσότερους Δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Φορέα, ο κ. Τσιρώνης ανέπτυξε τον σχεδιασμό του υπουργείου ο οποίος έχει να κάνει με μικρές μονάδες διαχείρισης και όχι με «φαραωνικές» κατασκευές.

Μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν, ήταν και το αν θα προσχωρήσει το έργο της Περιφέρειας ή όχι.
Επίσης, συζητήθηκε το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση,  ο κ. Τσιρώνης είπε ότι θα δώσει τα 60 εκατ. ευρώ στους Δήμους για να διαχειριστούν τα απορρίμματά τους. Ένα τρίτο καυτό θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν και η διαχείριση του υπολείμματος που θα μένει μετά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Τσιρώνης επίσης ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 2-3 ΦΟΔΣΑ προκείμενου να γίνεται καλύτερη διαχείριση.

Η ανησυχία των δημάρχων έγκειται στο ότι από τη μία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επειδή τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, οι ίδιοι οι Δήμοι πρέπει με κάποιον τρόπο να διαχειριστούν  τα απορρίμματά τους καθώς οι ΧΑΔΑ πρέπει να κλείσουν. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, καθώς στις 2 Δεκεμβρίου ξεκινά νέος έλεγχος από την ΕΕ.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής, όπως και ο πρόεδρος του ΔΣ, βρέθηκαν στη συνεδρίαση. Ο κ. Παυλής είπε ότι ο κ. Τσιρώνης μίλησε και για τα χρήματα τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη για την διαχείριση των απορριμμάτων, θέτοντας το ερώτημα στους δημάρχους για το αν θέλουν οι ίδιοι να διαχειριστούν τα 60 εκατ. ευρώ ή αν θα τα αφήσουν να τα διαχειριστεί η ανάδοχος εταιρία η οποία έχει προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό τον οποίον έχει κάνει η Περιφέρεια.

Εδώ ο κ. Τατούλης, ερωτώμενος επίμονα από τους δημάρχους, απάντησε ότι τα χρήματα τα οποία έβαλε στο τραπέζι ο κ. Τσιρώνης δεν είναι της Περιφέρειας και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού παρά μόνο στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφήνοντας υπονοούμενα και αιχμές για την κυβέρνηση και για τα όσα υπόσχεται στους δημάρχους.

Οι δήμαρχοι στη συνάντηση ήταν φανερά αναστατωμένοι και ανήσυχοι ως προς το τι θα γίνει. Όπως ανέφεραν, νιώθουν ότι βρίσκονται στην μέση μιας κόντρας μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας. Εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι κάποιος από τους δυο τούς λέει ψέματα και τους κοροϊδεύει.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί το έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Τα πρόστιμα είναι υπέρογκα και καλούνται να τα πληρώνουν οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αυτό που χρειάζεται, είναι ψυχραιμία. Και ακολούθως, μια απάντηση από τους δημάρχους, ως προς το ποια τελικώς διαχείριση θέλουν να προχωρήσει: θέλουν να υλοποιηθεί το έργο της Περιφέρειας ή να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση; Το μπαλάκι, επομένως, για άλλη μία φορά, πέφτει στους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να λάβουν μια απόφαση και να την κοινοποιήσουν στο υπουργείο.

Έφη Καστραντά

ArcadiaPortal.gr Απορρίμματα: Κόντρα Περιφέρειας - Κυβέρνησης και στη μέση οι Δήμοι