Δ.Καμπόσος: οι δήμαρχοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασπαστούν (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δ.Καμπόσος: οι δήμαρχοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασπαστούν (βίντεο)

Φεβρουάριος 09, 2016 - 11:29

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου συνεδρίασε ο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Παλαιό Δημαρχείο της Τρίπολης.

Οι δήμαρχοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ακολουθήσουν τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το έργο του κ. Τατούλη, αλλά επιθυμούν να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι τη διαχείρισή τους.

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος κ. Ανδριανός και δήμαρχος Συκιωνίων τόνισε ότι πρέπει να κινηθούν προς πάσα κατεύθυνση, πάντα όμως συντονισμένα και συσπειρωμένα.

Πρέπει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι

Στη συνεδρίαση οι δήμαρχοι έδειξαν την αγωνία τους για το τι γίνεται με τις διεργασίες στον υπουργείο μεταξύ της αναδόχου εταιρίας, η οποία έχει αναδειχθεί από διεθνή διαγωνισμό που έκανε η Περιφέρεια. Ο πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι και δεν έχει καμία ενημέρωση, αφού σε γραπτό του αίτημα δεν έχει απαντήσει κανείς, καθώς η προσπάθειά του να συναντηθεί με τον κ. Σταθάκη έχει αποβεί άκαρπη.

Ο κ. Γρυπιώτης έχει εκφράσει την άποψή του σε αρκετές συνεδριάσεις και έχει τοποθετηθεί για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία έχουν να κάνουν με το πρακτικό κομμάτι του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ, όπως τόνισε και στη χθεσινή συνεδρίαση, το ερώτημα είναι αν θέλουμε το ΣΔΙΤ ή κάτι άλλο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Καμπόσος τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση αναφέροντας ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει και ότι οι δήμαρχοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διασπαστούν.
Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για το τι θα γίνει, καθώς ακόμα, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι επίσημο από την πλευρά του υπουργείου για το έργο της Περιφέρειας αλλά και για την αρμοδιότητα για τη διαχείριση.

Υπάρχουν πολλοί που θέλουν λυσσαλέα να υπογράψουν και προσπαθούν να με πείσουν
Το βασικό ερώτημα το οποίο ταλάνισε τον ΦΟΔΣΑ ήταν αν θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ ή αν θέλουν να ακυρωθεί το έργο και να αναλάβουν οι Δήμοι τη διαχείριση.

Ο κ. Σκαντζός είπε ότι αυτό έχει ξεκαθαρίσει, καθώς όλοι οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει σε προηγούμενες συναντήσεις ότι για τους Δήμους ΣΔΙΤ δεν υφίσταται και ότι οι δήμαρχοι προχωρούν με ίδιες δυνάμεις.

Ο δήμαρχος Ναυπλίου κ. Κωστούρος τόνισε ότι όταν θα σταματήσει το έργο της Περιφέρειας πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΠΕΣΔΑ επάνω στον οποίον θα γίνουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων.

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Παυλής από την μεριά του είπε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στη θέση του, ξεκαθαρίζοντας ότι τον αφορά να είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής η οποία θα εκπροσωπήσει τους δημάρχους της Περιφέρειας στις συζητήσεις και στις διεργασίες με το υπουργείο.
Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση υπήρξε ένταση με τη συντονιστική επιτροπή, καθώς οι δήμαρχοι δεν έδειχναν να συμφωνούν με την εκπροσώπηση και τα μέλη που είχαν ακουστεί ότι θα συμμετάσχουν.

«Δεν θέλω να είμαι πίσω, με ενδιαφέρει», είπε ο κ. Παυλής και συμπλήρωσε:

Εγώ τέσσερις φορές πάνω τα τέλη δεν θα δεχτώ να τα ανεβάσω.

Ο δήμαρχος Τρίπολης όπως και όλοι οι δήμαρχοι φάνηκαν αρκετά αγχωμένοι και υπήρξε ένας μικρός εκνευρισμός στη συνεδρίαση. Φαίνεται ότι αυτή η καθυστέρηση αλλά και τα όσα λέγονται, μπορούν ίσως να διασπάσουν την έως σήμερα ενότητα των δημάρχων. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν καταστρεπτικό για αυτούς, αλλά κυρίως για την πολύπαθη διαχείριση των απορριμμάτων, η ρύθμιση της οποίας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Ο κ. Παυλής είπε ότι ο Δήμος Τρίπολης είναι σε έκτακτη ανάγκη εδώ και τρία χρόνια, κάτι που «δεν πάει άλλο», όπως είπε, και όπως παραδέχτηκε ο κ. Τατούλης σε συνέντευξή του τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ο ίδιος δεν θα υπογράψει εκ νέου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τατούλης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι η χωματερή στον Άγιο Βλάση είναι εντελώς παράνομη και δεν έχει αδειοδότηση, ότι βρίσκεται ε περιοχή Natura, ότι οι 10.000 τόνοι απορριμμάτων είναι καταστροφή για το Μαίναλο, και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο Δήμος Τρίπολης να βρεθεί σε αδιέξοδο και να μην έχει χώρο αποθήκευσης των απορριμμάτων του.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης και η παράταση της διαβούλευσης μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και του κ. Σταθάκη έχει προκαλέσει πανικό στους δημάρχους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πού βαδίζουν και βλέπουν τις διαδικασίες να «παγώνουν», ενώ υπάρχει κίνδυνος οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με τα απορρίμματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Eφ.Κ.
http://www.arcadiaportal.gr/news/se-paniko-oi-dimarhoi-tis-perifereias-g...

ArcadiaPortal.gr Συνεδρίαση ΦΟΔΣΑ στην Τρίπολη