Η παραλία Κιβερίου από τις καθαρότερες του νομού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η παραλία Κιβερίου από τις καθαρότερες του νομού

Ιούλιος 25, 2016 - 11:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Όπως προκύπτει από το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας» του ΥΠΕΚΑ:

Οι παραλίες και τα νερά κολύμβησης του δήμου Άργους Μυκηνών κρίνονται ως «εξαιρετικές»

Η θάλασσα του Κιβερίου κρίνεται από το ΥΠΕΚΑ, κατόπιν πολλαπλών μετρήσεων, ως εξαιρετική,  καθαρή θάλασσα και ακτή, την οποία ούτως ή άλλως πρώτα την επιβραβεύει ο κόσμος με την παρουσία του.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση σε 1542 σημεία ανά τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα υπόλοιπα 1540 σε παράκτια ύδατα.

Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:

- Μικροβιολογικές: “Escherichiacoli” και “Εντερόκοκκοι”, οι οποίες αναλύθηκαν σύμφωνα με τις εργαστηριακές μεθόδους που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ και

- Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

 

Το πρόγραμμα τήρησε την απαιτούμενη από την Οδηγία 2006/7/ΕΚ συχνότητα παρακολούθησης. Σε κάθε σημείο δειγματοληψίας λήφθηκαν κατ’ ελάχιστον 6 δείγματα, ένα προκαταρκτικό (πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου) και τα υπόλοιπα δείγματα κατανεμημένα εντός της κολυμβητικής περιόδου, ενώ σε κάθε περίπτωση το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών δεν υπερέβη το μήνα.

Σε όλα τα σημεία παρακολούθησης έγινε επανέλεγχος των συντεταγμένων και της περιγραφής τους, ώστε να είναι δυνατή η προσέγγισή τους βάσει αυτών των δύο χαρακτηριστικών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη ή δημόσιο φορέα

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Άργους Μυκηνών τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τις ακτές του προσφέροντας δωρεάν ομπρέλες και σκίαστρα παντού, ειδική επεξεργασία για να δημιουργηθεί ψιλό χαλικάκι, διαμόρφωση των παραλιών, δωρεάν ξαπλώστρες με τη συνεργασία των επαγγελματιών, ειδικές κατασκευές για ΑΜΕΑ, χημικές wc, δωρεάν wi fi για δωρεάν είσοδο στο διαδίκτυο, μεγάλους χώρους πάρκινγκ , πολύ χαμηλές τιμές στον καφέ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες, ναυαγοσώστες για την ασφάλεια των λουόμενων, καθαριότητα κ.λπ.

 

Η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας των ακτών και υδάτων κολύμβησης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για τη χώρα. Εφαρμόζοντας τα κριτήρια της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, η Ελλάδα έχει να επιδείξει άριστα αποτελέσματα, με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης να κατατάσσεται μεταξύ των καλυτέρων της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), συντηρεί κάθε έτος το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Ποιότητας των Υδάτων Κολύμβησης της Χώρας».

Στον ιστότοπο www.bathingwaterprofiles.gr , μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για την παραλία που σας ενδιαφέρει και να δείτε την ποιότητα των υδάτων.  

Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, που αφορά στη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για τη σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η κάθε ταυτότητα παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή.

Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τελευταίων ετών και αποτυπώνεται σε ειδική Έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου κάθε έτους (από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου), λαμβάνονται -κάθε μήνα- δείγματα υδάτων από περισσότερα από 2.155 σημεία κολύμβησης και πραγματοποιούνται μικροβιολογικές αναλύσεις.

Δημιουργήθηκε και ενημερώνεται το Μητρώο Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης (Bathing Water Profiles), που αποτελείται από 1.480 Ταυτότητες.

Προστατεύεται και βελτιώνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης με υποδομές.