Γιορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου στο Παναρίτη (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου στο Παναρίτη (φωτο&βίντεο)

Αύγουστος 07, 2016 - 01:11

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Με λαμπρότητα  η Αργολίδα γιορτάζει τον Άγιο Θεοδόσιο,στο  μοναστήρι του Αγίου στο Παναρίτη Αργολίδας ,όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προσκυνητές από όλη την Ελλάδα για να τον τιμήσουν .
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου, παραμονή της Εορτής του Αγίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τον  θεοφιλέστατο επίσκοπο Επιδαύρου  Καλλίνικο παρουσία των βουλευτών Γ. Ανδριανού και Γ. Μανιάτη του δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Σιδέρη , του αντιδημάρχου του δήμου Ναυπλιέων Γιώργο Μπουζαλά και πάρα πολλών πιστών.(φωτογραφίες eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)
<<  Μονή Οσίου Θεοδοσίου Αργολίδος
Η γυναικεία σήμερα Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή δίπλα από το χωριό του Παναρίτη, οκτώ χλμ. από το Ναύπλιο.
Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον ασκητή Άγιο Θεοδόσιο. Ο όσιος, Αθηναίος στην καταγωγή, ασκήτεψε σε μια σπηλιά ανατολικά του Άργους.
Εκεί τού παρουσιάσθηκε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η όψη του οποίου τον γέμισε από αγαλλίαση και δύναμη και ο ασκητής έχτισε ναό στο όνομά του, ο οποίος σώζεται μέχρι και σήμερα, αποπνέοντας πνευματική ευωδία. Γύρω από αυτόν τον ναό αναπτύχθηκε το μοναστήρι με την προσέλευση πολλών μοναχών.
Λίγο πριν από το προαύλιο της ιστορικής αυτής μονής, βρίσκεται η «Συνάντησις». Ένα μικρό κάτασπρο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη της πρώτης συνάντησης του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου του Άργους και του Οσίου Θεοδοσίου που έγινε εκεί. Ο όσιος είχε κατηγορηθεί στον επίσκοπο από κακόβουλους και συκοφάντες ανθρώπους ότι δήθεν είναι λαοπλάνος. Ο επίσκοπος σκόπευε μετά λύπης να απομακρύνει τον Θεοδόσιο από την περιοχή. Του παρουσιάστηκε όμως σε όραμα ο ασκητής και του αποκάλυψε την εις βάρος του σκευωρία. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε και στον Πατριάρχη ο οποίος ζήτησε από τον επίσκοπο, που βρισκόταν τότε στην Κων/πόλη, να αποτρέψει την εκδίωξη από το ασκητήριό του. Έγινε έτσι φανερό το θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Πέτρος γυρίζοντας στο Άργος πήρε μόνος του τον δρόμο και πήγε να συναντήσει τον άγιο ασκητή. Ο Θεοδόσιος προείδε τον ερχομό του και εξήλθε να προϋπάντησει τον Άγιο, κρατώντας για θυμιατό στα χέρια το σκούφο του με κάρβουνα αναμμένα χωρίς να καίγεται! Η μνήμη του συμβάντος εορτάζεται από το 1956, την πρώτη Κυριακή ύστερα από τις 3 Μαΐου – εορτή του Αγίου Πέτρου.
Μετά την οσιακή κοίμηση του Αγίου Θεοδοσίου (περίπου το 922) η μονή ερήμωσε και επαναλειτούργησε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στις αρχές της Ενετοκρατίας παραχωρήθηκε στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση και το 1835, η περιουσία του μοναστηριού περιήλθε στο κράτος.
Το 1942 με ενέργειες του μακαριστού Επισκόπου Ιωάννη επαναλειτούργησε ως γυναικεία μονή. Έκτοτε οι μοναχές του μοναστηριού επιτελούν πλούσιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ φροντίζουν για την αρμονία και συντήρηση των χώρων της ιστορικής μονής. Ηγουμένη είναι η μοναχή Φοίβη.
Το κτιριακό συγκρότημα της μονής είναι εντυπωσιακό. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό της Μονής. Στα νότια του συγκροτήματος βρίσκεται η σκήτη-ασκητήριο του Αγίου Θεοδοσίου, που έχει γίνει ναός του Τιμίου Σταυρού.
Ο τάφος του οσίου καθώς και ένα τεμάχιο από τα λείψανά του (το μεγαλύτερο μέρος το πήραν οι Λατίνοι) βρίσκεται στο εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου που ο ίδιος έχτισε και αποτελεί πηγή ιαμάτων αστείρευτη στους αιώνες. Παράλυτοι σηκώθηκαν, τυφλοί ανέβλεψαν, άτεκνοι έγιναν εύτεκνοι και πολλοί ασθενείς βρήκαν τη θεραπεία τους.>>
πηγή http://www.vimaorthodoxias.gr

Βίντεο  https://youtu.be/wchszyXcpRQ

ArgolidaPortal.gr Αργολίδα-Γιορτή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου στο Παναρίτη