Οι Νέμεοι Αγώνες αναγεννήθηκαν (photos)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι Νέμεοι Αγώνες αναγεννήθηκαν (photos)

Ιούνιος 24, 2012 - 12:10

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Το 1996 , το 2000 , το 2004 , το 2008  και πάλι το 2012 γράψαμε και . . . .ζήσαμε Ιστορία! Οι Νέμεοι Αγώνες αναγεννήθηκαν.Η Πέμπτη Νεμεάδα έγινε χθές στις 23 Ιουνίου 2012.Από την Αργολίδα πήραν μέρος στους αγώνες ο Ματέο Χρόνης που πήρε την πρώτη θέση στη διαδρομή που έτρεξε, ο Δημήτρης Αργυρόπουλος μοιράστηκε την πρώτη θέση στη 19η διαδρομή με τον συμμετέχων από την Ζάμπια και οι Γιώργος Χρόνης,Δημήτρης Βύρλας ,Βαγγέλης Θεοδοσίου που κατέλαβαν την 2η θέση στις διαδρομές τους.Ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σμιθ με την οικογένειά του παρακολούθησε τους αγώνες.(φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος).

Σε ανακοίνωση ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων αναφέρει.
Οι αρχαίοι Έλληνες εόρταζαν τους αγώνες στη Νεμέα ως μέρος του κύκλου των εωφτών στους Δελφούς, στην Ισθμία και τους γνωστότερους σήμερα αγώνες στην Ολυμπία.  Για χρονικό διάστημα κάθε χρόνο, σ’έναν από αυτούς τους χώρους εναλλάξ, μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε πόλεμο και εχθροπραξία.  ‘Ολοι οι ‘Ελληνες — Σπαρτιάτες και Αθηναίοι, Κορίθιοι και Αργείτες, Μακεδόνες και Κρήτες —  αναγνωρίζοντας την κοινή τους ανθώπινη υπόσταση, συγκεντρώνονταν εκεί. Αυτή η συναίνεση τια τακτική ειρήνε, παρόλο που περιοριζόνταν σε λίγες ημέρες κάθη χρόνο, είναι η πρώτη που οργανώνεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο.  Επομένων οι αρχαίες εορταστικές συναντήσεις στην Νεμέα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς και στην Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των σημερινών Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων (που σήμερα αριθμεί πολλές εκατοτάδες μέλη σε όλο το κόσμο) ιδρύθηκε με την πλεποίθηση ότι υπάρχει και σήμερα περιθώριο, ίσως και ανάγκη, για το μέσο άνθρωπο — ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, γένος και ηλικία — να λάβει μέρος σε μια διεθνή αθλητική συνάντηση.  Έτσι και έγινε το 1996 και το 2000 και το 2004  το 2008 και το 2012 .
Δεν σημειώθηκαν ρεκόρ ούτε απονεμήθηκαν μετάλλια.  Οκογένειες καθισμένες στις πλαγιές του σταδίου πήραν μέρος στον εορτασμό όπως και οι αθλητές.  Οι αγώνες οργανώθηκαν κατά ηλικία και φύλο και συνοδεύοταν από μουσική και χορό.  ‘Ολοι οι συμμετέχοντες έτρεξαν ξυπόλητοι και με αρχαία χλαμύδα που φόρεσαν στο αρχαίο αποδυτήριο.  Μπήκαν στο αρχαίο στάδιο μέσα από την ίδια θολωτή δίοδο, από όπου πέρασαν και οι αθλητές τον 4ο π.Χ. αιώνα.  Ξεκίνησαν από την ίδια πέτρινη αφετηρία, χρησιμοποίησαν τον ίδιο μηχανισμό εκκίνησης και οι νικητές έλαβαν τα ίδια σύμβολα νίκης — μια κορδέλα δεμένη στο κεφάλι και έναν κλάδο φοινικιάς: στο τέλος της ημέρας οι νικητές στεφανώθηκαν με το ίδιο στεφάνι αγριοσέλινου που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης στους αρχαίους αγώνες στη Νεμέα.  Όλοι όμως ανεξαιρέτως κέρδισαν ως ανταμοιβή το ότι τα πονεμένα πόδια ήρθαν σε απαφή με την ίδια γη, όπου αρχαία πόδια έτρεξαν πριν από 2.300 χρόνια, και με την επίγνωση ότι ήρθαν σε άμεσι επαφή με την αρχαία ιδέα και το αρχαίο πνεύμα, που ακόμα ζει στην γη της Νεμέας.(φωτογραφίες eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος).