Β.Γούργαρης:Σοβαρή έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Β.Γούργαρης:Σοβαρή έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σεπτέμβριος 16, 2016 - 14:01

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συζήτηση του ΠεΣυ για τα προβλήματα από τις πλημύρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις τελευταίες νεροποντές και η απώλεια της ζωής πέντε συνάνθρωπων μας στην περιφέρεια Πελοποννήσου (3 Μεσσηνία, 1 Λακωνία, 1 Κορινθία αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την φοβερή έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι κραυγαλέες οι εγκληματικές ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Η περίπτωση της Λακωνίας θα έλεγα ότι είναι η πιο αντιπροσωπευτική για την ανάδειξη των ευθυνών.

Ο ποταμός  Ευρώτας και οι χείμαρροι, Ταβέριζα, Βορβάς και Λάκα έπνιξαν ολόκληρο τον κάμπο στο Δήμο Ευρώτα.

Η κατάσταση που βρίσκονταν τόσο ο Ευρώτας όσο και οι χείμαρροι φώναζε προειδοποιούσε για την καταστροφή, ήταν απλά θέμα χρόνου πότε θα γινόταν, έγινε προχθές.

Στον χείμαρρο Λάκα που περνάει μέσα από το Βλαχιώτη και έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, όπως μας είπαν οι κάτοικοι είχε στηθεί παγίδα θανάτου από χρόνια.

Οι κρατικές και τοπικές αρχές δεν ευθύνονται μόνο για την κατάσταση που βρίσκεται η φυσική κοίτη του χειμάρρου, και έχουν νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες, εντάσσοντάς τες στο σχέδιο πόλης, ακόμα και κρατικό παιδικό σταθμό έχουν χτίσει πάνω στο ρέμα.

Ίδια η κατάσταση με τα ρέματα και στο Γεράκι.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, η πολιτική που στηρίζετε, βάζει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μονίμως εκτός προτεραιοτήτων, μονίμως έχουν προτεραιότητα τα έργα που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το συντομότερο πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, και να μην περιοριστεί στις εργασίες που επιβάλουν οι έκτατες ανάγκες.

Μέτρα ανακούφισης τώρα και αποζημιώσεις στο 100%

Γιατί οι καταστροφές στη Λακωνία όπως και στη Μεσσηνία είναι πολύ μεγάλες, σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα αλλά και στον αγροτικό τομέα.

Πολλές ζημιές σε αντλιοστάσια, κινητήρες, δίκτυα άρδευσης, γεωργικά μηχανήματα.

Έχουν καταστραφεί πολλοί αγροτικοί δρόμοι, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αγρότες που δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους.

Όσα πορτοκάλια βαλέντσια ήταν ακόμη στα δέντρα δέχτηκαν τη χαριστική βολή.

Η νέα σοδειά εσπεριδοειδών λίγο πριν τη συγκομιδή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα χωρίς να μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί το τελικό κόστος της ζημιάς από τη μειωμένη παραγωγή και την διαφαινόμενη πτώση της ποιότητας λόγο της πλημμύρας.  

Απελπιστική είναι η κατάσταση των καλλιεργητών κηπευτικών (ανοιχτών και κλειστών) κυρίως των ντοματοπαραγωγών.

Στην περιοχή γίνεται τα τελευταία χρόνια προσπάθεια αντικατάστασης παλαιών ποικιλιών με νέες, δυστυχώς καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα μικρά δεντράκια.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το νερό παρέσυρε ακόμα και τα γόνιμα χώματα, κατεστράφησαν τα ίδια τα χωράφια.

Η καταγραφή των ζημιών στον αγροτικό τομέα δεν άρχισε ακόμη.

Μόνο ένας επόπτης του ΕΛΓΑ πέρασε από την περιοχή.

Κλείνοντας θέλω να μεταφέρω τα παράπονα των κατοίκων για παντελή έλλειψη βοήθειας την κρίσιμη ώρα. Οι μηχανισμοί εκτάκτων αναγκών δεν είναι απλά διαλυμένοι είναι ανύπαρκτοι.

Στο Λέημονα μια ηλικιωμένη που πλημμύρισε το σπίτι της, ήταν παγιδευμένη για ώρες και δεν υπήρχε ένα μηχάνημα να την πάρει.