Β. Λεβέντης: Μου ζήτησαν 10.000 ευρώ από εταιρία δημοσκοπήσεων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Β. Λεβέντης: Μου ζήτησαν 10.000 ευρώ από εταιρία δημοσκοπήσεων

Σεπτέμβριος 26, 2016 - 12:10

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Τι συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα;

Το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κατήγγειλε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ANT1 ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης της ΔΕΘ τον πλησίασε κάποιος και του ζήτησε 10.000 ευρώ, προκειμένου να φανεί το κόμμα του σε δημοσκόπηση ότι έχει ανεβεί στο 7%-8%.

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι αρνήθηκε, και δήλωσε: «Εγώ δεν έχω πληρώσει στις δημοσκοπήσεις ούτε ένα ευρώ».

Μάλιστα, όταν ο κ. Παπαδάκης σχολίασε «τι να κάνουν κι αυτοί, πεινάνε» και έκανε λόγο για καταγγελία-βόμβα, ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Ε, όχι και βόμβα, για σας που ξέρετε στην Ιερουσαλήμ τι γίνεται…».

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν τα ΜΜΕ να μην γνωρίζουν τι γίνεται στην... Ιερουσαλήμ με τις δημοσκοπήσεις. Προτού ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές της «πρώτης φοράς Αριστεράς» οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμία πιθανότητα. Όταν κέρδισε τις εκλογές με 14% διαφορά, οι σχολιαστές και οι δημοσιογράφοι στα πάνελ με μικρές κραυγές έκπληξης και με το χέρι στο στόμα απορούσαν πώς έπεσαν τόσο έξω οι μετρήσεις.

Ακόμα και οι μετρήσεις των exit poll στη «δεύτερη φορά Αριστερά» ή στο δημοψήφισμα.

Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, που θα έλεγε και ο Αμλέτος. Το είχε επισημάνει και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμμένος, όταν το κόμμα του φαινόταν ότι δεν θα έμπαινε καν στη Βουλή σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, δύο νέες δημοσκοπήσεις έδειξαν δύο εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα: Η δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για την εφημερίδα «Real News» δείχνει μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου, όπως επίσης και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, δεν έπεισε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Bridging Europe για λογαριασμό της εφημερίδας το «Χωνί», στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,4% ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερη με 18,2%. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 7,4% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,1%, 4,9% και 3,2% αντίστοιχα. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα. Υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φθάνει το 26,1%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει ότι θα έπεφτε άπλετο φως στο ζήτημα των δημοσκοπήσεων, ωστόσο μόλις καταδικάστηκαν ο Πρετεντέρης, η Χούκλη και άλλοι πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι για μεροληπτική στάση απέναντι στο «Όχι» του δημοψηφίσματος, σαν να καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Αν ισχύει αυτό που είπε δημόσια ο κ. Λεβέντης, μπορούμε εύκολα να υποψιαστούμε τι συμβαίνει. Το ζήτημα, όμως, είναι εξαιρετικά σοβαρό. Επίσης, ο κ. Λεβέντης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κάνει επίσημη καταγγελία. Διότι από τηλεοράσεως πολλά λέγονται, αλλά η βούληση να ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι άλλο ζήτημα.

Μια λύση θα ήταν, ίσως, να υποχρεώνονται οι εφημερίδες και τα κανάλια να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διαφορετικών εταιριών κάθε φορά, αφού υπάρχουν «προτιμήσεις» στον χώρο. Προς το παρόν, πάντως, και όσο δεν διαλευκάνεται η κατάσταση, έχουμε να δούμε πολλά αντιφατικά αποτελέσματα σε διάφορες μετρήσεις.

(φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης)