'Ιδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

'Ιδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Οκτώβριος 01, 2016 - 15:44

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ιδρυτική Διακήρυξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ):

Εμείς, οι 6 Αγροτικοί Σύλλογοι από όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχοντας κατανοήσει μέσα από τους αγώνες την ανάγκη της οργανωμένης πάλης και της ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, συντονίζουμε την δράση μας ενάντια στο ξεκλήρισμά μας. Προχωρούμε στην πρωτοβουλία ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων καθώς και σε πρωτοβουλίες ανασύστασης ανενεργών Αγροτικών Συλλόγων μαζί με την δημιουργία νέων. Καλούμε όλους τους Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς και Αλιευτικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην  Πελοπόννησο, να συμμετάσχουν από κοινού στο εγχείρημά μας.

Συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, με κοινή συνισταμένη την πολιτική της ΚΑΠ, η μικρομεσαία αγροτιά στη χώρα μας και στην Πελοπόννησο ειδικότερα, βρίσκεται σε τροχιά ξεκληρίσματος. Είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν γίνεται με το ανεβοκατέβασμα των διαφόρων κυβερνήσεων, με την αλλαγή των υπουργών, με τα λόγια συμπάθειας που εύκολα ξεστομίζουν οι τοπικοί μας άρχοντες, για να κρατάνε την αγανάκτησή μας. Και αυτό γίνεται όχι γιατί είναι ανίκανοι ή λιγότερο καλοί διαπραγματευτές, αλλά επειδή αυτοί που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας είναι οι μεγάλες πολυεθνικές, τα μονοπώλια και αυτοί εξουσιάζουν. Το δικό τους σύστημα  διαθέτει πολλά εργαλεία για το ξεκλήρισμά μας:

Τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που αφανίζει τις επιδοτήσεις που μας κράταγαν ακόμα ζωντανούς μιας και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε απίστευτα ύψη, δίνοντας συγχρόνως ζεστό χρήμα από τα λεφτά του λαού μας και των άλλων λαών της ΕΕ στους μεγαλοαγρότες και λοιπούς επιχειρηματίες.

Τη φορολογία - φοροληστεία των όποιων εισοδημάτων μας έχουν μείνει ακόμα αντιμετωπίζοντάς μας ως επιχειρηματίες και μάλιστα καλοπληρωμένους.

Την αύξηση στις εισφορές στον ΟΓΑ που δεν μπορεί να πληρώσει ούτε το ½ των ασφαλισμένων ακόμα και τώρα.

Τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της  δωρεάν Εκπαίδευσης, που μας στερεί υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα, συντάξεις, κλείνοντας σχολεία, νηπιαγωγεία κ.α.

Τις αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Τη μονιμοποίηση και επέκταση φόρων και χαρατσιών.

Συνάδελφοι,

Όλα τα μέτρα των μνημονίων είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνούν όλες οι κυβερνήσεις και έχουν «καούρα» να εφαρμοστούν λόγω κρίσης. Δε λένε ότι αυτή η «ανάπτυξη» θα γίνει στα πάνω ερείπιά μας, αφού στόχος είναι να μεγαλώσει η πίτα για τα μονοπώλια, να ανέβει η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Αυτό σημαίνει φθηνότερους εργαζόμενους και λουκέτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους μικρομεσαίους αγρότες σημαίνει να μπουν ακόμα περισσότερο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην παραγωγή, εμείς να καταστραφούμε, να γίνουμε εργάτες στα χωράφια μας. Αυτός είναι και ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ, η πολιτική της κυβέρνησης για την αγροτική οικονομία, που πάει μαζί με τα μνημόνια. Γι’ αυτό όλοι εκείνοι που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, όλοι εκείνοι που μας φοβερίζουν λέγοντας ότι η αύξηση των κερδών τους είναι “για το καλό μας”, κρύβουν με τέχνη ότι μας καλούν να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας, το μέλλον της νέας γενιάς, σε μια μάχη που από την αρχή έχει ένα θύμα: το λαό μας!

Όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία αποτελούν ικανή προϋπόθεση για να ξεκαθαρίσει και να κατανοείται από περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες ότι τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής!

Συνάδελφοι,

Στον ευλογημένο τόπο που ζούμε, που παράγουμε πληθώρα προϊόντα ανωτέρας ποιότητας, τα πορτοκάλια, η σταφίδα, τα κηπευτικά πωλούνται πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι θησαυρίζουν.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής λυγάνε από το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές κ.α.), από την τιμή που τους παίρνουν το γάλα. Την ίδια στιγμή το γάλα και το τυρί στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι δυσπρόσιτο για την οικογένεια.

Οι εκτεταμένες ζημιές (χαλάζι, πλημμύρες, ακαρπία κ.α.) που έγιναν το τελευταίο διάστημα, βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες στο έλεος του καιρού. Μας περιγράφουν, από τον ΕΛΓΑ μέχρι και από δημάρχους της περιοχής μας, για ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι πρέπει να συνηθίσουμε με αυτά, ενώ την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ έχει ετήσιο κέρδος πάνω από 100 εκατομμύρια.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν αντέχουν το κόστος του νερού άρδευσης, της λειψυδρίας και την ίδια στιγμή στους μεγαλοεπιχειρηματίες διοχετεύουν μεγάλους όγκους νερού για να ποτίζουν τα γήπεδα γκολφ. Με το νερό του Αναβάλλου θα μπορούσαν να αρδεύονται φθηνά δυο νομοί.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, έχουν απαρχαιωμένους δρόμους για να προσεγγίζουν τα χωράφια τους, γιατί για το κράτος και τους περιφερειάρχες-δημάρχους, αποτελούν κόστος για το οποίο δεν υπάρχουν λεφτά! Την ίδια στιγμή ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για αεροδρόμια, μαρίνες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής στενάζουν από τους φόρους, αλλά οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι του απαλλάσσονται επιπρόσθετα με το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Συνάδελφοι,

Είναι μονόδρομος η οργάνωσή μας, η κοινή μας πάλη με τα υπόλοιπα τμήματα του λαού μας, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία μας, τις γυναίκες. Ο εχθρός είναι κοινός και δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ανάγκη να αγωνιστούμε στο πλευρό με τους συμμάχους μας. Με όλους αυτούς δηλαδή που μας συμπαραστάθηκαν στους αγώνες του τελευταίου διαστήματος με αποκορύφωμα το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Είναι μονόδρομος ο αγώνας μας για να κατακτήσουμε όλα εκείνα που χάσαμε την εξαετία της οικονομικής κρίσης, για να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που μας ανήκουν προκειμένου να ζήσουμε σαν άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα.

Είναι μονόδρομος το ξεκαθάρισμα με αυταπάτες για λύσεις φιλολαϊκές-φιλοαγροτικές με τους ομίλους παρόντες να παίρνουν τις αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον μας.

Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου(ΟΑΣΠΠ), δεν είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τώρα. Είναι μια προσπάθεια που έρχεται από μακριά, που τη στιγμή που οι κυβερνητικές ομοσπονδίες (ΠΑΣΕΓΕΣ,ΓΕΣΑΣΕ,ΣΥΔΑΣΕ) ευλογούσαν την κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ και την ΚΑΠ. Αγροτικοί Σύλλογοι, επιτροπές αγώνα, επιτροπές μπλόκων, πάλευαν ενάντια σε όλα αυτά, συσπειρωμένοι στο πλαίσιο αιτημάτων των 68 μπλόκων. Η ΟΑΣΠΠ δημιουργείτε ώστε συμβάλει στην παραπάνω κατεύθυνση οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Πελοπόννησο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια οργάνωσης όλων των φτωχών αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων του τόπου μας σε ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς του προηγούμενου διαστήματος σε όλη την Ελλάδα, δείχνουν την αναγκαιότητα για αυτή την κίνηση. Οι αγώνες μας έχουν συνέχεια αποκτώντας μεγαλύτερη δυναμική.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ)

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας

Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Ν. Κορινθίας

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού Μεσσηνίας