Θα ξαναβάλει «χέρι» η κυβέρνηση στα αποθεματικά των ΟΤΑ;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Θα ξαναβάλει «χέρι» η κυβέρνηση στα αποθεματικά των ΟΤΑ;

Δεκέμβριος 14, 2016 - 19:20

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Απορίες δημιουργεί η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη να ζητήσει από τους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και μάλιστα με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, την «αποστολή οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων» έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί:

Α. Τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος

Β. Λογαριασμούς πάγιας προκαταβολής

Γ. Χρηματικά εντάλματα προπληρωμής

∆. Στοιχεία Ειδικών Λογαριασμών με νομική υπόσταση

Ε. Λογιστικό σύστημα που τηρείται από τον Φορέα

Παράλληλα, εκτός των αναλυτικών οικονομικών στοιχείων, στον πίνακα συμπληρώνεται η ονομασία και το ΑΦΜ του φορέα.

Σημειωτέον ότι στο έγγραφο δεν αναφέρεται ο λόγος για τον επείγοντα χαρακτήρα της αποστολής στο υπουργείο των οικονομικών στοιχείων όλων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Βέβαια, ενδεχομένως ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα, να θέλει να ενημερωθεί και να, έχει σε εγρήγορση τους ΟΤΑ. Ωστόσο, με τη διαπραγμάτευση να καρκινοβατεί και με την αυξανόμενη πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, ενδεχομένως οι αγκυλώσεις οδηγήσουν σε καθυστέρηση το ελληνικό πρόγραμμα και ίσως το υπουργείο ζητήσει τη στήριξη των ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι  τον Απρίλιο του 2015 ενώ συνεχιζόταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η κυβέρνηση με απόφασή της μετέφερε περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, γεγονός που τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΚΕΔΕ.