«Πόθεν έσχες»; Από όπου γουστάρω!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Πόθεν έσχες»; Από όπου γουστάρω!

Ιανουάριος 09, 2017 - 19:54

Πώς το είχαμε πει; Θα καθάριζε το τηλεοπτικό τοπίο; Θα φτάναμε στην αριστερή κάθαρση μέσω πρακτικών σοβιέτ -κλείσιμο στα γραφεία για τους καναλάρχες, υπέρογκα ποσά για μία τηλεοπτική άδεια, δημοπρασία που θύμιζε ποντάρισμα σαν σε χαρτοπαικτική λέσχη σε υπόγα της πλατείας Ομονοίας. Κάπως έτσι. Μόνο που με όλους τους λάθος χειρισμούς, αντί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, τους έδωσε και αέρα! Και τώρα έρχονται και τα καλά!

Τώρα, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί κατά πρώτον, με προσωρινή διαταγή του προέδρου, Νικολάου Σακελλαρίου, να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες των μελών της Ένωσης, αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, ώσπου να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων και κατά δεύτερο, ζητεί να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ!

«Πόθεν έσχες;» «Από όπου γουστάρω!»

Την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017, λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως, για τους δικαστές και εισαγγελείς αυτή η προθεσμία δεν λήγει, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, «πάγωσε» προσωρινά την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων, ώσπου να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις και η οποία (προσφυγή) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 13η Ιανουαρίου 2017.

Με την προσφυγή τους, με την οποία ζητούν προσωρινή διαταγή για να ανασταλεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, οι καναλάρχες επικαλούνται κατά κύριο λόγο, τα νομικά επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικαστικές Ενώσεις, περί αντισυνταγματικότητας, αντίθεσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), κλπ.

Ακόμη, η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει ότι τίθεται θέμα άμεσου κινδύνου διαρροής των στοιχείων που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά, από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου, εκτός του προέδρου της που είναι πρώην δικαστικός λειτουργός, ενώ αναφέρει επίσης την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, λόγω διαρροής προσωπικών δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα!

Παράλληλα, ζητεί να μην υποβάλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, όπως και οι βασικοί μέτοχοι των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ, λόγω του παράνομου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της νομοθετικής πρόβλεψης για τις εν λόγω δηλώσεις.

Τέλος, υποστηρίζει την αντισυνταγματικότητα, αλλά και την αντίθεση του μέτρου της υποβολής δηλώσεων, στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα, πολύ περισσότερο, όταν για τα μέλη και τα στελέχη της Ένωσης τηρείται στο ΕΣΡ ανελλιπώς μητρώο διαφάνειας.

Η τρίτη εξουσία, η δικαστική, και η τέταρτη εξουσία, ο Τύπος, χεράκι-χεράκι διεκδικούν απαλλαγές από τα «πόθεν έσχες», όταν και ο τελευταίος αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να υποβάλει «πόθεν έσχες»! Και στον αντίποδα ο πολίτης παρακολουθεί αμήχανος καθώς μαζεύει αποδείξεις ηλεκτρονικά και σε χαρτί, επειδή και ο άνεργος ακόμα αν δεν μαζέψει ικανό αριθμό αποδείξεων θα πληρώσει και πρόστιμο, ενώ... ουκ έσχε όλον τον χρόνο.

Ο άνεργος πρέπει να ξοδέψει ενώ αποδεικνύει ότι δεν έχει μία. Ο κατέχων δεν θέλει να μας πει πού βρήκε τα μπικικίνια. Και αυτό είναι δικαιοσύνη;..

Μήπως δε, μετά το μισθοδικείο έρχεται και το... καναλοδικείο;