Το ντοκιμαντέρ «Ύστερα μένει η θάλασσα» προβάλεται στο Άργος

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το ντοκιμαντέρ «Ύστερα μένει η θάλασσα» προβάλεται στο Άργος

Ιανουάριος 19, 2017 - 11:39

Το Σάββατο  28 Ιανουαρίου στις 9μμ. στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος.

Το Γιώργο Κούμουρο  έναν από τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ τον γνωρίσαμε  ως ζωγράφο και εργάστηκε για δέκα χρόνια στο Ναύπλιο την περίοδο του 1980. Σήμερα μένει μόνιμα  στην Κύπρο.

Μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει ο Γιώργος Κούμουρος στην Αργολίδα μ ένα ντοκιμαντέρ. Επιστρέφει στον τόπο που όπως ό ίδιος λέει «αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα του» όπου έζησε και εργάστηκα, με την οικογένειά του για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Στα πλαίσια των περιφεριακών προβολών του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, http://www.peloponnisosdocfestival.com/el/program-2017/ προβάλεται το Σάββατο  28 Ιανουαρίου στις 9μμ. στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος, (Αγίου Κωνσταντίνου 29), το κυπριακής παραγωγής ντοκιμαντέρ, Υστερα μένει η Θάλασσα.

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ  Ύστερα μένει η θάλασσα  ξεδιπλώνει το ιστορικό της κατάληψης, μιας ανοχύρωτης, ακριτικής κωμόπολης της Κύπρου.

Της Γιαλούσας.

Μιας πολιτείας που λούζεται από τον γιαλό.

Μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή των Τούρκων τον Αύγουστο του 1974, παρακολουθούμε την μεταλλαγή μιας άλλοτε ευημερούσας πολιτείας, σε ένα χώρο εγκλεισμού για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Ενός εγκλεισμού που κράτησε δυόμιση χρόνια και που οδήγησε μεθοδικά στον διωγμό τους.

Σκεπτικό

Θελήσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους να μας μιλήσουν σήμερα, 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του ΄74, πιστεύοντας ότι έτσι θα διαφυλάξουμε τις μνήμες τους.  

Εστιάσαμε σε μάρτυρες που πέραν των τραγικών εκείνων στιγμών της εισβολής, βίωσαν τον τρόμο και την αγωνία του εγκλωβισμού στα ίδια τους τα σπίτια, παρακολουθώντας την κωμόπολη τους, την Γιαλούσα, να φθίνει ώσπου να ερημώσει⋅ άφωνοι, χωρίς καμιά δυνατότητα αντίστασης, σε μια αγωνία διαρκείας.

Ο αφηγηματικός άξονας του ντοκιμαντέρ στηρίζεται αποκλειστικά στις ιδιαίτερες ιστορίες δέκα ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Το ύφος της αφήγησης άμεσο, απλό, ανθρώπινο, χωρίς ιστορικούς αναλυτές, ανθρωπολόγους ή άλλους παρατηρητές.

Επιλέξαμε να ακουστούν οι μνήμες όχι μόνον ώριμων τότε ανθρώπων, αλλά και παιδιών, πιστεύοντας πως αν αφουγκρασθεί κάποιος την παιδική ψυχή, τα νοήματα ή τα όποια συμπεράσματα αποκτούν πανανθρώπινη αξία.

Ως τέτοια, θα θέλαμε να διαφυλάξουμε αυτήν τη μαρτυρία.  Ως μια σημαντική ιστορία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλα τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τον πόλεμο. Υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος για ένα ειρηνικό μέλλον, περνά απαραίτητα μέσα από τέτοιες ειλικρινείς ματιές στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Ματιές που αποκαλύπτουν την παράνοια του πολέμου.

Σενάριο / Σκηνοθεσία:  Χρίστος Γεωργίου & Γιώργος Κούμουρος

Κινηματογράφηση:  Νίκος Αβρααμίδης

Μοντάζ εικόνας και ήχου:  Αλίκη Παναγή

Μιξάζ:  Κώστας Βαρυπομπιώτης

Ετελονάζ:  Απόστολος Άρχοντας, Πανίκος Πετρίδης

Εργαστήριο:  DCS Digital Labs

Παραγωγή:  Lychnari Productions Ltd ( Κύπρος )

Συμπαραγωγή:  Ρ.Ι.Κ.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Διάρκεια:  81 λεπτά

Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί το 2016 με επιτυχία, στα διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ: Θεσσαλονίκης, Ιεράπετρας, Χαλκίδας και Λεμεσού. Επίσης συμμετείχε τον Σεπτέμβριο, στο 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μεσογειακών Χωρών, στην Αλεξάνδρεια, όπως επίσης είχε επιλεγεί και στο Medimed 16 Videotheque film, στο Στίγες της Ισπανίας τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.  

Πέραν των φεστιβάλ προβλήθηκε από το ΟΤΕ Ηistory, και προγραμματίζεται η προβολή του από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, την ΕΡΤ,  και το ΡΙΚ.

 

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 28 Ιανουάριος, 2017 - 21:00