Ανδριανός σε Αποστόλου: Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του Αναβάλου σε Κουτσοπόδι-Μυκήνες-Φίχτια-Ελληνικό και Μιδέα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός σε Αποστόλου: Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του Αναβάλου σε Κουτσοπόδι-Μυκήνες-Φίχτια-Ελληνικό και Μιδέα

Ιανουάριος 24, 2017 - 16:32

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα την καθυστέρηση  στην πορεία υλοποίησης της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης του μεγάλου αρδευτικού έργου πνοής για την Αργολίδα του Αναβάλου, επανέρχομαι με νέα Ερώτησή μου προκειμένου να ενημερωθώ για την πορεία υλοποίησης του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου προς Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα, δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται στην πορεία υλοποίησης του έργου παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από πλευράς Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 19/9/2016, όπου συζητήθηκε σχετική  Επίκαιρη Ερώτησή μου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε μεταξύ άλλων απαντήσει τα εξής:
“Η μεταφορά και διανομή νερού ύδρευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα έχει προϋπολογισμό 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Από το συνολικό οικονομικό αντικείμενο μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 4,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 800.000 ευρώ αφορούν προκαταβολές υλικών. Με απόφαση του Υπουργείου μας εγκρίθηκε χορήγηση παράτασης δέκα μηνών στη συνολική προθεσμία της σύμβασης κατασκευής του έργου, δηλαδή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2016. Υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με τις απαλλοτριώσεις του έργου και συγκεκριμένα με τις θέσεις τεσσάρων αντλιοστασίων, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Αργολίδας, αλλά και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συντελεστεί κήρυξη της απαλλοτρίωσης, ώστε να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μέτωπο εργασιών από εδώ και πέρα.
Έγινε η σχετική δημόσια πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας για την απευθείας εξαγορά αυτών, για να συντομευθούν οι διαδικασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η εκτίμηση της αξίας των προς εξαγορά ακινήτων από έναν ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή. Θα γίνει και γι’ αυτή τη διαδικασία όσο μπορούμε πιο γρήγορα ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεσή της που δεν έχει προγραμματισθεί ακόμη γιατί εκκρεμούσε η συνέχιση της πράξης. Η πράξη έχει ήδη εγκριθεί και ήδη έχει ενταχθεί πλέον στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020.
Εμείς αυτή την ώρα αναζητούμε το νομικό πλαίσιο γύρω από το οποίο θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε διακοπή από τις 18 Απριλίου λόγω μη εξόφλησης τριών λογαριασμών. Εμείς δεσμευθήκαμε με απόφαση -και σας το λέμε και εσάς- ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί”.
Τούτων δοθέντων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης στην πορεία υλοποίησης του έργου, δεδομένου ότι η παράταση δέκα μηνών στη συνολική προθεσμία της σύμβασης κατασκευής του έργου που εγκρίθηκε από την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έληξε στις 27 Οκτωβρίου 2016
Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των τεσσάρων αντλιοστασίων.
Αν έχουν πληρωθεί οι τρεις λογαριασμοί στους οποίους αποδίδεται από τον Υπουργό η διακοπή της διαδικασίας από τις 18 Απριλίου, την πληρωμή των οποίων ο Υπουργός τοποθέτησε στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου 2016.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Μιδέα”.