Δήμος Επιδαύρου:Απολογισμός πεπραγμένων 2015-Ομιλία δημάρχου Κ.Γκάτζιου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δήμος Επιδαύρου:Απολογισμός πεπραγμένων 2015-Ομιλία δημάρχου Κ.Γκάτζιου

Ιανουάριος 26, 2017 - 19:26

Η σημερινή συνεδρίαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι μια πράξη έντιμης στάσης απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν το τιμόνι του Δήμου για 2η φορά. Οφείλουμε να σταθούμε ενώπιόν σας όπως κάθε χρόνο και να σας ενημερώσουμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το προηγούμενο έτος.
Βέβαια, επειδή ο Δήμος δεν λειτουργεί αποσπασματικά στο πλαίσιο ενός μόνο έτους, αλλά έχει συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε περιοριστικά στα πεπραγμένα του 2015. Επομένως θα αναφερθούμε συνολικά έως και σήμερα.
Είμαστε εδώ, όλη η Δημοτική Αρχή, πλειοψηφία και μειοψηφία, για να σας ενημερώσουμε, ο καθένας από την θέση που έχει ταχθεί να υπηρετήσει τον Δήμο Επιδαύρου, για το τι έχει πράξει προς όφελος του Δήμου.
Κάθε χρόνο βέβαια, η διαδικασία αυτή εξελίσσεται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κατηγορητήριο κατά της πλειοψηφίας, μηδενίζοντας πάντα το έργο της. Ποτέ έως σήμερα δεν τήρησε την διαδικασία όπως προβλέπεται. Να σταθεί δηλαδή απέναντι στους πολίτες και να τους ενημερώσει για τα πεπραγμένα της προς όφελος του Δήμου. Ελπίζουμε εφέτος να διεξαχθεί η διαδικασία όπως αρμόζει σε αιρετούς που έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους.
Εγώ θα κάνω μια γενική ενημέρωση και για κάθε αντικείμενο αναλυτικά θα αναφερθούν οι Αντιδήμαρχοι.
Ως προς τα οικονομικά, πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει και κατανοήσει την ασφυκτική οικονομική κατάσταση του Δήμου, που είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Χώρα. Συνέπεια αυτού είναι η συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που με δυσκολία καλύπτουν μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, αλλά και η δυσπραγία των λοιπών τακτικών εσόδων όπως για παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Οι υψηλές οφειλές μας στην ΔΕΗ, είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας της ΔΕΗ να συνεισπράξει ως οφείλει, τα τέλη με τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.
Το 2015 ήταν από τις δυσκολότερες χρονιές. Οι κυβερνητικές επιλογές και ο τρόπος με τον οποίο δρομολογεί τις εξελίξεις, πολλές φορές είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην υλοποίηση των κάθε είδους σχεδιασμών. Ενδεικτικά θα αναφέρω την απαίτηση για την μεταφορά των διαθέσιμων πιστώσεων στην Τράπεζα Ελλάδος. Ανεξάρτητα από το ότι τελικά δεν συμμορφωθήκαμε ως προς αυτό, για ένα μεγάλο διάστημα μας δημιούργησε λειτουργικό πρόβλημα. Και επίσης να αναφέρω τη δέσμευση των χρημάτων (Capital Control), τη στάση πληρωμών στην ουσία που έγινε και προς τους εργολάβους και προς τους ιδιώτες και γενικότερα την ασφυξία της οικονομίας είτε ήταν σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο τομέα.
Ως προς τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε -ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό- να τα αντιμετωπίσουμε. Και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε, και οι αιρετοί, είναι καθημερινά παρόντες και το διαπιστώνεται όσοι επισκέπτεστε τον Δήμο.
Πέρα από την καθημερινότητα όμως, στόχος και επιδίωξή μας είναι, να μπουν στέρεες βάσεις ώστε να μπορεί ο Δήμος να σταθεί επάξια και ανταγωνιστικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν δουλεύουμε. Είναι μια πολύπλευρη προσπάθεια, διότι οι ανάγκες της κάθε περιοχής είναι διαφορετικές, άρα διαφορετικός πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός.
Για παράδειγμα, στην Αρχαία Επίδαυρο το σημαντικότερο για εμάς ζήτημα είναι η υπόθεση του λιμένα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην Αρχαία Επίδαυρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αφού έτσι θα ανοίξει η θαλάσσια είσοδος του Δήμου. Έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους σε κάθε βήμα.
 Έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ η οποία θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους σκοπούς μας. Πιστεύουμε ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία συνεργασίας που μας δίνεται. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λυγουριού, εκτός από την αντικατάσταση του παρκέ που έγινε από την ΓΓΑ, ο Δήμος έκανε και συμπληρωματικές παρεμβάσεις όσον αφορά την λειτουργικότητα και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. Η βελτίωση του γηπέδου Αρχαίας Επιδαύρου ολοκληρώθηκε και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Ήδη προχωρούν οι εργασίες στο γήπεδο της Νέας Επιδαύρου, το οποίο είχε τις περισσότερες δυσκολίες ως προς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.
Όσων αφορά στα γήπεδα Αγίου Δημητρίου και Δήμαινας, έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αλλά εκκρεμούν οι υπογραφές των συμβάσεων. Ελπίζουμε να μην πέσουν και αυτά, θύματα των κυβερνητικών επιλογών.
Εκτελέστηκε μεγάλο μέρος του έργου διάνοιξης δρόμου προς Δεσκλιά με ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού  338.250,01 €.
Παράλληλα φροντίζουμε για την εκπόνηση μελετών και προετοιμασία φακέλων, ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις προς ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα όταν δημοσιευθούν σχετικές προσκλήσεις. Ήδη υπάρχουν έτοιμες περί τις 15 μελέτες.
Έχουν κατατεθεί φάκελοι για χρηματοδότηση των έργων στο Πράσινο Ταμείο οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης:
Βελτίωση και αναβάθμιση των παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 150.000,00 €
Εκπόνηση μελέτης Ολοκλήρωσης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δ.Ε. Ασκληπιείου,  προϋπολογισμού 50.000,00 €
Λειτούργησε το Σκοπευτήριο στην Δήμαινα το οποίο προσθέτει αξία στην περιοχή μας αφού υπάρχει ανταπόκριση και επισκεψιμότητα από ξένους.
Προγραμματίστηκε η αγορά του απορριμματοφόρου και ολοκληρώνεται περίπου σε ένα μήνα από τώρα.
Ολοκληρώθηκε η αγορά καλαθοφόρου μηχανήματος και έγινε και η μετάθεση μέσα από την κινητικότητα του ηλεκτρολόγου που έχουμε στο Δήμο, οπότε τώρα  και η αντικατάσταση και η συντήρηση του φωτισμού του Δήμου γίνεται με δικά μας μέσα.
Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης [ΣΕΚ] Επιδαύρου. Κυβερνητική επιλογή όμως ήταν, οι ΣΕΚ να καταργηθούν, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έγιναν εγγραφές πρωτοετών σπουδαστών αυτό το εξάμηνο. Ήδη όμως έχει ιδρυθεί ΙΕΚ Επιδαύρου το οποίο θα λειτουργήσει στην θέση της ΣΕΚ -ελπίζουμε από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας.
Δεν είναι εύκολο να ανατρέπεις τις κυβερνητικές επιλογές ή τις αποφάσεις διαφόρων οργάνων οι οποίες πολλές φορές είναι εις βάρος της ανάπτυξης μιας περιοχής ή στερούν πολύτιμες υπηρεσίες από τους πολίτες. Είναι συχνές οι συγκρούσεις μας με τις υπηρεσίες που εποπτεύουν το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, οι οποίες θεωρούμε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να το υποβαθμίσουν. Από εκεί που λειτουργούσε ως πρότυπο, έχει φτάσει να υπολειτουργεί.
Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Δίκτυο των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων” που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Καταφέραμε και συνδέσαμε αυτή την πολύτιμη και αξιόλογη προσπάθεια με τον Αγροτουρισμό Επιδαύρου.
Ο Δήμος έχει πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις και έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ένταξη πράξεων στο LEADER Ανατολικής Πελοποννήσου το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βάση στην αγροτική ανάπτυξη και οδοποιία αλλά και στα λιμάνια.
Ο Παιδικός Σταθμός εντάχθηκε το 2015 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με 12 παιδιά και το 2016 με 22 παιδιά. Αυτό μας επέτρεψε να πάρουμε κάποια χρήματα για την καλύτερη λειτουργία του Σταθμού.
Προσπαθούμε να στήσουμε μια καινούρια δομή στην Αρχαία Επίδαυρο. Προσανατολιζόμαστε στο κτίριο του παλιού σχολείου και ήδη προετοιμάζουμε μια μελέτη γι’ αυτό. Βέβαια οι δυσκολίες είναι πολλές και ως προς τις υποδομές και ως προς το προσωπικό. Στο μέτρο που εξαρτάται από εμάς, έχουμε προβλέψει τις θέσεις του προσωπικού αλλά για να τις καλύψουμε θα πρέπει να μας δοθεί έγκριση. Αρκεί να σας πω ότι από τον Ιανουάριο έχουμε υποβάλει αίτημα για δεύτερη μόνιμη παιδαγωγό και ακόμη εκκρεμούν οι εγκρίσεις.
Εφέτος ξεκίνησε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με πολλά σχέδια για τον τόπο μας. Το Λύκειο Επιδαύρου είναι μία πρότασή του η οποία μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και όλοι μαζί δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη ο χώρος που έχει επιλεγεί -νότια του Κέντρου Υγείας Λυγουριού- αποχαρακτηρίστηκε από την Δ/νση Δασών και προχωράμε στα επόμενα στάδια. Στόχος είναι να λειτουργήσει το Λύκειο από το ερχόμενο Καλοκαίρι.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Λύκειο Επιδαύρου φιλοδοξεί να φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ομάδες σπουδαστών Αρχαίου Δράματος, στην κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο, οι οποίοι θα προέρχονται από όλον τον κόσμο. Τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι πολλαπλά. Παγκόσμια προβολή, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, θέσεις εργασίας κλπ
Επίσης εποικοδομητική είναι η συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων.
Συντάχθηκαν μελέτες με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη και του Πολιτικού Μηχανικού κ. Καζολιά και ολοκληρώθηκε φάκελος ο οποίος κατατέθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» προϋπολογισμού 825.000,00 €. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Η υλοποίηση της πράξης, αφού ενταχθεί, θα γίνει υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, όπως του αξίζει. Έχουμε ήδη προβεί σε διάφορες υποστηρικτικές δράσεις όπως η έκδοση ενός λευκώματος που αφορά στον χώρο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο κ. Λαμπρινουδάκης και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Κατάργηση των Νομικών Προσώπων “ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ” και ΔΗΚΕΠΕΠ.
Ουσιαστικά, είχαμε το “πολιτικό θάρρος” να κάνουμε πράξη όσα όλοι  θεωρούσαμε απαραίτητα, αλλά προφανώς υπολογίζαμε το πολιτικό κόστος.
Ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει την ίδρυση Νομικών Προσώπων και Κοινωφελών Επιχειρήσεων για συγκεκριμένους λόγους, με συγκεκριμένους στόχους και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών. Επίσης, η λειτουργία τους στηρίζεται σε συγκεκριμένους πόρους. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, όταν οι πόροι δεν συρρικνώνονται και όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, ο ίδιος κώδικας προβλέπει την κατάργησή τους.
Τα νομικά αυτά πρόσωπα, όλοι γνωρίζουμε ότι είχαν πολλά λειτουργικά προβλήματα. Δεν υπηρετούσε σε αυτά διοικητικό προσωπικό και αναγκαζόταν το προσωπικό του Δήμου να κάνει τα ίδια πράγματα δύο φορές, αφού ώφειλαν να λειτουργούν όπως οι Δήμοι. Επίσης δεν υπήρχε πλέον η οικονομική δυνατότητα από τον Δήμο να καταβάλει την ετήσια οικονομική ενίσχυση που προέβλεπαν οι συστατικές πράξεις.
Ιδιαίτερα για την Επιχείρηση πρέπει να σας πω ότι μετατράπηκε σε  Κοινωφελή τον Μάιο του 2009 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία στηρίχθηκε σε οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας η οποία συντάχθηκε από την ΕΕΤΑΑ κατόπιν ανάθεσης από τον τότε Δήμο Ασκληπιείου, βασιζόμενη σε στοιχεία που χορήγησε ο Δήμος. Μελετώντας κανείς αυτή την μελέτη θα διαπιστώσει πως ό,τι προβλεπόταν να τηρηθεί προκειμένου να είναι βιώσιμη η επιχείρηση, πλέον δεν ισχύει. Ήδη η επιχείριση τότε είχε συσσωρευμένα χρέη 500.000,00 € περίπου. Με τα δεδομένα αυτά, η επιχείρηση έπρεπε να πάει σε εκκαθάριση.
Η κατάργηση των νομικών προσώπων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αντίθετα προσβλέπει στην αναβάθμισή τους με την ένταξη των δομών και του ΚΑΠΗ και του Παιδικού Σταθμού στον Δήμο. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες που παρείχε η Κοινωφελής Επιχείρηση. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία οργανωμένης κοινωνικής υπηρεσίας μέσω του Οργανογράμματος του Δήμου το οποίο ψηφίσαμε πρόσφατα και είναι υπό έγκριση.
Βέβαια, όποτε κριθεί απαραίτητο, και αξιολογώντας σοβαρά και υπεύθυνα όλα τα δεδομένα, μπορούμε να συστήσουμε εκ νέου νομικά πρόσωπα τα οποία να λειτουργούν νόμιμα, να προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες και να είναι βιώσιμα.
Ως προς την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Όλοι γνωρίζετε πλέον ότι το προσωπικό του Δήμου καλύπτει οριακά τις ανάγκες. Όποιος φεύγει με οποιονδήποτε τρόπο, δεν αντικαθίσταται. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την λειτουργία του Δήμου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια -γιατί πολυτέλεια είναι πλέον- να έχουμε επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες ώστε κάθε Τμήμα να κάνει συγκεκριμένες δουλειές. Κάθε υπάλληλος έχει επιφορτιστεί με 3-4-5 αντικείμενα, διαφορετικά μεταξύ τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων άσχετα με την ειδικότητά του. Πρέπει να τα παρακολουθεί και να τα ξέρει όλα ταυτόχρονα και παράλληλα να εξυπηρετεί πολίτες.  Έτσι δεν μπορεί να είναι αποδοτικός όσο πρέπει.
Σκεφτείτε πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα, όταν σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι “τρικλοποδιές” από μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφέρομαι στις απανωτές καταγγελίες, προσφυγές, αιτήσεις της μείζονος μειοψηφίας και ό,τι άλλο σκεφτούν, με την δικαιολογία του ελέγχου νομιμότητας, αλλά με απώτερο σκοπό άλλον από αυτόν που λένε.
Εδώ να σας διευκρινίσω ότι δεν έχουμε αντίρρηση στους ελέγχους. Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε απάντηση σε τέτοιου είδους ενέργειες, πρέπει να αφιερώνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι πολύ χρόνο, και η τακτική αυτή, όχι μόνο δεν βοηθάει την έτσι κι αλλιώς επιβαρυμένη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά μπαίνει τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα. Έτσι, οδηγούμαστε στο λυπηρό συμπέρασμα ότι αυτός είναι ο στόχος τους.
Επίσης να πω για τους υπαλλήλους ότι η αναλογία αποχωρήσεων με οποιονδήποτε τρόπο και προσχωρήσεων είναι 10:2 Νέοι είναι ένας γεωπόνος και ο ηλεκτρολόγος. Από τον πρώην Δήμου Επιδαύρου επιτράπηκε σε τρεις υπαλλήλους να μεταταχθούν σε άλλους Δήμους, αποδυναμώνοντας έτσι τις υπηρεσίες του Δήμου. Στην πορεία, η κυβερνητική επιλογή της εθελοντικής κινητικότητας των υπαλλήλων χωρίς περιορισμούς, μας στέρησε άλλους δύο υπαλλήλους -έναν μηχανικό και μια λογίστρια οι οποίοι έκαναν χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων και πήγαν σε άλλους Δήμους.

Σχολικές Επιτροπές.
Άφησα τελευταίο ένα δυσάρεστο για όλους γεγονός.  Όπως θα έχετε διαβάσει και στο δελτίο τύπου που δημοσιεύσαμε, μετά από πρόχειρο έλεγχο που έκανα προσωπικά στα οικονομικά των σχολικών επιτροπών του Δήμου, διαπίστωσα μη ορθή διαχείριση. Οι ενέργειες από εκεί και πέρα ήταν για εμένα μονόδρομος. Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο την αντικατάσταση του Προέδρου και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την διενέργεια έκτακτου ελέγχου. Παράλληλα πρότεινα στην πλειοψηφία την διαγραφή του Συμβούλου από την δύναμή της.
Πολύς λόγος έγινε και από την μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με απανωτά δελτία τύπου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το θέμα.
Κύριοι, δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για πολιτική εκμετάλλευση. Και μάλιστα όταν μια ανεύθυνη αντιμετώπιση δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία και των Σχολικών Επιτροπών αλλά και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Τα βήματα είναι προσεκτικά για να μην δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα γιατί όταν τέτοια θέματα, τα οποία είναι και πρωτόγνωρα, αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, αντί να λύσουν, δημιουργούν και άλλα προβλήματα. Να δηλώσω και από αυτή τη θέση προς όλους, ότι δεν χρειάζεται να συζητάμε καθόλου για το πού θα πάει το γεγονός. Θα πάει εκεί που πρέπει και θα αποφανθούν οι Υπηρεσίες.

Ήδη  βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου μήνα της νέας χρονιάς 2017. Εύχομαι σε όλους τους πολίτες του Δήμου Επιδαύρου υγεία, δύναμη, θάρρος και ομοψυχία ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις της.
Για πολλούς λόγους επέλεξα αυτήν την χρονική στιγμή να απευθυνθώ στους δημότες, προκειμένου να τους ενημερώσω για διάφορα ζητήματα θέτοντάς τα στην σωστή τους βάση.
Αρχικά θα αναφερθώ στον απολογισμό πεπραγμένων που έγινε στις 23/11/2016, συνδυαστικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού που έγινε στις 20/12/2016.
Θεωρώ πως στην εκπνοή της χρονιάς, ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προσωπικών προβλημάτων και δυσκολιών και ελάχιστα έως καθόλου έχει διάθεση και χρόνο να ασχοληθεί με τα κοινά και όφειλα να το σεβαστώ. Όπως όφειλα να σεβαστώ και την ανάγκη τους να βιώσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων όπως αρμόζει. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινα κατά την εορταστική περίοδο στην λογική της στείρας αντιπαράθεσης που διακατέχει τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος έκρινε σωστό να εκδώσει συκοφαντικό δελτίο τύπου πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Αναλόγως την αντίληψη και η συμπεριφορά! Προς απάντηση, παραθέτω την ομιλία μου κατά την συνεδρίαση του απολογισμού πεπραγμένων. Τελεία!
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό 2017 ο οποίος καταψηφίστηκε από την μειοψηφία, μείζονα και την ελάσσονα, υποχρεούμαι να αναφερθώ διότι ο προϋπολογισμός είναι το κύριο εργαλείο που χρειάζεται ο Δήμος για την κάθε είδους παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες. Η ελάσσονα δεν ψήφισε λόγω πολιτικής πεποιθήσεως όπως δήλωσε. Η μείζονα εκτιμώ, λόγω ανευθυνότητας. Διότι πως αλλιώς να χαρακτηριστεί η θέση της “ψηφίζω μόνο τις υποχρεωτικές δαπάνες και καταψηφίζω τα υπόλοιπα....”. Δεν εξήγησαν όμως πως θα πληρωθούν έστω οι υποχρεωτικές δαπάνες αφού δεν ψήφισαν ούτε τα έσοδα. Δεν εξήγησαν επίσης πως θα παρασχεθούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες στους πολίτες και κατά συνέπεια πως θα λειτουργήσει ο Δήμος. Και βέβαια δεν αναρωτήθηκαν τι ρόλο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2017 αφού θα έχει δεμένα τα χέρια χωρίς προϋπολογισμό. Μοναδικό τους μέλημα είναι η ειρωνεία και οι τρικλοποδιές. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι εις βάρος της πλειοψηφίας αλλά των δημοτών και του τόπου που φιλοδοξούν μάλιστα να διοικήσουν. Ας φροντίσει λοιπόν ο αρχηγός τους να διορθώσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του ώστε να φέρει επάξια τον τίτλο του αρχηγού και ύστερα να ονειρεύεται αξιώματα τα οποία απαιτούν ήθος και αξιοπρέπεια.
Αγαπητοί δημότες, ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πιο σφιχτός από κάθε προηγούμενη χρονιά. Σας λέμε ξεκάθαρα και υπεύθυνα ότι με δυσκολία θα καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις. Ό,τι βιώνει ο καθένας στο σπίτι του, ισχύει και για τον Δήμο. Εμείς δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία και διεκδικούμε ό,τι δικαιούμαστε ως Δήμος, προς κάθε κατεύθυνση. Δύναμή μας είναι η δική σας εμπιστοσύνη και κατανόηση και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Ως προς το πρόσφατο δελτίο τύπου του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρόνη, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, όχι της πρωτοφανούς εξύβρισης στο πρόσωπό μου από τον τίτλο έως την τελευταία λέξη -αυτό είναι σύνηθες για τον κ. Χρόνη- αλλά της χρονικής στιγμής που επέλεξε να το δημοσιεύσει. Δηλαδή, την παραμονή των προγραμματισμένων από τον Δήμο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης. Ίχνος σεβασμού στους θεσμούς αλλά και ίχνος σεβασμού στην ιστορία μας, στους προγόνους μας, στον τόπο μας, από έναν άνθρωπο που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Επιδαύρου. Προφανώς στον οπτικό του ορίζοντα υπάρχει μόνο η καρέκλα της εξουσίας και λίγη σημασία έχει ο δρόμος που θα ακολουθήσει για να φτάσει σε αυτήν.
Επειδή το περιεχόμενο του δελτίου αυτού διασπείρει πανικό στους ανθρώπους που έχουν διατελέσει ή διατελούν σήμερα μέλη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Επιδαύρου και ως εκ τούτου τους αφορά άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει, οφείλω καταρχάς να διαβεβαιώσω άπαντες ότι είμαι αυστηρός σε ό,τι αφορά την πορεία των ερευνών, έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Ως προς την σχετική αλληλογραφία η οποία διενεργείται με εμπιστευτική επισήμανση:
1. στις 25/10/2016 ζήτησα με έγγραφο από την Αποκ/νη Δ/ση Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου-Τμήμα Δ/κού-Οικ/κού Ν. Αργολίδας, την διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου και στις δύο Σχολικές Επιτροπές, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 232-234 του Ν. 3852/2010 και των άρθρων 141-144 του Ν. 3463/2006, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες που τυχόν θα προκύψουν.
2. στις 26/10/2016 η προαναφερόμενη υπηρεσία διαβίβασε το έγγραφο στην προϊσταμένη της αρχή που εδρεύει στην Πάτρα και κατόπιν μεταξύ τους αλληλογραφίας, μας κοινοποιήθηκε το από 2/12/2016 έγγραφο με το οποίο το αίτημα διαβιβάστηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Έκτοτε αναμένουμε απάντηση.
3. τα στοιχεία των απολογισμών βρίσκονται στην διάθεση της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επειδή το θέμα των Σχολικών Επιτροπών είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο ως προς τους χειρισμούς όσο και ως προς τα λεγόμενά μας, σας καλώ κ. Χρόνη να “βουτάτε” την γλώσσα σας στο μυαλό σας πριν μιλήσετε είτε προφορικά είτε γραπτά για ό,τι αφορά σε αυτό, όχι για να αποσιωπηθεί οτιδήποτε αλλά για να αποδείξετε και εσείς έμπρακτα, την καλή σας πρόθεση να συμπαρασταθείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση.
Σταματήστε λοιπόν την τρομολαγνεία διότι επηρεάζει αρνητικά την εξελικτική πορεία της διαδικασίας των ερευνών. Σκοπός αυτή την στιγμή είναι να αποδοθεί η ευθύνη εκεί που πρέπει, προκειμένου να προστατευτούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και να αποκατασταθεί η αλήθεια.   

  Ο Δήμαρχος

Κωνσταντίνος Γκάτζιος