Ανδριανός:Να ξεκινήσουν άμεσα έργα συντήρησης του κάστρου της Νέας Επιδαύρου-Κίνδυνος να τραυματιστούν πολίτες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός:Να ξεκινήσουν άμεσα έργα συντήρησης του κάστρου της Νέας Επιδαύρου-Κίνδυνος να τραυματιστούν πολίτες

Ιανουάριος 30, 2017 - 15:27

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου με θέμα την ανάγκη άμεσων έργων συντήρησης του μεσαιωνικού κάστρου της Νέας Επιδαύρου, καθώς υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές από πτώση λίθων.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι στο θέμα της επιτακτικής ανάγκης ανάληψης έργων συντήρησης στο μεσαιωνικό κάστρο της Νέας Επιδαύρου, το οποίο είναι ένα σημαντικό ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής, με μεταξύ άλλων τρεις βυζαντινούς ναούς, ο ένας εκ των οποίων σε καλή κατάσταση.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε δρομολογήσει την υλοποίηση έργων συντήρησης, είχε εκπονηθεί σχετική μελέτη, και είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το 2014 με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ.

Σήμερα, η μη εκτέλεση των εργασιών έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο μνημείο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αποκολλούνται και κατακρημνίζονται πέτρες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, καθώς ακριβώς δίπλα και κάτω από το Κάστρο βρίσκονται κατοικίες.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική, με αριθμό πρωτοκόλλου 341/13-10-2016 Ερώτησή μου, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτάς είχε μεταξύ άλλων απαντήσει ότι “Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας εξετάζει τη δυνατότητα για ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης”.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση έναρξη έργων συντήρησης του μεσαιωνικού κάστρου της Νέας Επιδαύρου, όπου εκτός της ιστορικότητας του μνημείου, ο κίνδυνος να τραυματιστούν πολίτες λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται είναι υπαρκτός και μεγάλος”.