Κ.Γκάτζιος:Υπογράφηκε το κείμενο ίδρυσης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κ.Γκάτζιος:Υπογράφηκε το κείμενο ίδρυσης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων

Μάρτιος 15, 2017 - 21:24

φωτογραφία eurokinissi

Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Κώστα Γκάτζιου, του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του δημοτικού συμβούλου Κω κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, υπογράφηκε το κείμενο ίδρυσης του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων.

Το ΥΠΠΟΑ και οι Δήμοι Τρικκαίων, Επιδαύρου και Κω εκτιμώντας ότι τα Ασκληπιεία της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ήταν ιερά και τόποι λατρείας του θεραπευτή θεού Ασκληπιού και στην πραγματικότητα τα «πρώτα νοσοκομεία», συγκροτήματα κτιρίων υγείας (από όπου ξεκίνησε η μαγική ιατρική, η οποία, κατέληξε να είναι η ιατρική, η πρακτική και η επιστημονική), αλλά και κέντρα πολιτισμού του ελληνικού χώρου και όλου του δυτικού πολιτισμού, τα οποία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική περιφέρεια και στην ευρύτερη Μεσόγειο για πάνω από 1000 χρόνια,θεωρώντας ότι η σύσφιγξη και διεύρυνση των δεσμών και των δραστηριοτήτων ανάμεσα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν προκειμένου στους δήμους της Ελληνικής Επικράτειας και σε πόλεις της Μεσογείου, όπου αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν Ασκληπιεία, είναι  έργο μεγίστης σημασίας για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την ενίσχυση του διαπολιτιστικού διαλόγου, την προώθηση επιστημονικών συναντήσεων και δραστηριοτήτων, αλλά και την ανάπτυξη ιατρικού, πολιτισμικού και άλλων θεματικών μορφών τουρισμού (ιαματικός [spa], γεωτουρισμός, περιήγηση σε εθνικά πάρκα, συνεδριακός τουρισμός κλπ),δηλώνοντας την προσήλωσή τους στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, όπως αυτές περιγράφονται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα διεθνή κείμενα στα οποία εδράζεται ο διαπολιτισμικός διάλογος

Αποφάσισαν τη σύσταση Δικτύου Πόλεων και Επιστημονικών Φορέων  με την επωνυμία

«ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ»

Ως έδρα του Δικτύου ορίζεται η Επίδαυρος.

Το έμβλημα του Δικτύου απεικονίζει τον Ασκληπιό ανακεκλιμένο με αυγό στο αριστερό χέρι και κάνθαρο στο δεξιό, τον οποίο προτείνει σε φίδι για να πιεί.

Η προεδρία του Δικτύου ασκείται ανά έτος εκ περιτροπής από τους Δήμους – μέλη. Για το πρώτο έτος ενεργοποίησης του Δικτύου ορίζεται ως προεδρεύων, τιμής ένεκεν, ο Δήμος Επιδαύρου.

                                                                   Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γκάτζιος