Γιάννης Γκιόλας:Παραμένουν στη συνείδηση μας ως «εμπλεκόμενοι»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιάννης Γκιόλας:Παραμένουν στη συνείδηση μας ως «εμπλεκόμενοι»

Μάρτιος 24, 2017 - 15:37

Του Γιάννη  Γκιόλα Βουλευτή Αργολίδας  ΣΥΡΙΖΑ

 

Σε πείσμα μιας  αναιτιολόγητης  , πλην  εξηγήσιμης,  θριαμβολογίας  από κορυφαία  πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ.  για την προχθεσινή απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου  Κακουργημάτων   για την υπόθεση του Βατοπεδίου  θα επιχειρήσω να εξηγήσω  το τι ακριβώς κρίθηκε , με την απόφαση αυτή.

Αυτό που έκρινε στην πραγματικότητα  το Δικαστήριο  ήταν αν υπήρξε  δόλος  από την πλευρά  των κατηγορούμενων  και όχι αν η υπόθεση  που κλυδώνισε την κυβέρνηση Καραμανλή  ήταν σκάνδαλο η όχι.

Κρίθηκαν λοιπόν οι 14 κατηγορούμενοι  αθώοι λόγω ελλείψεως , κυρίως , του υποκειμενικού στοιχείου  του δόλου στο πρόσωπο τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων.

Να σημειωθεί ότι η κυριότητα  της λίμνης Βιστωνίδας  και των παραλίμνιων εκτάσεων που επιδίωξαν να  ανταλλάξουν οι μετελθόντες  του ΄΄ιερού΄΄ real estate είχε ήδη κριθεί , από το 2008, με απόφαση του δικαστηρίου  της Κομοτηνής , ωστόσο η καθυστέρηση στην καθαρογράφησή της  επέτρεψε  στη Μονή Βατοπεδίου  να την παρουσιάσει ως  ιδιοκτησία της με   βάση  ΄΄βυζαντινά  χρυσόβουλα΄΄ και να την ανταλλάξει με δημόσια γη, από την περιουσία των Ολυμπιακών ακινήτων.

Η προσπάθεια μάλιστα αυτή , ευτυχώς, δεν τελεσφόρησε , ακριβώς επειδή  υπήρξε η αποκάλυψη και η σφοδρή  αντίδραση  της τοπικής κοινωνίας , του νομικού κόσμου  του νομού  της Κομοτηνής και της γύρω περιοχής , επιτρέποντας σήμερα στη Δικαιοσύνη να μιλά –και ορθώς- για  ΄΄γή  και περιουσία που παραμένει  στην κατοχή του Δημοσίου΄΄..

Όσο για τα εμπλακέντα πολιτικά  πρόσωπα  αυτά ΄΄βγήκαν λάδι΄΄ αφού προστατεύτηκαν μέσω της  παραγραφής του ,επαίσχυντου,   νόμου ΄΄περί ευθύνης υπουργών ΄΄, έπειτα από τη διάλυση της Βουλής  το 2009, από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Τέλος για να μην ξεχνιόμαστε ,θα πρέπει να παραθέσουμε  και  τί έλεγαν  τότε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης .

Ο κ. Κ. Καραμανλής, το 2008, μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν,Δ.  υποστήριζε…

΄΄Σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα έχουν διαστάσεις σοβαρότερες απ ότι αρχικά εκτιμήσαμε. Οφείλω να πω και το λέω ευθέως  ότι υποτίμησα κι εγώ το θέμα, δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις  του, δεν είχα πλήρη  εικόνα όταν κλήθηκα  για πρώτη φορά να τοποθετηθώ και το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανένα άλλο, δικό μου ήταν.

Αναγνωριζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα αντανακλαστικά , να  είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο των ευθυνών μας. Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί.  Η  κυβέρνηση έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη  για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες .

Αναλαμβάνω με ευθύτητα  το μερίδιο  των ευθυνών που μας αναλογεί…΄΄

Πέραν του κ. Καραμανλή  τον σκανδαλώδη χαρακτήρα είχε παραδεχθεί και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ερωτηθείσα το 2010 από τον ΄΄ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ΄΄ είχε τονίσει:

΄΄Κατά τη γνώμη μου ήταν σκάνδαλο, όχι αναφορικά  με την  πολιτική απόφαση της ΝΔ να κάνει τις ανταλλαγές, αυτή κρίνεται αν ήταν σωστή η λάθος.

Από αυτές τις ανταλλαγές όμως κάποιοι σίγουρα  έβγαλαν χρήματα…΄΄