Απάντηση υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη για την Ιόνια Οδό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απάντηση υπουργού Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη για την Ιόνια Οδό

Απρίλιος 20, 2017 - 21:19

Απάντηση υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και την ανακατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού του Αγρινίου.

  • Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση, από την οποία μπορείτε να δείτε το βίντεο που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή. 

                https://youtu.be/NakJhZ0rlU0

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, κύριε Κωνσταντόπουλε, φίλε Δημήτρη, θα ήθελα με την ευκαιρία της επίκαιρης ερώτησης, γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για την περιοχή, να μου επιτρέψεις να δώσω μία συμβουλή σε εσένα ως φίλος και βέβαια να προχωρήσω σε μία καταγγελία και στην αυτοκριτική μας σαν Κυβέρνηση γι’ αυτά που έχουμε κάνει.

Να ξεκινήσουμε από τη συμβουλή. Στα επικοινωνιακά επιτελεία των μέσων που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που ανήκεις, συνήθως λένε κάθε μέρα το πρωί: «Μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία και στημένη ιστορία» κι εσύ με την επίκαιρη ερώτηση που κάνεις τη χαλάς. Τη χαλάς, γιατί εάν διαβάσεις τα δελτία Τύπου -τέσσερα έχει βγάλει τις τελευταίες μέρες ο υπεύθυνος υποδομών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Μανιάτης- θα διαβάσεις στο πρώτο, ότι οι οδικοί άξονες που σήμερα εγκαινιάζονται, σχεδιάστηκαν και προκηρύχθηκαν με διεθνείς διαγωνισμούς ως συγχρηματοδοτούμενα έργα από τις αρχές του 2001.

Και για ιστορικούς λόγους μας λέει, ότι το ΠΑΣΟΚ που ετοίμασε και συμφώνησε τα βήματα που ακολούθησαν, διαπραγματεύτηκε με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίλυσε τα προβλήματα για τη σωτηρία των έργων παραχώρησης, και βέβαια, προέβη στη βελτιστοποίηση των μελετών με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του υλικού κόστους των έργων, ενώ ικανοποίησε όλα τα εύλογα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Άρα, ο κ. Μανιάτης, που τα ξέρει και καλά αυτά τα πράγματα, προφανώς έχει προβλέψει και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το Αγρίνιο. Ο κ. Λοβέρδος μας είπε, ότι εάν δεν είχε εκλεγεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα τελείωναν γρηγορότερα αυτά τα έργα.

Υπάρχουν και πολλές άλλες δηλώσεις στην ίδια λογική, οπότε θα ήθελα με την ευκαιρία να κάνω την καταγγελία και να παροτρύνω και εσάς και τους πολίτες να μην πιστεύετε τα μάτια σας, να μην σκέφτεστε την αλήθεια, να μην μετράτε το χρόνο που ταξιδέψατε για να έρθετε εδώ πέρα με ασφάλεια, να μην νοιάζεστε για το ότι δεν είχαμε έναν νεκρό και να καταγγείλουμε όλοι μαζί εμένα, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση των έργων και για το φιάσκο των εγκαινίων.

Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σ’ αυτήν την καταγγελία. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις καταγγελίες γιατί έγινε μποτιλιάρισμα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην περιοχή σας, που δεν έχει συμβεί ξανά ποτέ αυτό, γιατί ολοκληρώθηκαν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, γιατί τέλειωσαν μαζί και οι αποζημιώσεις των καθυστερήσεων με τα έργα και τι θα κάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι -είναι και η κυρία Αχτσιόγλου εδώ, που θα απολογηθεί για τους χιλιάδες ανέργους με την ολοκλήρωση των έργων- γιατί διαπραγματεύθηκαν αυτές οι κυβερνήσεις, οι τελευταίες εδώ του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά τιμολόγια και εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες, γιατί διαπραγματεύθηκαν δωρεάν διελεύσεις για τους μόνιμους κατοίκους, γιατί διαπραγματεύθηκαν δωρεάν διέλευση για τους ΑΜΕΑ, γιατί επιχειρούν να βάλουν ηλεκτρονικά διόδια. Γιατί είχαν το θράσος, όπως λέει ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος, να ονοματοδοτήσουν τις σήραγγες με το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα, του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ιεροσυλία. Αν τη λέγαμε, ας πούμε, «Κώστας Σημίτης», θα ήταν μια χαρά τα πράγματα. Θα τον τιμούσαμε.

Επίσης, πρέπει να συνεχίσουμε τις καταγγελίες γιατί προχωρήσαμε σ’ αυτό το φιάσκο των έργων, όταν τα είχατε υλοποιήσει όλα εσείς και η Νέα Δημοκρατία, πραγματικά δηλαδή. Ψέματα λένε. Υπήρχαν ουρές τεράστιες, ημιτελή έργα, εγκαίνια, φιέστες. Τα λέει και ο κ. Χατζηδάκης.

Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, σ’ αυτές τις καταγγελίες να προσθέσουμε την καταγγελία, που την κάνει και ο κ. Μανιάτης σε δύο ανακοινώσεις, ότι δεν κάνουμε νέα έργα. Άρα, μη μας ρωτάτε για το έργο Ιόνιας Οδού-Αγρινίου, γιατί τα έχετε κανονίσει εσείς όλα, όταν κάνατε τις μελέτες, τον σχεδιασμό των έργων, τα διόδια, τις διαπραγματεύσεις. Μη μας ρωτάτε γι’ αυτά.

Θα περιμένετε, όταν βγείτε ξανά κυβέρνηση μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και μετά τον Σαμαρά να στηρίζετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προχωρήσετε σ’ όλα αυτά τα έργα και να αλλάξετε και το όνομα της σήραγγας «Ανδρέας Παπανδρέου», που αποτελεί πραγματικά μεγάλο πλήγμα για τον χώρο σας. Όνειδος!

Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κωνσταντόπουλε, φίλε Δημήτρη, η απάντηση δεν ήταν σ’ εσένα, αλλά στον Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που καλύπτεται από τις ανακοινώσεις του υπεύθυνου υποδομών του κόμματός σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ είμαι Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν εκπροσωπώ τον εαυτό μου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εδώ, υπάρχουν άλλοι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από εμένα. Οι δύο ήταν στο ΠΑΣΟΚ κι αυτοί όταν είχε άλλα χαρακτηριστικά, όχι αυτά που έχει σήμερα…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μεγάλα έργα επί ΠΑΣΟΚ σχεδιάστηκαν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: …όταν δεν ντρέπονταν για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε ήμασταν μαζί. Και απορώ, ειλικρινά, επειδή σας ξέρω προσωπικά, πώς εσείς έχετε μείνει εκεί ακόμη.

Θέλω να σας πω ότι μέχρι να σταματήσει η χυδαιότητα της Αντιπολίτευσης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που τους στηρίζουν, οι απαντήσεις στη Βουλή θα είναι τέτοιες. Έχετε δίκιο γι’ αυτά που είπατε για τη σύνδεση του Αγρινίου. Κάνουμε ενέργειες. Οι απαντήσεις όμως στους Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Νέας Δημοκρατίας μέχρι να σταματήσει η χυδαιότητα θα είναι τέτοιες.

Θα σας παρακαλούσα, για να θυμηθεί το κόμμα του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έχει και συνέδριο για να αλλάξει όνομα, να δώσετε στον κ. Μανιάτη και αν μπορείτε και στη Νέα Δημοκρατία που συνεργάζεστε, το τι γινόταν με τα έργα. Σας το έχω εδώ σε δύο στικάκια -όχι για εσάς προσωπικά, αλλά για το κόμμα σας- ένα για εσάς κι ένα για τη Νέα Δημοκρατία, μπας και θυμηθούν τι γινόταν πριν από δύο χρόνια.

Εγώ σας τα αφήνω να τα πάρετε και να τα δώσετε, αν θέλετε, και στη δημοσιότητα. Θα τα δώσουμε κι εμείς. Από εκεί και πέρα, όντως αυτά είναι προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και δρομολογούνται από την «άθλια» Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κάνει φιέστες και δεν κάνει νέα έργα.

Επομένως, μην ψάχνετε να βρείτε εδώ με ερωτήσεις σαν Βουλευτής του κόμματος του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα γίνει με αυτά που εσείς μελετήσατε, εσείς προβλέψατε, εσείς διαπραγματευτήκατε, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπεύθυνου υποδομών του κόμματός σας.

…και για τα διόδια και για τα έργα, για τις συνδέσεις του Αγρινίου, για τη σύνδεση της Πρέβεζας, για την παρα-Ιόνια Οδό, για τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού προς Αλβανία και για όλα τα υπόλοιπα που, όπως λέει ο κ. Μανιάτης, τα έχετε όλα κανονίσει από το 2001, όχι τώρα.

Είχατε τελειώσει και τα έργα. Εμείς καθυστερήσαμε, από ό,τι λέει, ενάμιση χρόνο. Προφανώς ψάχναμε να βρούμε κορδέλες που ήταν σε έλλειψη στην αγορά, για να πάμε ο Πρωθυπουργός και εγώ να κάνουμε εγκαίνια και να κάνουμε το φιάσκο που κάναμε. Το βλέπουν όλοι οι πολίτες αυτό, δεν το βλέπουν;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το χρονοδιάγραμμα της Ιονίας Οδού, αυτό ενδιαφέρει εμένα, αυτό ενδιαφέρει και τους πολίτες του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας! Εδώ θέλω απάντηση!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τα στικάκια μην ξεχάσετε, κύριε Κωνσταντόπουλε!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιμένω…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Οι χάρτες είναι εδώ, αλλά δεν πρόκειται να τους δώσω.

Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση, από την οποία μπορείτε να δείτε το βίντεο που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή.

 

                       https://youtu.be/NakJhZ0rlU0