Η Πρωτομαγιά έγινε υποχρεωτική αργία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Πρωτομαγιά έγινε υποχρεωτική αργία

Απρίλιος 25, 2017 - 22:27

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθιερώνεται η Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Έτσι, πλέον δεν θα είναι απαραίτητη υπουργική απόφαση για την κήρυξη της υποχρεωτικής αργίας την οποία υπέγραφε ο εκάστοτε υπουργός, καθώς η 1η Μαΐου θεωρείται προαιρετική αργία. Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομίας «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία ''Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις''», αναφέρεται ότι εφόσον η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Πάσχα ή με μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Την 1η Μαΐου κάθε έτους απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών. Η 1η Μαΐου, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει την κυριακάτικη αργία.

Ειδικότερα: 

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.