Μανιάτης προς Αποστόλου:Οι ζημιές των ελαιοπαραγωγών να καταγραφούν και να αποζημιωθούν έγκαιρα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης προς Αποστόλου:Οι ζημιές των ελαιοπαραγωγών να καταγραφούν και να αποζημιωθούν έγκαιρα

Μάιος 29, 2017 - 16:42

Την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά του ΕΛΓΑ, ζήτησε με ερώτησή του ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, από τον Ε. Αποστόλου, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές των ελαιοπαραγωγών από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, όπως μάλιστα έχουν καταγραφεί από τους επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς στην Αργολίδα, και δη τις πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει, ώστε να υποβληθούν δηλώσεις στις πληγείσες περιοχές και να ξεκινήσει άμεσα η αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ.

 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν μέχρι 40 βαθμούς  Κελσίου που συνοδεύονταν από ισχυρούς νότιους ανέμους, έπληξαν μεγάλες περιοχές της Αργολίδας, όπως π.χ. Ερμιονίδας, Ναυπλίου, Αραχναίου, κ.α., το πρώτο δεκαπενθήμερου του Μαΐου και προξένησαν ζημιά στην αναμενόμενη παραγωγή ελιάς κι ελαιόλαδου για την τρέχουσα χρονιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός αέρας αφυδάτωσαν την καρπόδεση στο πιο πρώιμο κι ευαίσθητο στάδιο και την κατέστρεψαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοκαλλιεργητές να είναι πολύ ανήσυχοι για το εισόδημά τους που σε πολλούς από αυτούς για δεύτερη χρονιά θα είναι ανύπαρκτο ή πολύ μειωμένο.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά  του  ΕΛΓΑ για την έναρξη των αναγγελιών ζημιάς, την υποβολή δηλώσεων από τους ελαιοκαλλιεργητές της Αργολίδας που επλήγησαν, ώστε οι ζημιές τους να καταγραφούν, να εκτιμηθούν και  να αποζημιωθούν έγκαιρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,  ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ  και να γίνουν  οι αγγελίες στις κατά τόπου περιοχές που επλήγησαν για να υποβληθούν δηλώσεις ζημιάς;
  2. Πότε θα ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να γίνει αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς;»