Ανδριανός σε Κονιόρδου:Ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός σε Κονιόρδου:Ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους

Ιούλιος 29, 2017 - 00:05

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου με θέμα την πορεία υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
“Με νέα Ερώτησή μου επανέρχομαι στο θέμα της πορείας υλοποίησης του έργου Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους και επανέκθεσης των συλλογών του βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ, που είχε ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Υπενθυμίζω ότι για την υλοποίηση του έργου έγιναν οι απαραίτητης εργασίες υπό την εποπτεία της Δ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε κτίριο 1000 τ.μ που παραχώρησε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, και δημιουργήθηκε η μουσειακή αποθήκη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες του μουσείου, να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν.
Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη σχετική, με αριθμό πρωτοκόλλου 2962/27-1-2017 Ερώτησή μου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε απαντήσει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Όπως αναφέρει και ο κ. Βουλευτής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιήθηκε το έργο 'Δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης — Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου με προϋπολογισμό 729.997€ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το έργο ολοκληρώθηκε Και περιελάμβανε την απομάκρυνση των εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους και την φύλαξή τους σε μια ασφαλή και απόλυτα λειτουργική μουσειακή αποθήκη. Η σημαντική καινοτομία, μάλιστα, του εν λόγω έργου είναι ότι η αποθήκη αυτή θα είναι εν μέρει επισκέψιμη, και δη από σχολεία, για αυτό στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με Τίτλο «Από την Ανασκαφή στην Έκθεση», προκειμένου οι μαθητές της Αργολίδας να γίνουν κοινωνοί του παραγόμενου αρχαιολογικού έργου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτηριακού κελύφους του Μουσείου. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί από την Διεύθυνση Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων η Αρχιτεκτονική, Στατική και Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εφαρμογής και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης, η γεωτεχνική μελέτη αντιστήριξης όμορων πορειών καθώς και η μελέτη ενεργειακής απόδοσης του υποέργου «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες Εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» (αρ. πρωτ ΥΠΠOΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΕΕΜΠΚ/3692621/33608Ι7736/23112/2015).
Όσον αφορά στην προώθηση προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», το οποίο αφορά στην υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του κτηρίου και την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι Πόροι του Π.Ε.Π. που έχουν εξειδικευτεί για Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί, παρότι η ΕΔΕΠΟΛ επεσήμανε με παρατήρησή της κατά τη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης, πως οι πόροι που προβλέπονται για τον Πολιτισμό είναι ανεπαρκείς σε σχέση και με τις υπάρχουσες ανάγκες.
Ωστόσο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την χρηματοδότηση της σχετικής πρότασης, η οποία παραμένει άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου”.
Επισημαίνεται ακόμη ότι το ζήτημα συζητήθηκε και κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών στο οποίο παρέστην και μίλησα για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί.
Δεδομένου του ότι έχει παρέλθει ήδη μισό έτος από την ως άνω γραπτή απάντηση της Υπουργού όπου μάλιστα αναφέρεται ότι το έργο  παραμένει άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Τι έχει γίνει από την ως άνω γραπτή απάντηση της Υπουργού μέχρι σήμερα και ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης  των έργων εκσυγχρονισμού και επανέκθεσης  των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους, βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών.