Γ. Μανιάτης:Επείγουν η καταγραφή και οι εκτιμήσεις ζημιών σε βερίκοκα κι εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ. Μανιάτης:Επείγουν η καταγραφή και οι εκτιμήσεις ζημιών σε βερίκοκα κι εσπεριδοειδή στην Αργολίδα

Αύγουστος 02, 2017 - 21:31

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Άμεση καταγραφή κι εκτιμήσεις ζημιών σε βερίκοκα κι εσπεριδοειδή της Αργολίδας μετά τις έντονες και καταστρεπτικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου, ζητά ο Γιάννης Μανιάτης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ε. Αποστόλου. Με την ερώτησή του ο Γ. Μανιάτης ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να καταγραφούν έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές στους  παραγωγούς βερίκοκου κι εσπεριδοειδών, καθώς και σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη:

«Κύριε Υπουργέ,

αντιμέτωπος με την οικονομική καταστροφή βρίσκεται σημαντικός αριθμός  παραγωγών βερίκοκου κι εσπεριδοειδών της Αργολίδας μετά τις έντονες και καταστρεπτικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου.

Στα προβλήματα διάθεσης σε μη ικανοποιητικές τιμές, ήλθε να προστεθεί κι αυτό της καταστροφής σημαντικού τμήματος της παραγωγής βερίκοκου, τη στιγμή μάλιστα που αυτή η παραγωγή ήταν έτοιμη για προώθηση στην εσωτερική αγορά ή τις εξαγωγές, ενώ σημαντικές ήταν και οι ζημιές στους καρπούς των εσπεριδοειδών.

Με δεδομένες τις συσσωρευμένες αρνητικές επιπτώσεις από προηγούμενες ζημιές,  το αυξημένο κόστος παραγωγής της καλλιέργειας βερίκοκου κι εσπεριδοειδών  και των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των παραγωγών,  δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής καταστροφής των εκμεταλλεύσεων λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η ευπάθεια του προϊόντος επιβάλει την  έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε αυτή να είναι αντικειμενική αλλά και για να γίνει έγκαιρα η καταβολή των αποζημιώσεων και να μειωθούν κατά το δυνατόν τα οικονομικά προβλήματα των καλλιεργητών  βερίκοκου και εσπεριδοειδών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα έχετε λάβει, ώστε να καταγραφούν έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές στους  παραγωγούς βερίκοκου κι εσπεριδοειδών της Αργολίδας και σε ποια φάση βρίσκεται η καταγραφή των ζημιών;»