Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει και 2ο θάνατο στην Αργολίδα απο τον ιό του Δυτικού Νείλου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει και 2ο θάνατο στην Αργολίδα απο τον ιό του Δυτικού Νείλου

Αύγουστος 03, 2017 - 22:47

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου  Ελένη Παναγιωτοπούλου μας ενημέρωσε για το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό απο τον ιό του Δυτικού Νείλου:
" Το ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι ο αρμόδιος φορέας , επιβεβαίωσε πριν λίγο την ύπαρξη δεύτερου θανατηφόρου περιστατικού νόσησης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για άτομο 84 ετών που είχε κι άλλα προβλήματα υγείας και απεβίωσε πριν 8 ημέρες και η μόλυνση με τον ιό πιστοποιήθηκε σήμερα. Το περιστατικό αυτό ουδεμία σχέση έχει με τον ασθενή που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας και στον οποίο αναφερόταν η πρωινή φήμη για άτυχη κατάληξη.
Επαναλαμβάνω ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία, τα οποία ανακοινώνονται επίσημα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται από όλους μας τα μέτρα ατομικής προστασίας που έχουν ανακοινωθεί."

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
 

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα κουνούπια | LIFE Conops