Απελπισία

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απελπισία

Αύγουστος 20, 2017 - 14:47

«Και τι θα έπρεπε να κάνει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή; Να πάρει τη μάνικα και να σβήνει φωτιές;», ρωτάει το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του Σκάι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –λησμονώ το όνομά του- όταν δέχεται για πολλοστή φορά επίθεση από βουλευτή της ΝΔ επάνω στο καυτό θέμα των ημερών που δεν είναι τα 30.000 στρέμματα που κάηκαν (σημειωτέον, περίπου τόσα τα βγάζει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, περίπου 15.000 τα βγάζει η κυβέρνηση μετά την πτήση του Πρωθυπουργού που τα μέτρησε «με το μάτι»)αλλά το τι έκανε στις φωτιές ο Αλέξης.

Την Πέμπτη, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσε ότι δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται ο Πρωθυπουργός στο κέντρο των επιχειρήσεων, ότι έπραξε ορθώς που άφησε τους αρμοδίους να κάνουν τη δουλειά τους και ότι ήταν πολύ πιο χρήσιμο που εμφανίστηκε όταν οι πυρκαγιές επιτέλους τέθηκαν υπό έλεγχο. Παράλληλα, σημειωτέον ότι αποκλείστηκαν από την κάλυψη της εναέριας επίσκεψης Τσίπρα στα καμένα οι δημοσιογράφοι του Ant1 και του Σκάι, γεγονός που κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ και που σχολιάστηκε πολύ –ξέρετε, τα περί της ελευθερίας του Τύπου πουλάνε.

(Το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα διαμορφωθεί πολύ-πολύ σύντομα. Οι άνωθεν πιέσεις  θα γίνουν αφόρητες προς τους αντι-κυβερνητικούς. Και ή θα υποταχθούν με τη θέλησή τους, όπως άλλοι κι άλλοι, ή θα βρεθούν κάτω από τον πόδα κανενός άλλου αδαούς περί τα δημοσιογραφικά αλλά τόσο «χρήσιμου» για την τωρινή εξουσία προέδρου ομάδας ή τυχοδιώκτη επιχειρηματία. Τίποτα καινούριο, έτσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνει και τώρα.)

Τα προ της παρενθέσεως  απασχόλησαν πολύ τον Τύπο. Μπόλικο «ηλεκτρονικό μελάνι» χύθηκε σε sites, blogs, στα κοινωνικά δίχτυα για τις ελλείψεις της κυβέρνησης, την ευθύνη του Τσίπρα, το τι ζητούσε ο Τσίπρας ως αντιπολίτευση το 2007 με τις μεγάλες πυρκαγιές, την «ετοιμότητα» του Κυριάκου (ναι, έτοιμος να παλέψει με τις φλόγες ήταν και τούτος!).

Και κανείς δεν δίνει σημασία στα εξής:

Η Ευρώπη ζει έναν  πύρινο εφιάλτη από την Πορτογαλία έως την Κορσική και από την Ιταλία έως την Αλβανία. Οι Αρχές των άλλων κρατών που βλέπουν να γίνονται στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους συζητούν για την επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον, που είναι στην ουσία ανεξέλεγκτη, παρά την αυστηρή(;) νομοθεσία.

(Ποια αυστηρή νομοθεσία στη χώρα μας; Ας γελάσουμε. Γιατί κλαίει όλη η Ελλάδα με το βίντεο του καμένου σπιτιού νεαρού ζευγαριού που περιμένει μωρό, με το βίντεο του βοσκού που του κάηκε το βιος, αλλά κανείς  δεν αναρωτιέται για το έγκλημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων τους; Έσοδα και ψηφαλάκια, ψηφαλάκια και έσοδα. Αυτό σημαίνει πολιτική στη χώρα μας, κι ας καίγονται τα δάση.)

Η ουσία είναι ότι η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας βοηθούν στην εξάπλωση, αν όχι στην πρόκληση των πυρκαγιών. Περίπου 700 είναι οι πυρκαγιές μέχρι στιγμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν τα προηγούμενα χρόνια, από το 2009, ήταν περίπου 215 ετησίως.

Κάτι δεν κάνουμε καλά, προφανώς, ως Ευρώπη. Μια Ευρώπη που μετρά την αξία της και την ικανότητά της με βάση το spread του γερμανικού ομολόγου και την αξιολόγηση της οικονομίας της από τον οίκο Fitch…

Απελπισία και εξάντληση χαρακτηρίζουν την πολύ κουρασμένη ελληνική κοινωνία, η οποία είναι ένα βήμα μακριά από το να βαρεθεί να διαβάζει και  να σχολιάζει τα φάουλ, τις αντεγκλήσεις, τις στείρες αντιπαραθέσεις, την αγένεια και τη χαζομάρα των πολιτικών «στελεχών» που κάνουν το άσπρο μαύρο για χάρη της θεσούλας τους.

Ο σκύλος της φωτογραφίας, που επέζησε από την πύρινη λαίλαπα στο Μικροχώρι Αττικής, έχει αυτό το βλέμμα απελπισίας που συναντάς σε δεκάδες συμπολίτες σου κάθε μέρα.

Γαλανιάδη Εύα