Η Νέα Κίος γιορτάζει τη Θεομάνα-Οδηγήτρια (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η Νέα Κίος γιορτάζει τη Θεομάνα-Οδηγήτρια (φωτο&βίντεο)

Αύγουστος 23, 2017 - 00:50

φωτογραφία eurokinissi

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Πολιούχος της Νέας Κίου Θεομάνα Οδηγήτρια η θαυματουργή .
Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.
 Παρόντες  ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος,οι βουλευτές Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσσος Χειβιδόπουλος,η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ελένη Παναγιωτοπούλου,ο πρόεδρος του ΔΣ Κων/νος Μπέγκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Σιδέρης και Γιάννης Σαρρής, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κρίγγος, Χρήστος Πετσέλης,Παναγιώτης Δούρος,οι δημοτικοί σύμβουλοι Αχιλλέας Μπαντανάς,Ηλίας Χατζηγεωργίου,Νίκος Δελής,Γιάννης Νώτης,Παναγιώτης Σκούφης, Πέτρος Καρούζος,ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ν.Κίου Νίκος Μουτάφης, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ελισάβετ Πετροπούλου-Δήμα,ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Δημήτρης Τρυγώνης,εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί πιστοί.
 Ο Ενοριακός Ιερός Ναός «Θεομάνας –Οδηγήτριας» Νέας Κίου θεμελιώθηκε το 1952 και πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοίμησης, στις 23 Αυγούστου οπότε και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152  όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της .Το 1262 ένας μοναχός (ονομαζόμενος Νικαεύς) την μετέφερε στην παλαιά Κίο.
 Τότε οι Κιανοί έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη.
 Αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός  της.
 Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε.
 Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής.(φωτογραφίες eurokinissi)

ArgolidaPortal.gr Η Νέα Κίος γιορτάζει τη Θεομάνα-Οδηγήτρια