Η ΚΕΔΕ δεν δίνει τα διαθέσιμα των Δήμων στην κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η ΚΕΔΕ δεν δίνει τα διαθέσιμα των Δήμων στην κυβέρνηση

Σεπτέμβριος 21, 2017 - 11:55

φωτογραφία eurokinissi

Να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων:

Μετά την αποστολή του υπ’ αριθμ. 2/66965/ΔΛΔ της 13/9/2017 εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2017 .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα κι αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

Εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ από το 2015, όσον αφορά το περιεχόμενο της ΠΝΠ
Κρίνουμε ότι αποτελεί θεσμικό ατόπημα από πλευράς της Κυβέρνησης, η επανενεργοποίηση της ΠΝΠ του 2015. Με το ανωτέρω έγγραφο του ΓΛΚ επανενεργοποιείται η απαράδεκτη και απορριπτέα από σχετικές αποφάσεις τόσο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και Τακτικών μας Συνεδρίων Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κυβέρνηση υποχρέωνε τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από το 2015,  εξακολουθούν να εκφράζουν και σήμερα τις απόψεις των αιρετών εκπροσώπων της.

Θεωρούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για την εφαρμογή της ΠΝΠ.
Με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 2017), η ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Πρωθυπουργού λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται και τα έσοδα του Κράτους αυξάνονται. Αν ισχύουν τα παραπάνω συνάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται πλέον η «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». Αφού λοιπόν δεν υφίσταται η ανάγκη αυτή, θεωρούμε απαράδεκτη πράξη την επανενεργοποίηση της ΠΝΠ.

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας.
Αν  οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και υφίσταται πράγματι δημοσιονομικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συνομιλήσει υπεύθυνα και να επανακαθορίσει τη στάση της, προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. όπως κάνουμε πάντα έτσι και τώρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή πόρων
Η επανενεργοποίηση της ΠΝΠ γίνεται σε μια περίοδο που ήδη η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων:

Την περικοπή άνω του 60% της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων.
τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.
την περαιτέρω μείωση κατά 214 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό του 2017
τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010- 2016, που αν και είναι θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένοι , δεν μας έχουν δοθεί. Το ύψος τους ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.
την υφαρπαγή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, με τα οποία έπρεπε να χρηματοδοτούνται έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
την υφαρπαγή, τα προηγούμενα χρόνια, θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ( τέλη χρήσης βοσκοτόπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου, κλπ)
την έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος όπως ήταν ο ΘΗΣΕΑΣ, με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλη περικοπή πόρων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να δεσμεύουν τα ελάχιστα χρήματα που τους απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χρήματα για έργα, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Και όχι για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να εκτελούμε ανταποδοτικά έργα και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Κι όχι να μας υποχρεώνει η Κεντρική Κυβέρνηση να δεσμεύουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα  για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών. Αυτή η πρακτική δεν ωφελεί κανέναν. Δεν ωφελεί το Κράτος, γιατί δεν αποτελεί βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα. Δεν ωφελεί τους Δήμους, γιατί μας στερεί το αναγκαίο “οξυγόνο” για να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες.

Δεν θα υποκύψουμε σε αυθαίρετες και χωρίς δημοκρατικό διάλογο αποφάσεις
Η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη αυταρχικότητα και μια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με την διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε.

Δυναμιτίζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης, ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση
Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη, η Κυβέρνηση  να μας αιφνιδιάζει και να απαιτεί να της παραδώσουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Τι είδους διάλογος είναι αυτός όταν στην πράξη δεν σέβονται την οικονομική μας ανεξαρτησία και τη λειτουργική μας αυτοτέλεια; Με αυτή την πρακτική αναλαμβάνουν την ευθύνη για να οδηγηθεί σε ναυάγιο ο διάλογος για μια αναγκαία και ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Για την Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρείται επιβεβλημένη για τους παραπάνω λόγους η κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ του 2015 και η άμεση έναρξη ενός σοβαρού, ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες.

Το δημοκρατικό ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει ότι η λήψη αποφάσεων θα είναι αποτέλεσμα “ανοικτών” διαδικασιών, με την συμμετοχή των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας. Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΠΝΠ και να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η κανονικότητα της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών δομών όσο και η συλλογική αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος αντιμετωπίζει η χώρα , του οποίου θα πρέπει να καταστούμε κοινωνοί.

Δεν θα καταθέσουμε τα χρήματα των Δήμων μας

Με βάση τα παραπάνω, επαναβεβαιώνουμε τις σχετικές αποφάσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και των Τακτικών Συνεδρίων μας, του 2015, οπότε είχε εκφραστεί η αντίθεσή μας στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες υπεραμυνθήκαμε της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Και καλούμε για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους μας Δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.(φωτογραφία eurokinissi)