Πρόταση για ίδρυση Δικτύου Περιφερειών για τον τουρισμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρόταση για ίδρυση Δικτύου Περιφερειών για τον τουρισμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οκτώβριος 03, 2017 - 09:41

Oλοκληρώθηκε η 5η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού η οποία έλαβε χώρα από 30 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στην Κεφαλονιά. Η συνάντηση που αποτελεί πλέον θεσμό, ενισχύει την εμβάθυνση της συνεργασίας και των συνεργιών στον τομέα του τουρισμού όλων των Περιφερειών, με το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ και άλλους φορείς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για τον τουρισμό Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος υποδέχθηκε τους Αντιπεριφερειάρχες στο συνεδριακό χώρο του πολιτιστικού κέντρου «Κέφαλος» στο Αργοστόλι, όπου αναφέρθηκε στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις διαχείρισης του τουρισμού παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, όπως είχε εξουσιοδοτηθεί στην προηγούμενη συνάντηση, αναφέρθηκε στην εμπεριστατωμένη πρόταση για την ίδρυση Δικτύου Περιφερειών για θέματα τουρισμού καθώς και σε συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη του στόχου. Η κα. Νικολάκου επεσήμανε το σημαντικό συντονιστικό ρόλο της νέα δομής, η οποία θα υλοποιεί δέσμη ενεργειών ανά θεματικό αντικείμενο με επίκεντρο τη δικτύωση και την επίτευξη συνεργατικών στρατηγικών μεταξύ των Περιφερειών. Αναλυτική παρουσίαση της πρότασης έγινε από τον ειδικό σύμβουλο σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Δρ. Σωτήρη Βαρελά και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Ψυχάρη.

Το σύνολο των εκπροσώπων των Περιφερειών συμφώνησαν καταρχήν με την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου κοινών ενεργειών και δράσεων και αποφάσισαν στο πλαίσιο της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη να οριστικοποιηθούν τα βήματα για την υλοποίηση του.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, κάτι το οποίο ενίσχυσε την παρέμβαση και τις αποφάσεις των συναντήσεων των Αντιπεριφερειαρχών για θέματα τουρισμού.  Η κα. Καλογήρου και η συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού παρουσίασαν ένα καινοτόμο μοντέλο Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης για την διαχείριση του θερμαλισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Αντίστοιχες παρουσιάσεις έγιναν από τους Αντιπεριφερειάρχες των υπόλοιπων Περιφερειών.  Σε κάθε επόμενη συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών θα παρευρίσκεται ένας Περιφερειάρχης ο οποίος θα εκπροσωπεί την ΕΝ.ΠΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν ο κοινός προβληματισμός για το πλαίσιο που θέτει ο νέος νόμος 4412/2016, όπου απαιτείται άμεση τροποποίηση του σε ότι αφορά τις διαδικασίες για τις δράσεις τουρισμού. Η κα. Νικολάκου εξουσιοδοτήθηκε, να αναλάβει την σύνταξη εγγράφου σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ το οποίο θα σταλεί στην Υπουργό Τουρισμού ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα νομοθετικά. Οι Αντιπεριφερειάρχες ανέλυσαν την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική όπως την έθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. AntonioTajani στην πρόσφατη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επίκεντρο θέτει την άνθρωπο, τις ανησυχίες των απλών πολιτών και την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Μετά το πέρας των εργασιών παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου από όλους τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η κοινή άποψη για την αναγκαιότητα κοινών δράσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού που αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την εθνική μας οικονομία. Η κα. Νικολάκου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητα των δράσεων των αιρετών Περιφερειών τονίζοντας την ενίσχυση του θεσμού και την μετάβαση του στην Περιφερειακή διακυβέρνηση. Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης, τόνισε για μια ακόμη φορά στις παρεμβάσεις της τον καίριο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Αιρετές Περιφέρειες,  στην προσπάθεια που έχει ανάγκη η  χώρα για μια αναπτυξιακή μεταρρυθμιστική επανάσταση.

Συγκινητική στιγμή αποτέλεσε η ειδική αναφορά που έγινε από όλους τους παρευρισκόμενους, στην πρόσφατα εκλιπούσα θεματική Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας κα. Γεωργία Κόκκαλη, η οποία από τη πρώτη στιγμή στήριξε το σημαντικό θεσμό. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Καλογήρου πρότεινε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Λήμνο από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κάτι το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό.

Δελτίο Τύπου