Παρέμβαση Γόντικα για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση Γόντικα για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου

Οκτώβριος 17, 2017 - 10:14

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου:

 

    Είναι ένα από τα αμαρτωλά έργα, που τόσο επίμονα η Διοίκηση της περιφέρειας αρνείται να φέρει για συζήτηση στο ΠεΣυ.

    Το ίδιο κάνει και σήμερα. Αρνείται να παρουσιάσει το ιστορικό του έργου, ν’ αναδείξει αιτίες και υπαίτιους, να καταλογίσει ευθύνες, ν’ αναλάβει ευθύνες, γιατί έχει κι αυτή σημαντικές.

    Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει; Εμείς λέμε ότι ο κ. Τατούλης στοχοπροσηλωμένος και με ευλάβεια θέλει να συγκαλύψει περιπτώσεις σαν κι αυτές, γιατί αναδεικνύουν την ασυδοσία των καπιταλιστικών κατασκευαστικών ομίλων, στην εκτέλεση των δημοσίων έργων, γιατί αποκαλύπτουν τη διαπλοκή αυτών των ομίλων με κρίκους του αστικού κράτους, του δικού σας κράτους, γιατί αποκαλύπτουν τη μπόχα και τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετείτε, που είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μπόχα ενός αποχετευτικού δικτύου.

Γιατί είναι μπόχα που ευθύνεται ακόμα και για θανάτους εργατών, όπως έγινε πριν δυο μήνες σε ένα άλλο αποχετευτικό όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες, στο αποχετευτικό του δήμου Ευρώτα όπου είναι ο άλλος Δήμαρχος φίλος του κ. Τατούλη και πρωτεργάτης της ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο ο κ. Γρυπιώτης.

Αλλά ας δούμε κάποια στοιχεία του ιστορικού του έργου Ολοκλήρωση Αποχετευτικού Δικτύου Κρανιδίου, που αρνείστε να ενημερώσετε το ΠεΣυ.

Κατ αρχάς δε πρόκειται για ολοκλήρωση ενός έργου. Γιατί απλά ολοκλήρωση σημαίνει, έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος του έργου και πάμε να το ολοκληρώσουμε.

Εδώ οι ίδιοι οι ανάδοχοι, οι μεγαλοεργολάβοι, που διεκδικούν αποζημιώσεις από την Περιφέρεια λένε ο ένας ότι έχει γίνει το 1%  του έργου και ο άλλος ότι έχει γίνει το 17% του έργου.

Για ποια ολοκλήρωση μιλάτε; Εδώ δεν έχει ξεκινήσει. Κάποια ψιλά έχουν γίνει και μάλιστα κάποια εύκολα στη περιοχή του Πορτοχελίου. Γιατί τα κρύβετε;

Πρώτη απόκρυψη και παραπλάνηση. Το έργο σέρνεται εδώ και δέκα χρόνια. Με τον προηγούμενο ανάδοχο υπογράφτηκε σύμβαση το Μάη του 2009 με προθεσμία εκτέλεσης του έργου ένα χρόνο. Οι εργασίες διακόπηκαν πριν καλά ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2009. Ο ανάδοχος αρνήθηκε να αποκαταστήσει κακοτεχνίες που επισημάνθηκαν ακόμα και από την τεχνική αναφορά του ΕΣΠ.ΕΛ. έβγαλαν το εκτελεσμένο έργο άχρηστο.

Και αρχίζει το γνωστό παιχνίδι, που τώρα βγαίνει στο προσκήνιο με μορφή χιονοστιβάδας, διεκδικήσεις του αναδόχου, προσφυγές και αγωγές, για αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμα και τα δικά σας δικαστήρια, όπως το Πενταμελές Εφετείο Ναυπλίου, με την Αριθμό 113/2015 απόφασή του κρίνει ότι:

  • Νόμιμα δεν πληρώθηκαν οι λογαριασμοί 1ος και 2ος που διεκδικούσε ο ανάδοχος 615.000.
  • Νόμιμα εκδόθηκε το 2010 ειδική διαταγή αποκατάστασης ουσιωδών ελαττωμάτων του έργου.
  • Νόμιμα δεν επιστράφηκε η πρόσθεση εγγύηση καλής εκτέλεσης του έργου ποσού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και αντί να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις του Πενταμελές Εφετείου Ναυπλίου, έρχεστε και χαρίζετε εσείς και ο φίλος σας ο κ. Σφυρής στο Λαδόπουλο και τις εγγυήσεις αποκατάστασης 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και την αποκατάσταση των κακοτεχνιών και τους λογαριασμούς 615.000€.

    Παράλληλα και ενώ δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα ζητήματα με την 1η εργολαβία, το Μάη του 2013 με απόφαση του κ. Μανιάτη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το έργο «Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου» προϋπολογισμού 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο καινούργιος ανάδοχος κάνει τα ίδια. Έχει κάνει όπως ο ίδιος δηλώνει μέσα σε ένα χρόνο το 1% των εργασιών και επειδή δεν πληρώθηκε προκαταβολή 323.000 ευρώ, κάνει ειδική δήλωση διακοπής και ζητά 316.000 ευρώ αποζημιώσεις.

    Η Οικονομική Επιτροπή με πρόσφατη απόφασή της τα παραβλέπει και του δίνει αποζημιώσεις 89.000€ και παράταση άλλους 15 μήνες για να τελειώσει το έργο που έπρεπε να είχε τελειώσει το 2010.

    Αφού δεν μπόρεσε να σώσει το έργο ο κ. Μανιάτης το 2013, έρχεται να το σώσει τώρα το 2017 ο κ. Τατούλης. Αυτό το έργο είναι καρμπόν το Σκούρα-Πυρί. Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η προηγούμενη εργολαβία με τις βρωμιές των καπιταλιστών και όχι μόνο, έρχεται δεύτερη εργολαβία αρκετών εκατομμυρίων για να σώσει και να ολοκληρώσει το έργο.

    Δε θέλουμε άλλο σώσιμο. Γιατί όλα αυτά σημαίνουν τεράστιες καθυστερήσεις έργων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

    Σημαίνουν σοβαρά ποσά για αποζημιώσεις και διεκδικήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών.

    Τέλος υπάρχουν ερωτηματικά που χρήζουν διερεύνησης, που δεν είστε διατεθειμένοι βέβαια να κάνετε:

  • Αφέθηκαν ημερομηνίες να περάσουν ανεκμετάλλευτες γεγονός που διευκόλυνε τους εργολάβους. Υπήρχε δόλος ή όχι;
  • Η από 12-9-2017 πρόσκληση της Περιφέρειας για τη υποβολή πρότασης του έργου για χρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής δεν είναι φωτογραφική;
  • Τυχαία ο ανάδοχος έχει και το έργο τα νερά του Ανάβαλου στην Επίδαυρο;
  • Τυχαία την ίδια περίοδο έσκασε και το κανόνι στο έργο Ύδρευση Κρανιδίου προϋπολογισμού 3,6 εκατομμύρια ευρώ από τη ΘΕΩΝ ΑΤΕ;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, είναι  ένα δώρο (και τα τριάκοντα αργύρια χαρακτηρίστετα εσείς) προς τον κ. Σφυρή για τη στήριξη με το ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ.

Μαζί με δυο άλλα δωράκια τα 348.000€ για τα 2,5 χιλιόμετρα της Δημοτικής Οδού Ερμιόνη-Πορτοχέλι που θα αποφασιστεί σήμερα και  τι 1,4 εκατομμύρια ευρώ για το κόμβο στην έξοδο του Κρανιδίου προς Πορτοχέλι.

Αυτά να τα ακούν οι Δήμαρχοι που δεν υποκύπτουν και οι κάτοικοι 15 χωριών στη Μαντινεία που δεν εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια το έργο για την αλλαγή των αμυαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Τρίπολης.