Ανδριανός στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Νοέμβριος 21, 2017 - 19:39

φωτογραφία eurokinissi

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός συνυπέγραψε και κατέθεσε με άλλους βουλευτές του κόμματος Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου με θέμα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Μεγάλη απογοήτευση υπάρχει στους αγρότες για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για το έτος 2015.

Παρά το ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚ για το συγκεκριμένο έτος, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ ήταν να ολοκληρωθεί αρχικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, και παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άμεση διεκπεραίωσή της, η εν λόγω επιστροφή του ΕΦΚ δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, η γραφειοκρατική συμφόρηση που προκαλεί η αδυναμία πλήρους και ορθής διασταύρωσης των στοιχείων τους (οφειλών και επιστροφών) με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε ό,τι αφορά τους συμψηφισμούς 2013-2014 δημιουργεί σύγχυση στους παραγωγούς για τα ποσά που καταβλήθηκαν.

Την ίδια στιγμή βέβαια που οι δικαιούχοι αγρότες παραμένουν αδικαιολογήτως στο 'περίμενε', χωρίς να γνωρίζουν καν το τελικό ποσό της επιστροφής που θα λάβουν λόγω των συμψηφισμών των οφειλόμενων με χρωστούμενους φόρους και εισφορές τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη, καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και τη μηνιαία πλέον ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΦΚΑ.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η συγκεκριμένη επιστροφή φόρου αποτελεί ανάσα ρευστότητας στην απόλυτη οικονομική ασφυξία που βιώνουν και οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στην εκκαθάριση και αποπληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ, όταν πάγια τον Οκτώβριο κάθε έτους ολοκληρωνόταν η εκκαθάριση του τρέχοντος

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήργησε με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε δύο δόσεις την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.

Στα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς μερικής ή πλήρους φοροαπαλλαγής, γεγονός που καθιστά για έναν ακόμη λόγο τους Έλληνες γεωργούς σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στην πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του έτους 2015;”.