Ψυχογυιός Παναγιώτης: Το Επιμελητήριο, ως κύριος μοχλός ανάπτυξης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ψυχογυιός Παναγιώτης: Το Επιμελητήριο, ως κύριος μοχλός ανάπτυξης

Νοέμβριος 24, 2017 - 22:01

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τα Επιμελητήρια σε όλους τους νομούς της χώρας αποτελούν τον κεντρικό ίσως μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην χώρα, καθώς αποτελούν θεσμούς σε άμεση επαφή με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της κάθε περιοχής και γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε υπουργό και κάθε κεντρικό αξιωματούχο του κράτους τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες.

Η αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των επιμελητηρίων, ενώ παράλληλα προσδίδει στα Επιμελητήρια μεγαλύτερες αρμοδιότητες και καλύτερα «εργαλεία» για να ασκήσουν το έργο τους, προς όφελος της μικρομεσαίας κυρίως επιχειρηματικότητας.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που στα χρόνια της κρίσης δοκιμάζεται, είναι το κλειδί. Η έξοδος από την κρίση θα προέλθει μόνο μέσα από την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας.

Με το νέο νομικό πλαίσιο όλοι φιλοδοξούν να θεραπευτούν δυσλειτουργίες, όπως η ουσιαστική αδυναμία των Επιμελητηρίων να διαδραματίσουν συμβουλευτικό ρόλο στο κράτος, η υποστελέχωση και η ανεπαρκής οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών, το χαμηλό ποσοστό διάθεσης πόρων, κ.α.

Σε όλες της χώρες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται το Επιμελητήριο ως «εγκέφαλο» της λειτουργίας και ανάπτυξης του εμπορίου, της βιομηχανίας και βιοτεχνίας, αλλά και των επαγγελματιών πάσης φύσεως, των περιοχών έδρας τους. Η Ελλάδα, για να γνωρίσει οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να θέσει σε καλή λειτουργία όλους αυτούς τους ελληνικούς»εγκεφάλους». Η εθνική οικονομία είναι το άθροισμα των τοπικών οικονομιών και ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι κομβικός!

Σήμερα στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται καθημερινά συνθήκες που συνθλίβουν τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να  είναι η προτεραιότητα όλων μας.

  • Το αντιαναπτυξιακό, χρηματοπιστωτικό σύστημα με ισχνές δανειοδοτήσεις και πανάκριβες υπηρεσίες.
  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που καθημερινά εντείνεται
  • Το άδικο και ασταθές φορολογικό σύστημα που έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα όλων των επαγγελματιών
  • Το σπάταλο και αναποτελεσματικό ασφαλιστικό μας σύστημα που έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους
  • Το παραεμπόριο που έχει λάβει ανησυχητικές  διαστάσεις όπως και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.
  • Η γραφειοκρατία ,που πολλές φορές αποτελεί τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για νέες επενδύσεις.

Βασικός στόχος μας όσων θέτουν υποψηφιότητα θα πρέπει να είναι η συμβολή στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας, και των επιχειρήσεων με το φορέα που τους εκπροσωπεί , που είναι το Επιμελητήριο, το οποίο :

  • θα ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας, της περιοχής μας.
  • θα εκπροσωπεί και θα στηρίζει τον επαγγελματία.
  • θα αναδεικνύει και θα υποστηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.
  • θα είναι εξωστρεφές προς τον επιχειρηματικό κόσμο, τις αγορές, την κοινωνία.

δημιουργώντας έτσι συνεχώς προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή μας.

Το Επιμελητήριό λοιπόν πρέπει να προσαρμόζεται και να να στηρίζει τις αναγκαίες αλλαγές στην αγορά. Μόνο έτσι ο επαγγελματίας και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους τον επιμελητηριακό θεσμό στην Ελλάδα.  Έχουμε την εμπειρία, την όρεξη και τις θέσεις  να εργαστούμε γι’ αυτό το σκοπό.Κοινός στόχος μας πρέπει να είναι η μετατροπή κάθε Επιμελητηρίου σε «φωλιά» ανάπτυξης και ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, που ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει θαύματα.Γι’ αυτό ασχολούμαστε και αυτό επιδιώκουμε. Και αυτό θα διεκδικήσουμε, ως προϋπόθεση επιβίωσης της οικονομίας και τόπου μας!

Ψυχογυιός Παναγιώτης

Οικονομολόγος-Λογιστής-Ασφαλιστής

Μέλος Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Υποψήφιος στις Επιμελητηριακές Εκλογές, στο Τμήμα Υπηρεσιών με το συνδυασμό Συνεργασία-Ανάπτυξη και υποψήφιο πρόεδρο τον Φώτη Δαμούλο.