Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για την λειτουργία του ΕΟΠΠΕΠ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ερώτηση Ανδριανού στη Βουλή για την λειτουργία του ΕΟΠΠΕΠ

Νοέμβριος 29, 2017 - 20:30

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου με θέμα την Επιβολή προστίμου από την Επιθεώρηση Εργασίας στον Εθνικό Οργανισμό για την Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό (ΕΟΠΠΕΠ).

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Ο Εθνικός Οργανισμός για την Πιστοποίηση Επαγγελματικών Προσόντων και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, είναι ο πλέον κρίσιμος Οργανισμός για τη λειτουργία αξιόπιστου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης που να συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

Με βάση ανακοίνωση των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, και η οποία δημοσιεύτηκε στις 28/11/2017 στον ηλεκτρονικό τύπο, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο 9.000 ευρώ στον ΕΟΠΠΕΠ διότι αρνήθηκε να χορηγήσει τη νόμιμη θερινή άδεια σε υπαλλήλους του. Επισημαίνεται η επιβολή προστίμου λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας σε Οργανισμό του Δημοσίου, είναι εξαιρετικά ασύνηθες γεγονός που αναδεικνύει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΟΠΠΕΠ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του ΕΟΠΠΕΠ, π.χ. ακόμη εκκρεμεί η έκδοση του Π.Δ. για το σύστημα πιστοποίησης εκροών στη Διά Βίου Μάθηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός:

 

  1. Είναι εις γνώση του η επιβολή προστίμου στον ΕΟΠΠΕΠ από την Επιθεώρηση Εργασίας;
  2. Εφόσον επιβεβαιώσει την επιβολή του προστίμου, θα προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές και αστικές ευθύνες, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 3528/2007;
  3. Πότε αναμένεται η έκδοση του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με το σύστημα πιστοποίησης εκροών στη Διά Βίου Μάθηση;
  1. Ποιες ενέργειες θα κάνει το Υπουργείο ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΟΠΠΕΠ;”