Αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων από την Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει η κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων από την Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δεκέμβριος 07, 2017 - 13:25

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Δεν θα έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα όσοι εργάζονται ακόμα και με δίμηνη σύμβαση με το Δημόσιο.

Η ΚΕΔΕ έθεσε τις κόκκινες γραμμές της σε σχέση με την απλή αναλογική και με τη μείωση της θητείας των αιρετών, αλλά η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει από αυτά. Ακόμα, σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζονται, θα αποκλείονται από την εκλογιμότητα όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, ακόμα και με ολιγόμηνη σύμβαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού στο in.gr.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει σοβαρά ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -αν και προσπαθεί να αποκτήσει- έχει σε όλους τους τόνους διαμηνύσει ότι θα καθιερώσει την απλή αναλογική στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο θα καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων, ενώ η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Θα υπάρξουν κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας).

Θα διευκολυνθεί η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, ενώ η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

Θα εισαχθεί η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων. Επίσης, η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων.