Μανιάτης : για τις 184 Offshore στο Κρανίδι και για τους λαθρομετανάστες στη Κόρινθο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Μανιάτης : για τις 184 Offshore στο Κρανίδι και για τους λαθρομετανάστες στη Κόρινθο

Σεπτέμβριος 17, 2012 - 13:38

φωτογραφία eurokinissi-Γιάννης Παναγόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ Σ.Δ.Ο.Ε. ΣΤΙΣ  OFFSHORE ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ
Ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα σχετικά με την πορεία εξέλιξης των ερευνών του ΣΔΟΕ για τις 184 Offshore στο Κρανίδι.
 
Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Γ. Μανιάτης αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ,
είναι γνωστό ότι μετά την αλλαγή μέσα στο 2010 του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση του φαινομένου των offshore εταιρειών, δόθηκαν μέσα στο 2011 σαφείς εντολές στο Σ.Δ.Ο.Ε., προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο του καθεστώτος λειτουργίας των 184 offshore εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν έδρα την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου. Η συγκεκριμένη δράση, που οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που τα τελευταία 2 χρόνια υλοποιεί το κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου με το σύνολο των λίγων αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικών στελεχών του, υπάρχουν πληροφορίες ότι κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, εξαιτίας της αδυναμίας της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, δηλ. της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, με κίνδυνο να παραγραφούν αξιόποινες πράξεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.      Εάν έχει υπάρξει έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου περί αδυναμίας ελέγχου των 184 offshore εταιρειών Κρανιδίου και σε καταφατική περίπτωση πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα, προκειμένου άμεσα να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της όλης υπόθεσης, δεδομένου ότι μόνο με τη συγκρότηση ειδικού συνεργείου της Υπηρεσίας με στήριξη και από το κεντρικό Υπουργείο μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος;
2.      Πώς προτίθεται να στηρίξει με στελεχειακό δυναμικό και άλλες υποστηρικτικές δράσεις την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από το κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου;”
Ο Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα που θέτουν οι Αστυνομικοί ολόκληρης της Πελοποννήσου για το Κέντρο Φύλαξης λαθρομεταναστών στην Κόρινθο, ζητά ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης από τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη, κ. Νικ. Γ. Δένδια.
 
Στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Γ. Μανιάτης αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ,
με έγγραφό τους οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων όλης της Πελοποννήσου αναφέρονται στα σοβαρά προβλήματα υποδομών και ασφάλειας που έχουν δημιουργηθεί στο Κέντρο Φύλαξης λαθρομεταναστών που λειτουργεί στο 6ο Σ.Π. Κορίνθου, όπου κρατούνται 400 αλλοδαποί κρατούμενοι.
Στο έγγραφο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε σαφείς παραβιάσεις της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού, σε ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των λαθρομεταναστών. Ζητήματα μετάδοσης επικίνδυνων μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών, σοβαρές δυσκολίες στη θεραπεία τους μετά από μικροτραυματισμούς σε μεταξύ τους συμπλοκές, είναι μόνο μερικά από τα θέματα που τίθενται.
Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και συνεργασία του Υπουργείου με την τοπική κοινωνία και τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους της (Δήμαρχο, Περιφερειάρχη) πριν τη μεταφορά των λαθρομεταναστών, συνεχίζει να αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.
Υπενθυμίζω ότι στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα, ζητήσαμε με ένταση να υπάρξει ευρεία κοινοβουλευτική συζήτηση, προκειμένου το σύνολο του ζητήματος της δημιουργίας και λειτουργίας κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών σε όλη τη χώρα να αντιμετωπιστεί ενιαία, σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και κυρίως μέσα από θεσμοθετημένες και διαφανείς διαδικασίες διαλόγου και συνεννοήσεων με τις τοπικές κοινωνίες.
Για πλήρη ενημέρωση, σας επισυνάπτω επίσης το σχετικό έγγραφο των Ενώσεων Αστυνομικών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.      Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, προκειμένου οι εξαιρετικά κακές συνθήκες που περιγράφονται στο έγγραφο των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας να βελτιωθούν άμεσα;
2.      Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει συνολικά σε εθνικό επίπεδο το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας των κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών;”
 
--