Ανδριανός στη Βουλή για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα έργα πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το Μπούρτζι και την Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός στη Βουλή για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα έργα πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους, το Μπούρτζι και την Επίδαυρο

Μάρτιος 14, 2018 - 15:47

φωτογραφία eurokinissi

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την ανικανότητα της Κυβέρνησης στη χάραξη στρατηγικής και αντιμετώπισης των θεμάτων του πολιτισμού, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από τα γεγονότα στο ποδόσφαιρο. Ζούμε σήμερα ακόμη μια μαύρη μέρα για τον ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέτοιες ώρες τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν: αυτό που είναι δεδομένο είναι πως χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της αξιοπιστίας, της δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης στους κανόνες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ή θα προσελκύσει ξανά τις οικογένειες στις εξέδρες, ή δεν θα ξεκολλήσει από το σημερινό τέλμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύνταξη ενός νέου αθλητικού νόμου, με άξονες την ισονομία και την αυστηρή τήρηση δίκαιων κανόνων, σαφώς διατυπωμένων και καθολικής εφαρμογής. Δυστυχώς, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε κάποια βήματα στην αρχή αποσπασματικά, χωρίς όμως να τολμήσει να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα όποια βήματα έγιναν, μετατράπηκαν στην πορεία σε βήματα προς τα πίσω, αφού ξηλώθηκαν, ξεψηφίστηκαν διατάξεις που μόλις πριν λίγο εσείς οι ίδιοι είχατε ψηφίσει. Όπως επίσης, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, κυρία Υπουργέ, δεν έχει γίνει τίποτα στο σημαντικό κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δεν μπορεί λοιπόν να μην υπάρχουν σ' αυτό το σημαντικό κομμάτι του αθλητισμού προβλήματα. Και δεν έχει έρθει ούτε μία διάταξη για να διορθώσετε κακώς κείμενα και προβλήματα που υπάρχουν σ' αυτό το χώρο.

Έχοντας θητεύσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν μπορώ παρά να επισημάνω την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση σε πολλά επίπεδα κυρίως όμως στο βάλτωμα πολλών έργων που είχαν δρομολογηθεί, είχαν ξεκινήσει και είχαν σε μεγάλο βαθμό προχωρήσει μέχρι και τις αρχές του 2015.

Θέλω λοιπόν να αναφερθώ προς τούτο απολύτως ενδεικτικά και χαρακτηριστικά, σε περιπτώσεις που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αργολίδα, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο και καθρέφτης προβλημάτων στον τομέα του πολιτισμού που δεν βρίσκουν λύσεις. Παρά λοιπόν την σημαντική συμβολή και τις φιλότιμες προσπάθειες της Διευθύντριας και του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά και όλου του προσωπικού στους αρχαιολογικούς χώρους και τους χώρους πολιτισμού, καθώς και ευρύτερα στην Πελοπόννησο, τα προβλήματα παραμένουν.

Ξεκινώ από το Αρχαιολογικό Μουσείου του Άργους. Ενώ το έργο  Εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους και επανέκθεσης των συλλογών του βάσει των ήδη εγκεκριμένων μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4.050.000 ευρώ, είχε εδώ και χρόνια ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ έγιναν οι απαραίτητες πρόδρομες εργασίες και δημιουργήθηκε η μουσειακή αποθήκη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αρχαιότητες του μουσείου, να διαφυλαχθούν και να συντηρηθούν, ακόμη το έργο καρκινοβατεί με αβέβαιη κατάληξη. Και το λέω αυτό γιατί αναφέρω ότι μόλις προχθές ο  Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου δεν έκανε καμία αναφορά στο αυτό, γεγονός που μας προβληματίζει. Και θέλω να σας επισημάνω ακόμη έναν προβληματισμό: η μέχρι πρότινος αρμόδια για το ΕΣΠΑ Γενική Γραμματέας ανέφερε σε υπηρεσιακή σύσκεψη ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου το μουσείο του Άργους. Θέλω λοιπόν αυτό να το ξεκαθαρίσετε.

Αναφέρομαι στην απαράδεκτη εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Μυκηνών, έναν τόπο ιερό για την Ελλάδα και τον ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας, αλλά και προσωπικού φύλαξης, που κατέστησαν αναγκαία την ανάρτηση ανακοίνωσης στις τουαλέτες του αρχαιολογικού χώρου, που αναφέρει σε ελληνικά και αγγλικά ότι ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών δεν διαθέτουν προσωπικό καθαριότητας.

Αναφέρομαι στα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, που από την ανάληψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 ουσιαστικά σταμάτησαν με αποτέλεσμα το μνημείο να παρουσιάζει όλο αυτό το διάστημα μια  απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης με διάσπαρτα αδρανή υλικά, μηχανήματα και καλώδια. Επισημαίνεται εδώ ότι το έργο έπρεπε να τελειώσει μέχρι τις 31/12/2015. Η ολιγωρία είναι ανεπίτρεπτη, ενώ τρία χρόνια 2015-2018 πέρασαν ως απόλυτα νεκρός χρόνος. Με καθυστέρηση 3 ετών εντάχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες το έργο στο Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας.

Θέλω επίσης να επισημάνω ένα πολύ σημαντικό έργο: το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου  το οποίο και αυτό τελεί εν υπνώσει. Το 2014 είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι –περίπου 5 εκ. ευρώ- από το Τομεακό του Περιβάλλοντος για το έργο. Το 2017 μετά βίας εγκρίθηκαν 800.000 ευρώ. Το έργο σήμερα καρκινοβατεί.

Και θέλω βεβαίως να αναφερθώ ξεχωριστά στο Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος, που αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2014 έργο της αναστήλωσης και αλλαγής του στεγάστρου του ολοκληρώθηκε μόνον στο σκέλος της αναστήλωσης. Οι διαγωνισμοί για την αντικατάσταση της τέντας είχαν προγραμματιστεί για το 2015. Όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έμενε άπραγη όλο το 2015 αφήνοντας έωλες τις υπηρεσίες και μη συμβάλλοντας στην επίλυση προβλημάτων. Σήμερα το έργο της συνέχισης της αναστήλωσης και της αντικατάστασης της τέντας παραμένει ανενεργό. Δεν έχει κατατεθεί καν τεχνικό δελτίο για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, αν και από το 2014 είχαν προβλεφθεί  πόροι στο συμπλήρωμα προγραμματισμού στο Τομεακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ ειδικά για τα έργα επί μνημείων ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τονίζω τέλος την ανάγκη αντιμετώπισης συνολικά της υπολειτουργίας των μεγάλων αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου, όπως ανέφερε και η τομεάρχης κ. Κεφαλογιάννη. Την 1η Απριλίου κάθε χρόνου ξεκινά το θερινό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Μόλις πριν από λίγες μέρες βγήκε η προκήρυξη για την πρόσληψη του έκτακτου φυλακτικού προσωπικού. Άρα είναι λίγο δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι θέσεις μέχρι το Πάσχα.

Σ' αυτά λοιπόν τα ζητήματα κυρία Υπουργέ σας καλώ να απαντήσετε, με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι για την Ελλάδα όχι μόνο πρωτεύον συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, αλλά και ανεκτίμητο συστατικό μέρος της ταυτότητάς μας”.

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=FcjUHnD_QBk&t=86s