Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνέδριο Κινήματος Αλλαγής

Μάρτιος 17, 2018 - 14:58

φωτογραφία eurokinissi

Με την έγκριση του νέου συμβόλου, του καταστατικού και της διακήρυξης ολοκληρώνεται σημερα το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Δεν αποκλείεται για το νέο σύμβολο να γίνει και διαδικτυακή καμπάνια, προκειμένου να συμμετέχουν και τα μέλη του νέου φορέα.

Το καταστατικό διασφαλίζει τον μεταβατικό και διακομματικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, οδηγώντας ουσιαστικά σε ένα δεύτερο συνέδριο ενοποίησης. Μέχρι τώρα περιέχει πρόνοιες για τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων που είχαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του νέου ΄κόμματος.

Στο κείμενο δηλώνεται η πίστη του νέου φορέα στις δημοκρατικές αρχές και την κοινωνική δικαιοσύνη και περιγράφονται οι πολιτικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Προσδιορίζονται και οι... απέναντι:

«Στρατηγικοί αντίπαλοι μας είναι οι πελατειακές αντιλήψεις, σχέσεις και πρακτικές που είχαν και έχουν την ανοχή του πολιτικού συστήματος. Απέναντι μας είναι όσοι επέλεξαν, ενώ η χώρα βούλιαζε, να φυγαδεύσουν τα κέρδη στο εξωτερικό και να ασφαλίσουν τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Απέναντι μας είναι οι φοροφυγάδες που στερούν πόρους από το κοινωνικό κράτος επιβαρύνοντας τους συνεπείς πολίτες».

Την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως ξεκινά ανένδοτο για να φύγει η κυβέρνηση και να δημιουργηθεί η απαραίτητη συμμαχία για την ανάπτυξη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής θα κάνει χρήση της εντολής, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και θα ζητήσει από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

Οι σύνεδροι άκουσαν με ενδιαφέρον τον Γιάννη Δραγασάκη να θυμίζει τις καλές στιγμές στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ- Αριστεράς και να αφήνει ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας. Για την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου πατριωτισμού για το εθνικό συμφέρον μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας:

Μέχρι το μεσημέρι θα διεξαχθούν θεματικές συζητήσεις για την οικονομία, τα εθνικά θέματα κτλ και το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Καμίνη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Το συνέδριο θα κλείσει με τις ψηφοφορίες και τη δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά

 
Ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης του Κινήματος Αλλαγής:

Σήμερα ιδρύουμε το κόμμα της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το Κίνημα Αλλαγής για να πρωτοστατήσουμε στην Ανασυγκρότηση και την Πρόοδο της πατρίδας μας. Σε αυτό το κίνημα καλούμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους πατριώτες να γίνουν συμμέτοχοι, να γίνουν συνιδρυτές.  
 
Η οικονομική κρίση, η  υψηλή ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια δεν αφήνουν τους πολίτες να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς επιδιώκουμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την χώρα και να φέρουμε ξανά τον προοδευτικό χώρο επικεφαλής της προσπάθειας. Δεν αξίζει στην πατρίδα μας η σημερινή μιζέρια.
 
Στην Ευρώπη με όχημα τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία αναπτύσσεται ένα ανερχόμενο ρεύμα μιας νέας φοβικής ακρο- Δεξιάς. Με αυτή την ακροδεξιά συμπορεύονται στη πράξη και άλλες λαϊκιστικές δυνάμεις. Εμείς πρεσβεύουμε ένα νέο πατριωτισμό σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας. Κάνουμε πράξη την ανοικτή Ελλάδα μακριά από κάθε είδους εθνικισμούς. Είμαστε πατριώτες και όχι εθνικιστές, υπέρ της λαϊκότητας, αλλά κατά του λαϊκισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζουμε και τη σημερινή αμφισβήτηση  των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, της εθνικής μας ακεραιότητας και αξιοπρέπειας.
 
Εκπροσωπούμε τους παραγωγούς του πλούτου αυτής της χώρας, τους Έλληνες του μόχθου, της εργασίας και της προκοπής που τόσα χρόνια σηκώνουν την οικονομία στις πλάτες τους, τους εργάτες και τους αγρότες, μα και τις δυναμικές ομάδες του ελεύθερου πνεύματος, του νέου επιχειρείν, την κοινωνία της γνώσης, τη γενιά της Χιλιετίας, τους εξωστρεφείς και καινοτόμους παραγωγικούς επιχειρηματίες.
 
Αφουγκραζόμαστε την αγωνία όσων αισθάνονται ανασφαλείς κι αγνοημένοι από το πολιτικό κατεστημένο και έχουν ανάγκη από τη στήριξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Αγωνιζόμαστε για τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού, των αυταρχικών και ρατσιστικών συμπεριφορών, τους νέους που αντιμετωπίζουν την ανεργία, τις γυναίκες που βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση τις ανισότητες, τους ηλικιωμένους που παλεύουν να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.
 
Στρατηγικοί αντίπαλοι μας είναι οι πελατειακές αντιλήψεις, σχέσεις και πρακτικές που είχαν και έχουν την ανοχή του πολιτικού συστήματος. Απέναντι μας είναι όσοι επέλεξαν, ενώ η χώρα βούλιαζε, να φυγαδεύσουν τα κέρδη στο εξωτερικό και να ασφαλίσουν τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Απέναντι μας είναι οι φοροφυγάδες που στερούν πόρους από το κοινωνικό κράτος επιβαρύνοντας τους συνεπείς πολίτες.
 
Οι προοδευτικές αξίες σήμερα   
Οι αξίες και οι αρχές μας  απαντούν στις προκλήσεις της κρίσης και της νέας εποχής. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας, χωρίς να αγνοούμε την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε. Είμαστε η παράταξη που ενδιαφέρεται για την ευημερία σήμερα, κι όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Σήμερα χρειάζονται ενδυνάμωση οι αξίες της συλλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στοχεύουμε σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανακαθορίζει τη σχέση μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, συλλογικού και ατομικού συμφέροντος, δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Η προοδευτική παράταξη αγωνίζεται για τη συνεχή διεύρυνση της δημοκρατίας και την αποφασιστική λαϊκή συμμετοχή, για την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, για το απόλυτο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισότητα των φύλων και την ισότιμη μεταχείριση των ΑΜΕΑ.
 
Θεωρούμε ότι η αναδιανομή οφείλει να βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε καινοτομίες, ρήξεις, προοδευτικές ανατροπές. Στόχος είναι η αποκατάσταση της οικονομικής ασφάλειας και ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Για όλους και ειδικά για όσους πλήττονται από τις καθημερινές ανακατατάξεις στον χώρο της εργασίας. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε όλο και περισσότεροι να ανανεώνουν την απαραίτητη κατάρτιση τους και να αποκτούν τα εφόδια για να μην μένουν πίσω. Το νέο κοινωνικό κράτος οφείλει να μην λειτουργεί  απλά και μόνο ως μηχανισμός αναπλήρωσης του εισοδήματος, όπως στο παρελθόν. Οι Ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο δυναμισμό και τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, είναι αυτές που έχουν ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος και εφαρμόζουν ρηξικέλευθες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Δραστικές αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν χωρίς κοινωνική συνοχή.
 
Το Κίνημά μας, κίνημα βαθειά οικολογικό, πρωταγωνιστεί στην προστασία και κυρίως στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς, με οργάνωση και  συνέπεια.
 
Με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις μας υποστηρίζουμε τον χωρισμό  Εκκλησίας και Κράτους.
 
Στον πυρήνα της ιδεολογίας μας βρίσκεται η υπεράσπιση αλλά και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Παιδείας, με στόχο την εξασφάλιση των ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί πια επιτακτική ανάγκη.
 
Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Μια λύση επανένωσης του νησιού θα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, να τερματίσει την Τουρκική κατοχή  και να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
 
Οι Προκλήσεις της Εποχής μας
Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν γίναμε μάρτυρες του τέλους της ιστορίας, όπως υποστήριξαν ορισμένοι στα τέλη του προηγούμενου αιώνα αλλά, αντιθέτως, βλέπουμε ότι η δημοκρατία και οι υπέρμαχοί της βρίσκονται σε άμυνα. Οι αυταρχικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται, τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται, η κλιματική αλλαγή συνιστά μείζονα απειλή και οι οικονομικές ανισότητες γιγαντώνονται. Η μισαλλοδοξία και το αντιπολίτικό αντισυστημικό κύμα βρίσκουν εύφορο έδαφος, ενώ η διεθνής τρομοκρατία, βασισμένη κυρίως σε θρησκευτικά δόγματα, απειλεί καθημερινά τη ζωή των πολιτών της Δύσης μα και ολόκληρων περιοχών της Ανατολής.
 
Η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός. Η δαιμονοποίησή της λειτουργεί ως άλλοθι πολιτικής μοιρολατρίας για όλους εκείνους που αρνούνται να αναλύσουν τις σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές διεργασίες. Οι αρνητικές της πλευρές είναι αποτέλεσμα της εμμονής των ισχυρών υπέρ της ασυδοσίας των αγορών, και της ανεξέλεγκτης διακίνησης του κεφαλαίου.
 
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγει νέες προοπτικές, αλλά ταυτόχρονα ανατρέπει τις σημερινές εργασιακές σχέσεις και απειλεί την ιδιωτικότητα των πολιτών.
 
Οι προσπάθειες των προοδευτικών δυνάμεων βρίσκονται στην κατεύθυνση της δημοκρατικής διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας στη βάση κανόνων και ρυθμιστικών θεσμών παγκόσμιου χαρακτήρα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις προς όφελος των πολιτών εάν τις ρυθμίσουμε  αποτελεσματικά μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων οργανισμών.
 
Για την Πολιτική Ενοποίηση της Ευρώπης  
Σήμερα, στην Ευρώπη τείνει να κυριαρχήσει η αντίληψη που θέλει την πολιτική διακυβέρνηση να ατονεί για χάρη της λειτουργίας μόνο των ελεύθερων αγορών. Όμως, το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν ήταν απλώς μια οικονομική ένωση. Με την κρίση  δεν κινδύνευσε να καταρρεύσει μόνο η Ελλάδα ή το ευρώ αλλά και βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, η κοινωνική συνοχή, η ίδια η δημοκρατία. Η αλήθεια είναι ότι η ημιτελής αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, σε συνδυασμό ίσως και με την αρχική υποεκτίμηση  της έκτασης και της έντασης της κρίσης από τους ηγέτες των μεγάλων κρατών, οδήγησε στην αμφισβήτηση της  νομιμοποίησης και της πολιτικής ταυτότητας της Ευρώπης.
 
Για εμάς τους προοδευτικούς Ευρωπαίους, η Ένωση αποτελεί φάρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτίζεται με την επιβολή κανόνων σε ένα άναρχο οικονομικό περιβάλλον. Τρεις δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Στον έναν βαδίζουν οι εχθροί της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι οποίοι υποστηρίζουν  την διάλυση των Ευρωπαϊκών θεσμών και την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Στον δεύτερο μας σπρώχνουν συντηρητικές δυνάμεις που προωθούν μια διακρατική Ευρώπη. Ο τρίτος δρόμος που υποστηρίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων, οδηγεί σε ολοκληρωμένη πολιτική ενοποίηση.
 
Επιπροσθέτως η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη περιλαμβάνει ενιαίους κανόνες φορολογίας,  συγκρότηση ευρωπαϊκών θεσμών αλληλεγγύης στη θέση του ΔΝΤ και υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου. Ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να υπάρχει το βάρος της «χώρας πρώτης υποδοχής» και βέβαια μία πραγματική δημοκρατία που οι λαοί θα αποφασίζουν στις εκλογές την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζουμε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα σύνορα των Κρατών Μελών ως τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί βάση για δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται μαζί με το αναγκαίο σύμφωνο σταθερότητας, ένα  δικό της ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κοινές πολιτικές στην εφαρμογή και τον έλεγχό του. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές με ρήτρες σε ότι αφορά την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος σε σχέση με τρίτες χώρες.
 
Ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση της κρίσης των θεσμών
 
O Ελληνισμός έχει περάσει μεγάλες κρίσεις σ’ όλη την ιστορία του. Η διαχείρισή τους επηρέασε  τόσο τη φυσιογνωμία του Έθνους όσο και το παραγωγικό και κοινωνικό- πολιτικό μας σύστημα. Το ζητούμενο είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση ξεπερνώντας τις παθογένειες του χθες και του σήμερα.
 
Για να συμβεί αυτό απαιτείται πρώτα από όλα σεβασμός στο κράτος δικαίου και στη διάκριση των εξουσιών αλλά και ενίσχυση των θεσμικών αντιβάρων.
Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών είναι η απελευθέρωσή μας από τις νέες εξαρτήσεις που έχουν τη ρίζα τους στον επηρεασμό των δημοκρατικών θεσμών από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού, συντεχνιακού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης. Φαινόμενα τα οποία αναπαράγονται από τη σημερινή διακυβέρνηση. Είναι ιστορική ανάγκη η εκ βάθρων αλλαγή της χώρας, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
 
Στα πλαίσια αυτής της αλλαγής θα αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η περιορισμένη συμμετοχή της μισθωτής εργασίας στην οικονομία, η κυριαρχία μικρών μονάδων με χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλές αμοιβές, ο συντεχνιασμός, οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εργαζόμενων, η διαπλοκή του κρατικίστικου μέρους της επιχειρηματικής τάξης, η εκτεταμένη παραοικονομία, οι αντιστάσεις στην αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής, οι αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Θα αναμορφώσουμε το κράτος με συνεχή αξιολόγηση ανθρώπων και δομών, βάζοντας τέρμα στις πελατειακές σχέσεις, τη γραφειοκρατία και την αναξιοκρατία.
 
Είμαστε η προοδευτική  δημοκρατική παράταξη που συνδέεται άρρηκτα με τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ελευθερία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευημερία και ανθρωπιά. Η σημερινή εποχή επιβάλλει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του μεταπολιτευτικού κύκλου στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία. Η χώρα πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης με μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία.
 
Την Αλλαγή του 21ου αιώνα την φτιάχνουμε όλοι όσοι επιλέγουμε το δρόμο των συνεχών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, για μας και τα παιδιά μας. Όσοι  θέλουμε αύριο προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μας.
 
Τη δική του διακήρυξη θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Τζιώτης, υπό τον τίτλο Διακήρυξη της Αλλαγής:

Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα - Το πρώτο κίνημα της νέας εποχής

Εμείς οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας που πιστεύουμε στις αξίες της προόδου και τις ιστορικές παραδόσεις της Δημοκρατικής παράταξης συγκροτούμε το Κίνημα Αλλαγής. Το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η Δημοκρατία απειλείται.Το κράτος χρεοκόπησε. Οι αρχές του Συντάγματος δεν εφαμόζονται. Το κράτος αδυνατεί να τις υπερασπισθεί. Η γραφειοκρατία τις υπονομεύει. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών παραβιάζεται. Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν προστατεύονται.Το Κράτος Δικαίου έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Οι όροι του Κοινωνικού Συμβολαίου έχουν καταλυθεί. Η χώρα διασύρεται διεθνώς. Οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος εγκυμονούν κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια.

Η αλήθεια είναι η πρώτη μεγάλη αναγκαία Αλλαγή. Η μετάθεση του κόστους των πολιτικών επιλογών στις γενιές του μέλλοντος είναι ανήθικη. Η κοινωνία χρεώνεται για τη συντήρηση του πελατειακού κράτους. Η τακτική της αποφυγής του πολιτικού κόστους αποτελεί καθημερινή πρακτική. Ο λαϊκισμός κυριαρχεί. Η διαρκής μετατόπιση ευθυνών είναι υποκριτική. Η διαφθορά μαστίζει την πολιτική. Η ανεργία αυξάνεται,οι ανισότητες διευρύνονται, η φτώχεια εξαπλώνεται.Η συνέχιση λειτουργίας αυτού του πολιτικού συστήματος είναι καταστροφική για την πατρίδα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να δώσουμε τέλος στην παρακμή.

Για να αλλάξουμε την Ελλάδα, ανατρέπουμε το πολιτικό σύστημα που μας κρατάει πίσω. Δημιουργούμε από την αρχή την  Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία.

Μια νέα ιστορική περίοδος

Ο κόσμος αλλάζει. Κάθε μέρα, πιο γρήγορα από ποτέ. Η βιομηχανική εποχή τελείωσε. Δεν ζούμε πια σε μια εποχή αλλαγών. Ζούμε σε μια αλλαγή εποχής. Βιώνουμε καθημερινά μια παγκόσμια παραγωγική επανάσταση. Κοιτάμε μπροστά.

Οι λαοί ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα. Όμως, η πολιτική Αλλαγή δεν γίνεται πράξη. Η συντήρηση μας οδηγεί σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη.

Η Αλλαγή είναι μια παγκόσμια ανάγκη. Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι αναζητούν την Αλλαγή, με κάθε τρόπο, παντού. Κάτι πραγματικά καινούριο έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Μια νέα εποχή στην ιστορία της  ανθρωπότητας. Αλλάζοντας για πάντα την αίσθησή μας για τον κόσμο, την αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα. Μια μεγάλη Αλλαγή ανατέλλει. Θέλουμε να τη ζήσουμε.
Η Αναγέννηση της Ελλάδας

Aλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα, ενώ ο κόσμος αλλάζει, η Ελλάδα μένει πίσω. Μας αξίζει μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς αλλαγή κυβέρνησης. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Μια Νέα Αλλαγή.

Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη θέση της στον 21ο αιώνα. Στη νέα εποχή, θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δημιουργική. Μια Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες. Μια Ελλάδα περήφανη στον κόσμο. Mια νέα Ελλάδα.

Είμαστε Έλληνες. Έχουμε πλήρη συναίσθηση αυτής της ευθύνης. Την υποχρέωση της ανόθευτης εφαρμογής των ιδανικών που γεννήθηκαν στον τόπο μας και της οικουμενικής εξάπλωσής τους. Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όσοι πιστεύουν στις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού. O Ελληνισμός έχει περάσει μεγάλες κρίσεις στις χιλιετίες της ιστορίας του. Οι αξίες της ελευθερίας και της Δημοκρατίας κατακτήθηκαν με Αγώνες ενάντια στις δυνάμεις της συντήρησης. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να σταθούμε στο ύψος αυτής της κληρονομιάς. Τότε μόνο θα βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό. Αυτός είναι ο δικός μας πατριωτισμός.
 
Τον  21ο αιώνα, η πρόκληση είναι να δώσουµε ένα νέο περιεχόµενο στις αρχές της προόδου. Να δημιουργήσουμε µια σύγχρονη προοπτική για τον ελληνικό λαό. Την Ελλάδα των οικουμενικών αξιών, την Ελλάδα του κόσμου.

Το 2021 γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ενώ οι αξίες του Ελληνικού πολιτισμού είναι κυρίαρχες σε όλο τον κόσμο, το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον.

H Ελλάδα συμβολίζει τις ιδέες της προόδου.Πιστεύουμε στις αξίες που εκπροσωπεί. Στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Στην αξία της ζωής. Στην κοσμοθεωρία από την οποία εμπνεύσθηκαν ο Ανθρωπισμός, η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, η Ελληνική Επανάσταση και όλες οι μεγάλες επαναστάσεις του ανθρώπου.

H Γη μας είναι ιερή. Η ελληνική φύση είναι το μεγαλύτερο μας περουσιακό στοιχείο.

Ο Ελληνισμός είναι μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία ζωής. Ο αρμονικός συνδυασμός του πνεύματος,του σώματος και της ψυχής. Η ανάδειξη και η σύνθεση των τεχνών και των επιστημών. Ο σεβασμός στη φύση. Στις αξίες του θεμελιώνεται η προοδευτική ιδεολογία.

Όραμα και αποστολή μας είναι η Αναγέννηση της Ελλάδας. Η αναγέννηση και εξάπλωση των ιδεών του Ελληνισμού στην καθημερινή ζωή. Ένα όραμα αυτόφωτο. Μία Αλλαγή τόσο μεγάλη, ώστε να καταγραφεί στην ιστορία ως Επανάσταση. Μια πολιτική, δημοκρατική, ειρηνική Επανάσταση, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί η Ελλάδα από την αρχή. Μια Ελλάδα πρότυπο των ιδανικών που γεννήθηκαν στην πατρίδα μας.

Η αξία της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη. Ο πλούτος της ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Είναι υποχρέωσή μας να τον αξιοποιήσουμε. Να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του λαού και της χώρας μας.
Νέα Μεταπολίτευση

Σκοπός μας είναι η προοδευτική Αλλαγή. Μια νέα αρχή. Μια θεσμική επανεκκίνηση. Η Μεταπολίτευση του 21ου αιώνα. Η μετάβαση σε μια νέα περίοδο της μακραίωνης ιστορίας μας. Την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Η ανατροπή των δομών του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που οδήγησε στη χρεοκοπία του κράτους και την παρακμή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Νέα Μεταπολίτευση προϋποθέτει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Μια απόλυτα νέα αρχή. Μια άλλη Δημοκρατία. Ένα άλλο κράτος, τη μορφή του οποίου μπορεί να αποφασίσει μόνο ο Λαός. Από αυτό το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλλο, πολύ καλύτερο.

Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος θεμελιώδης Νόμος της Ελληνικής Πολιτείας. Στο Σύνταγμα βασίζεται η διαμόρφωση της νομοθεσίας, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη, η οργάνωση του κράτους και οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του. Το Σύνταγμα της χώρας διαμορφώθηκε από άλλες ανάγκες σε μια άλλη εποχή. Στις σημερινές συνθήκες, η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί. Το πολιτικό σύστημα είναι έρμαιο εξαρτήσεων και συμφερόντων. Η αυτονομία έχει καταλυθεί. Καμία αλλαγή δεν είναι αρκετά μεγάλη αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το πρώτο που χρειαζόμαστε. Ένα νέο Σύνταγμα που να διασφαλίζει την εφαρμογή του, να κατοχυρώνει και να διασφαλίζει όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας. Όπου καμιά Βουλή και καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να το καταπατά! Ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα ξεκαθαρίζει μια και καλή ότι το νέο κράτος θα είναι υπηρέτης του λαού και όχι ο λαός υπηρέτης αυτού του κράτους. Ένα νέο Σύνταγμα, που θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Οι αρχές μας

Πιστεύουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν την ιστορία μας. Δημιουργούμε ένα νέο πολιτικό κίνημα για να εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και  Δημοκρατία σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές καθορίζουν τους στόχους μας, τα θέλω και το κίνητρο των πράξεών μας. Αυτές ορίζουν το ήθος της πολιτικής μας και τα μέσα της δράσης μας. Είναι η βάση της ενότητάς μας. Ερμηνεύουν την ιστορία μας. Φωτίζουν τη διαδρομή μας.

Ο αγώνας του Κινήματος για την εθνική μας Αναγέννηση, για μια αληθινά δημοκρατική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η εθνική μας ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, πως η λαϊκή κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της κοινωνικής απελευθέρωσης, πως η κοινωνική απελευθέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής Δημοκρατίας.

Εθνική ανεξαρτησία είναι η πίστη μας σε μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Αυτό σήμαινε πάντα  η πίστη μας ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Σήμαινε και σημαίνει το δικαίωμα, ο Ελληνικός λαός να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του.

Ήρθε η ώρα να τα αλλάξουμε όλα. Όσοι είναι  συντηρητικοί λένε ότι δεν ήρθε ακόμα αυτή  η ώρα. Ότι τώρα προέχει να βγούμε από την κρίση.Να επιστρέψουμε εκεί που είμασταν. Το επιχείρημά τους  δεν ευσταθεί. Ακριβώς γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αποφασιστική καμπή, ακριβώς για αυτό το λόγο, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος. Για να προστατέψουμε το έθνος, για να ανοίξουμε το δρόμο που οδηγεί στην αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Σ’ αυτά τα πλαίσια πρέπει να ερμηνευτεί και η δικιά μας απόφαση να προχωρήσουμε σε μια πολιτική πράξη, στη διακήρυξη των βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος.Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ άκρη εις άκρη της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν η εθνική μας ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας.

Η μάχη της προόδου με τη συντήρηση είναι διαρκής.Με το πέρασμα του χρόνου, διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να οδηγηθούμε στην κρίση. Η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία έχουν απολεσθεί. Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, διαβρώθηκε  η οικονομία μας, μαράθηκε η ελληνική ύπαιθρος, ξανάρχισαν η μετανάστευση και  η προσφορά φτηνής εργασίας.Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.

Δημοκρατία δεν σημαίνει υποσχέσεις, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. Δημοκρατία δεν σημαίνει ο καθένας για την πάρτη του. Δημοκρατία υπάρχει μόνον εκεί όπου ξεπερνάμε ως πολίτες τον μικρόκοσμο των προσωπικών μας συμφερόντων και φιλοδοξιών. Εκεί όπου γινόμαστε ένα στην πορεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Δημοκρατία σημαίνει διαδικασίες, όπου όλοι έχουν λόγο, όλοι έχουν πρόσβαση, ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής, δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, διαβούλευση, αξιολόγηση, έλεγχο της εξουσίας. Είναι η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, από τον τοπικό σύλλογο, στην Αυτοδιοίκηση, στην Δικαιοσύνη, μέχρι και το Κοινοβούλιο.Για μας, η Δημοκρατία είναι στάση ζωής. Το ήθος και το ύφος των σχέσεών μας. Ο σεβασμός στον πολίτη και η αξιοπρέπειά του.Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με συνεχείς αγώνες, με καθημερινούς αγώνες. Αγώνες παντού.

Ο λαός μας έχει πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.

Κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από κάθε ξένη επιβολή , έλεγχο ή επεμβάσεις, μιας πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, μιας πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Μιας αληθινά ανεξάρτητης Ελλάδας. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ’ όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν.

Η κοινωνική απελευθέρωση, ο κοινωνικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας. Για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας. Για να εξασφαλιστεί η εργασία και η κατοικία σε όλους τους Έλληνες. Για να καταργηθούν τα προνόμια των λίγων. Για να ελευθερωθεί η σκέψη και να γίνει η παιδεία κτήμα όλων των Ελλήνων.

Η  διακήρυξη των αρχών μας αποτελεί εκκίνηση για την ίδρυση, στελέχωση και θεμελίωση ενός Κινήματος που θέλουμε να αποτελέσει το φορέα όλων των γνήσια προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Κάνουμε έκκληση αυτές οι δυνάμεις ενωμένες να προχωρήσουν στον αγώνα. Θεμελιακή αρχή του Κινήματος είναι η απόλυτα κατοχυρωμένη δημοκρατική διαδικασία από τη βάση μέχρι την ηγεσία με απόλυτη ισοτιμία όλων των μελών που θα το στελεχώσουν.

Η διακήρυξή μας αντικατοπτρίζει τα πιστεύω, τους πόθους, τις απαιτήσεις, το όραμα του Ελληνικού λαού. Έχει σκοπό να παρακινήσει συζήτηση και προβληματισμό σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί την πυξίδα που θα καθοδηγεί την πορεία μας προς μια νέα, αναγεννημένη, ανθρώπινη και δημοκρατική Ελλάδα, μια Ελλάδα που ανήκει στους Έλληνες.

Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των μελών στην πολιτική λειτουργία του Κινήματος.

Αναζητάμε ένα καινούργιο όραµα του κόσµου και του ρόλου των ανθρώπων σ’ αυτόν. Το νέο όραµα είναι ανθρωπιστικό. Η αναζήτηση αυτή για µια πολιτική τάξη, στην οποία το κράτος θα είναι ο υπηρέτης παρά ο κύριος, είναι ο δρόμος που επιλέγουμε. Μέτρο όλων είναι ο άνθρωπος.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του Κινήματος Αλλαγής.

 

Οι δυνάμεις της Προόδου

Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές. Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία.

Οι αρχές  της προόδου συγκροτούν ένα ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό ρεύμα. Ταυτίζονται με τους αγώνες του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και Δημοκρατία. Το προοδευτικό όραμα θεμελίωσε την ελευθερία, διασφάλισε τη Δημοκρατία, κατοχύρωσε την εθνική ανεξαρτησία, ολοκλήρωσε την εθνική συμφιλίωση, έβαλε τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.

Πρόοδος είναι  η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η διεύρυνση της Δημοκρατίας σε άμεσο επίπεδο, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία, η κατάκτηση της ευτυχίας. Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία,
η διαφάνεια, η ταχύτητα, η αισθητική.

Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας.  

Οι αρχές , οι αξίες μας και τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα καταπατούνται. Οι πολίτες σήμερα ούτε αποφασίζουν για τη ζωή τους ούτε καθορίζουν το μέλλον τους. Η Ελλάδα επιβιώνει σε συνθήκες παρακμής.

Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση. Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση  δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δυσειδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, η απολυταρχία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατοκρατία, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία,η καθυστέρηση,η οπισθοδρόμηση,η μετριότητα. Κάθε σκουριασμένη εξουσία, κάθε ψευδεπίγραφη ηθική, κάθε νοητική υποταγή. Η δομή του ελληνικού κράτους ευνοεί την αναπαραγωγή της. Τα κόμματα με τη σημερινή τους μορφή έχουν συντηρητικές αγκυλώσεις. Η θέση μας είναι ιδεολογικά, πολιτικά και ιστορικά απέναντι στη συντήρηση.  Το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, οικολογικό και πολιτισμικό κόστος της συντήρησης είναι μεγάλο.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε προοδευτικός λαός. Δεν μας ταιριάζει η συντήρηση. Ήρθε η ώρα να δώσουμε αυτή τη μάχη για την υλοποίηση του οράματος και τη διακδίκηση των δικαιωμάτων της εποχής μας. Μια μάχη ιδεών.

Κράτος υπηρέτης του λαού

Αλλάζουμε το κράτος. Το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες. Για να διασφαλίζει τις ελευθερίες και την ευημερία τους. Όχι να εγκλωβίζει, αλλά να απελευθερώνει. Η προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας από το κράτος δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είναι απόλυτη. Το κράτος έχει ως πρωταρχική υποχρέωση να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο κοινωνικό συμβόλαιο συγκρότησής του.Αυτή είναι η πρώτιστη υποχρέωσή του. Το κράτος συστάθηκε προκειμένου να υπηρετεί αυτές τις αρχές. Για αυτές τις αξίες υπάρχει η Ελληνική Δημοκρατία.  

Η παραβίαση των κανόνων του Συντάγματος στην Ελλάδα είναι καθημερινό φαινόμενο. Όταν το κράτος λειτουργεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα προσβάλλεται, τόσο η οργανωτική του βάση όσο και το Κράτος Δικαίου, ως θεμελιακή του αρχή. Η αδυναμία ελέγχου των παραβιάσεων του Συντάγματος, αποδεικνύει την αδυναμία εφαρμογής των εγγυήσεων  που προβλέπει, συνιστώντας στην πράξη την κατάλυσή του.

Ο σφετερισμός της εξουσίας του κράτους αποτελεί τη χειρότερη μορφή βίας. Η καταπάτηση των δικαιϊκών φραγμών και των περιορισμών της εξουσίας από το ίδιο το κράτος καταργεί, στην πράξη, το Κράτος Δικαίου.  

Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Υπογράφουμε ένα νέο συμβόλαιο με το λαό. Το Κοινωνικό Συμβόλαιο που σύναψαν οι πολίτες με το κράτος έχει διαρραγεί. Οι πολίτες δέχτηκαν να παραχωρήσουν ένα μέρος από τις ελευθερίες τους προκειμένου να προστατεύει τα δικαιώματά τους. Το κράτος συστάθηκε για να εφαρμόσει αυτό το Κοινωνικό Συμβόλαιο. Ενώ το κράτος εγγυήθηκε αυτή τη συμφωνία για να αποκτήσει τις εξουσίες που του δόθηκαν, στην πράξη παραβιάζει τους όρους εφαρμογής της.

Η αλήθεια είναι ευθύνη μας . Υποχρέωσή μας. Αυτό είναι Αλλαγή. Η Αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

Στρατηγική για την Ελλάδα

Αλλάζουμε κατεύθυνση στη χώρα. Οι Έλληνες αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι. Οκτώ στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Τρεις στους τέσσερις νέους θα ήθελαν να φύγουν από τη χώρα.Επιτέλους, τέλος.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα στρατηγική κατεύθυνση. Πολιτική, οικονομική, κοινωνική, παραγωγική, επιστημονική, πολιτισμική, αισθητική, ηθική. Αυτόφωτη και οικουμενική. Η Νέα Αλλαγή είναι δομική. Για να γίνει πραγματικότητα, πρέπει να αλλάξουν όλα. Η πολιτική, το κράτος, η μορφή της οικονομίας, οι παραγωγικές δομές, η λογική της φορολογίας, η δομή του προϋπολογισμού, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντίληψη της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο τρόπος ζωής μας, η κουλτούρα της χώρας μας.

Η ονομασία της πατρίδας μας σε όλες τις γλώσσες είναι μία: Ελληνική Δημοκρατία. Η ελληνική σημαία είναι κυανόλευκη. Μετατρέπουμε το όνοµα και την ταυτότητα της Ελλάδας σε αναπτυξιακή δυναµική.

Η Δημοκρατία στην εξουσία

Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα. Η Δημοκρατία είναι η βάση της στρατηγική μας για το μέλλον. Μιας νέας κατεύθυνσης για τη χώρα. Να γίνουμε η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο, η χώρα όπου η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής. Οι αξίες της Δημοκρατίας αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο, την εγγύηση των όρων της κοινής μας ύπαρξης, τη βάση της οικολογικής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της Δημοκρατίας η Ελλάδα πρέπει να γίνει παγκόσμια αναγνωρίσιμη ως πρωτοποριακό σύστημα διακυβέρνησης , ως παραγωγική αντίληψη και ως πολιτισμικό ιδανικό. Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής μας ζωής αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Το νοµικό καθεστώς της χώρας, όπως έχει διαµορφωθεί, είναι αδύνατον να λειτουργήσει αποτελεσµατικά προς όφελος της πολιτείας. Η γραφειοκρατία έχει επιβάλλει ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο επικρατεί η καθυστέρηση. Η πληθώρα αντικρουόµενων νόµων και αποφάσεων αυξάνει τα δηµόσια έξοδα και επιβαρύνει τη βραδύτητα της κρατικής λειτουργίας και της οικονομίας. Η πολυνοµία, η αοριστία και η αδυναµία απόδοσης ευθυνών ευνοούν την αυθαιρεσία. Διαµορφώνουµε ένα νέο νοµικό πολιτισµό. Η απλοποίηση και κωδικοποίηση όλων των νόµων του κράτους θα αλλάξει τις δοµές της πολιτείας µας, ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο, κατανοητό, εύχρηστο και αποτελεσµατικό εργαλείο κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.Απλοί νόμοι,γνωστοί και εφαρμόσιμοι για όλους. Ένας νέος πολιτισμός δικαίου.

Οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας είναι διακριτές.

Η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται ηλεκτρονικά. Από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, την παιδεία μέχρι κάθε συναλλαγή με το κράτος. H Eλλάδα αναπτύσσεται και ως ψηφιακή χώρα.

Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Η Ευρώπη εξ ορισμού είναι μια προοδευτική ιδέα. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας αληθινής Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Πράσινο Κίνημα

Η περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί την ίδια μας τη ζωή. Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Αλλάζουμε  νοοτροπία και στάση ζωής.Η προστασία του περιβάλλοντος είναι επένδυση στο μέλλον μας. Είναι η δική μας επανάσταση για την προστασία της ζωής. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την αρχή μιας νέας στρατηγικής, ενός νέου οικονομικού προγραμματισμού, μιας νέας οικονομικής πολιτικής. Γίνεται η πρώτη μας προτεραιότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η νέα παραγωγική επανάσταση είναι οικολογική.

Νέα παραγωγική οικονομία

Αλλάζουμε την οικονομία. Στην οικονομία στηρίζεται η εφαρμογή της πολιτικής, η κοινωνική δικαιοσύνη, το επίπεδο της παιδείας, η ποιότητα εργασίας, η ανάπτυξη των περιφερειών, η εθνική μας ανεξαρτησία. Η οικονομική εξάρτηση είναι υποτέλεια. Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα. Η γη, το κλίμα, το δαιμόνιο των ανθρώπων, η γεωγραφική θέση, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η ιστορία, η φήμη του πολιτισμού µας, οι αξίες µας  είναι κεφάλαια που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Δημιουργούμε μια νέα οικονομία. Ένα ολιστικό σύστημα για την ανάπτυξη και τη διαχείριση όλων των εθνικών πηγών παραγωγής πλούτου.

Η Ελληνική ταυτότητα είναι προοδευτική. Διασφαλίζουμε τις ονοµασίες των αξιών και των τόπων µας. Συνδέουµε τα άϋλα κεφάλαια της χώρας µε τις νέες δοµές παραγωγής. Αναδεικνύουµε την ποιότητα της προέλευσης των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουµε. Αναπτύσσουµε την υπεραξία της Ελλάδας και διαχειριζόµαστε συστηµατικά τον υλικό και άϋλο πλούτο που παράγεται από τη φήµη της. Προστατεύουμε τον συμβολισμό της.

Η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τη γραφειοκρατία και τους κρατικούς περιορισμούς αποτελεί προτεραιότητα για την ανάκτηση της πολιτικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτάρκειας.

Στην εργασία βασίζονται οι υποδοµές της ελληνικής παραγωγικής επανάστασης. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το αποτέλεσµα της παραγωγικής ανασυγκρότησης εξαρτάται από τους εργαζόµενους. Οι εργαζόμενοι αποτελούν παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας.

Το νέο παραγωγικό συμβόλαιο προϋποθέτει την εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού.

Στις περιφέρειες δημιουργούνται οι προοπτικές της νέας οικονομίας.

Το φορολογικό µας σύστηµα είναι παρωχηµένο.  Η φορολογία δεν είναι τιμωρία. Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να αντικατοπτρίζουν το επίπεδο των παρεχόµενων κοινωνικών υπηρεσιών.Η διαχείριση των φορολογικών εσόδων μπορεί και πρέπει να είναι μόνο διάφανη.

Το κόστος του κράτους και οι εθνικοί φορολογικοί συντελεστές αποφασίζονται από τους πολίτες και κατοχυρώνονται συνταγματικά.

Η γραφειοκρατία λογίζεται στα ελλείμματα της δημοκρατίας. Υπονομεύει κάθε πρόοδο. Αποτελεί αδίκημα. Σκοπός της φορολογίας δεν είναι η χρηματοδότηση του καθεστώτος της γραφειοκρατίας. Το κόστος της γραφειοκρατίας διέλυσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης και διαχείρισης του κράτους πρόνοιας.Κανένας φόρος δεν επιτρέπεται να χάνεται στα άδυτα της γραφειοκρατικής εξουσίας. Καμία εξουσία δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα το προϊόν του κόπου των πολιτών  για τη δική της επιβίωση.Κάθε μορφή  ανοχής στη διαφθορά και σε φαινόμενα εκμετάλλευσης της εξουσίας και πολιτικής συναλλαγής είναι εγκληματική.

Η παιδεία είναι η µηχανή της προόδου. Για να πετύχουμε τους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης, θα πρέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα να είναι πρωτοποριακό. Οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να είναι τόσο μεγάλες, ώστε να αλλάζουν την προοπτική της χώρας.

Στον αγροτικό τομέα αναδεικνύεται η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Διαμορφώνουμε μια πρότυπη οικονομία αγροτικών υπηρεσιών με επίκεντρο την ποιότητα των προϊόντων μας, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, τη διαχείριση της ονομασίας προέλευσης και την αξία της ελληνικής διατροφής.
Η κοινωνική οικονοµία αυξάνει  το συλλογικό απόθεµα κοινωνικής προσφοράς. Ο τρίτος τοµέας της οικονοµίας διευρύνει τις παραµέτρους ανάπτυξης του εθνικού προϊόντος.

Πρόγραμμα για τη νέα Ελλάδα

Το πρόγραμμά μας υλοποιεί τις καταστατικές αρχές της διακήρυξης του κινήματος. Αποβλέπει στη  δημιουργία ενός κράτους δικαίου πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις υψηλότερες δυνατότητες εφαρμογής των ιδανικών που εκπροσωπεί ο πολιτισμός μας στην ανθρωπότητα. Η εποχή μας επιβάλλει καινοτομίες, ρήξεις, προοδευτικές ανατροπές με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ασφάλειας, την απονομή δικαιοσύνης και τη δίκαιη αναδιανομή των βαρών της προσαρμογής, με γνώμονα πάντα τη γενική πρόοδο που οδηγεί στην αναστήλωση και την εθνική Αναγέννηση.

Η κατάθεση κοστολογημένου και νομικά δεσμευτικού προγράμματος από κάθε κόμμα οφείλει να είναι υποχρεωτική σε κάθε εκλογική περίοδο.  Η παραβίασή του είναι αδίκημα. Όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο όφελος ή εξουσία βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων διαπράττει απάτη.

Αλλάζουμε πορεία

Οι Έλληνες επιθυμούν τη ριζική Αλλαγή. Μια μεγάλη ανατροπή. Όλοι μαζί δημιουργούμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Η μετριότητα αποτελεί παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Οι κομματικοί συμβιβασμοί υποτιμούν τις ικανότητες των Ελλήνων, επιβραδύνουν την επίλυση των θεμάτων, υποβαθμίζουν τις κοινές μας δυνατότητες. Είναι ξένοι προς τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Επιτέλους, δίνουμε τέρμα στη μιζέρια. Αλλαγή είναι η αριστεία.

Δυστυχώς, στα κόμματα γεννιέται η διαφθορά.Το ρουσφέτι, το μαύρο χρήμα, η διαπλοκή. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η πολιτική διαφθορά αποτελεί  λανθάνουσα λειτουργία του πολιτικού συστήματος, της πολιτικής και κομματικής διαδικασίας του κράτους, η οποία παράγεται από  τη  διατήρηση ενός δικτύου συστηματοποιημένων σχέσεων. Καθιστούμε τη  διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος ατελέσφορη.Κάθε μορφή  ανοχής σε φαινόμενα εκμετάλλευσης της εξουσίας και πολιτικής συναλλαγής είναι εγκληματική.

Εξασφαλίζεται με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των μελών στην πολιτική λειτουργία του Κινήματος.

Το Κίνημα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και λειτουργίας του. Κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση και ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εφαρμόζοντας διαδικασίες άμεσης Δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη και τα όργανά του . Τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι σεβαστά και κατοχυρωμένα.

Η Άμεση Δημοκρατία είναι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας μας. Δημιουργούμε ένα κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, στο οποίο όλα τα μέλη θα αποφασίζουν για όλα τα θέματα. Ευθύνη των εκλεγμένων εκπροσώπων είναι η διασφάλιση της Άμεσης Δημοκρατίας. Για να δώσουμε εμείς το παράδειγμα της Δημοκρατίας που θέλουμε. Ώστε μια μέρα να αποφασίζουν για όλα οι πολίτες. Με πρώτο παράδειγμα ένα νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα.

Τα μέλη αποκτούν όλες τις εξουσίες του Κινήματος. Οι λειτουργίες του αποτελούν πρότυπο άμεσης ηλεκτρονικής Δημοκρατίας.Το σύνολο των μελών ψηφίζει για όλα τα θέματα.

Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί καταστατική μας αρχή. Άλλο το κόμμα, άλλο η κυβέρνηση και άλλο η Βουλή. Ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυβέρνησης εκλέγεται από τα μέλη ο ικανότερος για να κυβερνήσει.

Η πολιτική υπηρετεί το λαό. Δεν είναι επάγγελμα. Η κινητικότητα είναι αρχή μας.

Η Αλλαγή γίνεται πράξη

Πρώτα απ΄όλους αλλάζουμε εμείς. Θέλουμε να γίνουμε η Αλλαγή που πρεσβεύουμε. Να είμαστε συνεπείς με τις αξίες μας.Το Κίνημά μας να μην  επαγγέλλεται απλά αλλά και να πράττει σύμφωνα με τις αρχές του. Για να πάμε μπροστά, πολύ μπροστά. Και γρήγορα, πολύ γρήγορα.

Σύμβολό μας είναι ο Ήλιος. Η ιδέα του Φωτός εκφράζει τις ιστορικές παραδόσεις του λαού μας και της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Τα χρώματα της ταυτότητάς μας αποτυπώνουν αυτόν τον συμβολισμό.

Πάμε μπροστά. Πιο γρήγορα, πιο δυνατά, πιο μακριά. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε ψηλότερα. Πολύ ψηλότερα. Η Ελλάδα που οραματιζόμαστε πρωταγωνιστεί. Θέλουμε μαζί μας αυτούς που βλέπουν τον κόσμο αλλιώς. Τους ονειροπόλους, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες.Αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. Αυτούς που έχουν την ανάγκη για την Αλλαγή μέσα τους. Αυτοί μας ωθούν μπροστά. Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι μόνο αυτοί που είναι αρκετά τολμηροί να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που τελικά τον αλλάζουν. Πιστεύουμε ότι γίνεται!

Η Διακήρυξη αυτή ψηφίστηκε στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος.

O σεβασμός στις αρχές της Διακήρυξης του Κινήματος αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των μελών.

H τήρηση των αρχών της Διακήρυξης του Κινήματος Αλλαγής επαφίεται στον πατριωτισμό μας ως Eλλήνων.

(ΠΗΓΗ: protothema.gr) φωτογραφίες eurokinissi