Γιάννης Γκιόλας: Αναγκαιότητα κατασκευής σύγχρονου λιμανιού στην Αρχαία Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γιάννης Γκιόλας: Αναγκαιότητα κατασκευής σύγχρονου λιμανιού στην Αρχαία Επίδαυρο

Μάιος 10, 2018 - 15:32

Την Πέμπτη 10 Μαϊου ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Γκιόλας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Επιδαύρου κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο και τον επικεφαλής μελετητικής ομάδας κ. Κωνσταντίνο Μπερτζουάνη επισκέφθηκαν την Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού κα. Μαρία Βλαζάκη κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η έκθεση – παρουσίαση της κατάστασης του υπάρχοντος και διαμορφωμένου χώρου στην παραθαλάσσια ζώνη της Αρχαίας Επιδαύρου, η επιδίωξη τακτοποίησης και νομιμοποίησης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και τέλος η αναγκαιότητα κατασκευής σύγχρονου λιμανιού σε συνδυασμό με την συνολική διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αρχαίας Επιδαύρου και ειδικότερα προς το « Νησί» και την «Πολεμάρχα», σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη που έχει ανατεθεί από τον Δήμο Επιδαύρου.

Ο Βουλευτής σημείωσε την άμεση αναγκαιότητα ρύθμισης και νομιμοποίησης των παρεμβάσεων που έχουν από ετών επέλθει στην ζώνη του αιγιαλού της κωμόπολης. Τόνισε την επιβεβλημένη ολιστική διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αρχαίας Επιδαύρου, με κατασκευή σύγχρονου λιμανιού, ικανού να δέχεται τις επισκέψεις πλήθους ιστιοπλοϊκών και τουριστικών σκαφών, που ζητούνται λόγω της θέσης της στο Σαρωνικό και της ύπαρξης των σπουδαιοτάτων γνωστών ιστορικών μνημείων της περιοχής. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του επιβεβλημένου ελέγχου της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα αποδώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες τον χώρο κατά τρόπο σύννομο, συμβατό με το ύφος, την περιβαλλοντική οπτική και την διαφύλαξη, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Έκλεισε δε με την χαρακτηριστική τοποθέτηση ότι το λιμάνι θα αποτελέσει την ανοικτή πύλη εισόδου και θα ενθαρρύνει την εξωστρέφεια της τοπικής κοινωνίας. Επίσης ότι η προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και η αναπτυξιακή πορεία του τόπου, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τα προτεινόμενα αναπτυξιακά μέτρα.

Ο Δήμαρχος κι ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας υπέδειξαν τις ειδικότερες πτυχές της υπάρχουσας μελέτης , που θεώρησαν αυτονόητο ότι επιδέχεται των αναγκαίων παρεμβάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ανέφεραν ότι η επιδίωξη του Δήμου είναι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων, σε συνδυασμό με την βελτίωση του χώρου ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση της ιστορικής κωμόπολης και εν γένει του Δήμου και θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους Δημότες και επιχειρηματίες της περιοχής. Τέλος σημείωσαν ότι η μέχρι τούδε συνεργασία με την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου και την Προϊσταμένη κα. Σίμοση υπήρξε άψογη και πολλαπλά επωφελής για την πορεία του προβλεπόμενου αναπτυξιακού προγράμματος.

Η κα Βλαζάκη Μαρία άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα ανέφεραν οι συνομιλητές, αναγνώρισε την αναγκαιότητα νομιμοποίησης των υπαρχόντων και τον αναπτυξιακό ρόλο της κατασκευής ενός σύγχρονου λιμανιού. Τέλος δε σημείωσε ότι οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία του προγράμματος, όλων των ενεργειών και των έργων που θα εγκρίνονται και θα γίνονται αποδεκτά από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου και την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.