Νέα παρέμβαση Ανδριανού για τη καθυστέρηση στη δημοπράτηση του Αναβάλου σε Ερμιονίδα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέα παρέμβαση Ανδριανού για τη καθυστέρηση στη δημοπράτηση του Αναβάλου σε Ερμιονίδα

Ιούνιος 28, 2018 - 10:28

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σπίρτζη με θέμα τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της  επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου σε Ερμιονίδα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου στην Τρίπολη ανέφερε ότι θα προχωρήσουν τα έργα επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου σε Ερμιονίδα χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για ένα έργο που ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση από το τέλος του 2014 και ενταγμένο στο ΄΄Αλέξανδρος Μπαλτατζής΄, άρα ώριμο αφού έχει παραληφθεί η σχετική μελέτη.

Κατόπιν αυτού, και στο πλαίσιο των επανειλημμένων σχετικών παρεμβάσεών μου μέσω και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με την παρούσα νέα Ερώτηση επανέρχομαι στο ζήτημα προκειμένου να ενημερωθώ  για την πορεία υλοποίησης του έργου επέκτασης του αρδευτικού δικτύου του Αναβάλου προς την Ερμιονίδα, δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται στη δημοπράτηση του έργου, καθώς βαδίζουμε πλέον στον τέταρτο χρόνο ενώ έχουν παραληφθεί οι σχετικές μελέτες και είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης από το 2014.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα τον Απρίλιο του 2017, διαπίστωσε τόσο την αναγκαιότητα του έργου όσο και τις καθυστερήσεις και δεσμεύθηκε ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι υπάρχει το κριτήριο της συμπληρωματικότητας του έργου. Από αυτή την επίσκεψη έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος.

 

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στη σχετική 2941/26-1-2017 Ερώτησή μου που απαντήθηκε γραπτά από τον αρμόδιο Υπουργό, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Αντικείµενο της µελέτης του έργου «Έργα µεταφοράς και διανοµής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στον ∆ήµο Ερµιονίδας Ν. Αργολίδας» αποτελεί η κατασκευή έργων µεταφοράς και διανοµής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας, για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρ. περίπου (σύµφωνα µε την καθορισµένη πλέον αρδευτική περίµετρο). Τα έργα αναµένεται ότι θα συνεισφέρουν και στην αποκατάσταση των επιβαρυµένων, εξαιτίας της υπεράντλησης, φυσικών πόρων (κυρίως γεωτρήσεων), απ’ όπου αρδεύεται σήµερα η περιοχή, βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υπογείων υδάτων.

Η εν λόγω µελέτη παραλήφθηκε οριστικά µε την αριθ. 3892/98489/11-09-2015 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. Σηµειώνεται ότι, µετά την έκδοση της µε αριθ 135275/19-05-2017 απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων µε θέµα “Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιµολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του” (Β’ 1751/2017), καθώς και της αναθεώρησης των Σχεδίων ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταµών, θα ενεργοποιηθεί προσεχώς η ∆ράση 4.3.1 «Υποδοµές Εγγείων Βελτιώσεων» για υποβολή προτάσεων”.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου του ότι η κλιματική αλλαγή επιτείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας ,ο υδρφόρος ορίζοντας έχει υποχωρήσει επικίνδυνατο οποίο απειλεί τις υπάρχουσες καλλιέργειες και δεν επιτρέπει στους αγρότες να σχεδιάσουν με ασφάλεια την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

 

1.Ποια βήματα έχουν γίνει από την ημερομηνία σύνταξης της ως άνω γραπτής απάντησης στην προηγούμενη σχετική Ερώτησή μου.

2.Πότε θα δημοπρατηθεί αυτό το σημαντικό αρδευτικό και περιβαλλοντικό έργο και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του”.