Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι (φωτο&βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι (φωτο&βίντεο)

Ιούλιος 06, 2018 - 23:38

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

'Οπως κάθε χρόνο με μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι .Την Παρασκευή το βράδυ τελέστηκε ο  Αρχιερατικός εσπερινός και ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας της Αγίας Κυριακής στο χωριό.

Στον εορτασμό παρόντες ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δ.Καμπόσος, οι βουλευτές Γ. Γκιόλας ,Γ. Μανιάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Τ. Χειβιδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Σιδέρης, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και αντιδήμαρχος  Κ. Μπόμπου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κ. Μπέγκος, οι αντιδήμαρχοι Π. Δούρος, Δ. Κρίγγος, Χρ. Πετσέλης,Θ. Οικονόμου, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Βασίλης Στάμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Διολίτσης, Ν. Δελής, Π. Σκούφης, Β. Τζαβέλλας, Γ. Σαρρής, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ελ. Πετροπούλου-Δήμα, η πρόεδρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  Δέσποινα Δαμασκηνού, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών,Αστυνομικών, Λιμενικών Αρχών του τόπου και πλήθος πιστών.

Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ή Μεγαλομάρτυς Ήταν κόρη του Δωροθέου και της Εύσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ό Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί. Γεννήθηκε ήμερα Κυριακή, γι' αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ίοϋστο. Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ίλαριανό, ό όποιος της υπενθύμισε ότι ή ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε ή παρθένος κόρη του απάντησε: "Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου; Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, πού την περιμένουν και στον τάφο πού την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι' αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή". Εξοργισμένος ό Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει ή σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.
(Φωτογραφίες βίντεο eurokinissi Βασίλης Παπαδόπουλος)

Βίντεο https://youtu.be/dcyGZb6jqtg

ArgolidaPortal.gr Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι