Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ (βίντεο)

Ιούλιος 15, 2018 - 20:41

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναπτύσσουν εξειδικευμένο σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς για την Ελλάδα.

Το υπό ανάπτυξη προγνωστικό σύστημα (WRF-SFIRE) βασίζεται στη σύζευξη ενός εξελιγμένου μετεωρολογικού μοντέλου (WRF) και ενός εξειδικευμένου μοντέλου προσομοίωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς (SFIRE). Η εφαρμογή του θα είναι δυνατή σε επιχειρησιακή βάση (24/7/365), για οποιοδήποτε περιστατικό (αγροτό-)δασικής πυρκαγιάς ανά  την Ελληνική επικράτεια. Μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες από την ενεργοποίηση του, το WRF-SFIRE θα παρέχει λεπτομερείς προγνώσεις για τη διεύθυνση της κίνησης, την ταχύτητας διάδοσης και την ένταση των μετώπων της πυρκαγιάς κατά τις πρώτες 12 ώρες, καθώς και προγνώσεις του ανεμολογικού πεδίου και του πεδίου της θερμοκρασίας, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της πυρκαγιάς («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Οι προγνώσεις θα παρέχονται σε υπερ-υψηλή οριζόντια ανάλυση, ίση με 95 m, και με χρονικό βήμα 15 min. 

Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την μεγάλη πυρκαγιά του Καλάμου, τον Αύγουστο του 2017.

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος εξάπλωσης πυρκαγιάς πραγματοποιείται στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM  (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Για το ΕΑΑ

Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

Για το ΕΚΠΑ

Κ. Καρτάλης, Θ. Μαυράκου, Α. Πολύδωρος

(Βίντεο https://youtu.be/tBqZaukwUIU)