Γ.Μανιάτης: Η χώρα θα ανακάμψει μόνο εάν κατορθώσει να παράξει νέο πλούτο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Γ.Μανιάτης: Η χώρα θα ανακάμψει μόνο εάν κατορθώσει να παράξει νέο πλούτο

Ιούλιος 20, 2018 - 14:34

Στα πλαίσια του διαλόγου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενη από τον καθ. Γιάννη Μανιάτη, Βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνο Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα και Ψηφιακή Πολιτική, τον Παντελή Τζωρτζάκη, Γραμματέα του Τομέα Έρευνας, Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και το μέλος της Κ.Ε., Μόσχο Κορασίδη, συμμετείχε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Μετά τη συνεδρίαση ο Γιάννης Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Με το Σύνδεσμο Εταιριών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), συζητήσαμε τις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα από τις νέες τεχνολογίες και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Οι νέες τεχνολογίες είναι αυτή την στιγμή η πιο ανεκμετάλλευτη, ανεξάντλητη πηγή δημιουργίας εθνικού πλούτου για την Ελλάδα.

Είναι μια πρόκληση για την χώρα μας τη στιγμή που διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρήσεις κι ερευνητικά ιδρύματα, που μπορούν να κάνουν την ανατροπή και από τις τελευταίες θέσεις που βρισκόμαστε σήμερα στην  Ευρώπη, να ανέβουμε στην πρώτη 5άδα χωρών της ψηφιακής Ευρώπης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει βάζοντας επί πλέον αντιπαραγωγικά εμπόδια στον κλάδο και μάλιστα αναδρομικά, όπως με τον φόρο 2% των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και τις τραγικές καθυστερήσεις των  προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είναι κρατικοδίαιτες αφού μόνο το 5% του κύκλου εργασιών τους σχετίζεται με το δημόσιο. Ενδιαφέρονται όμως να βοηθήσουν με την εμπειρία που έχουν στην άμεση διείσδυση της τεχνολογίας στην οικονομία και ιδιαίτερα στο δημόσιο, για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων με παράλληλη μείωση του κόστους.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, από το re-engineering των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Δημοσίου (υπουργεία και οργανισμοί), μπορούν να εξοικονομούνται κάθε χρόνο πόροι ύψους 1 δις €.

Η πρόκληση είναι μεγάλη και απαιτεί εθνική στρατηγική αλλά και ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όλων των δράσεων για την ψηφιακή τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που τώρα μεγάλο μέρος του είναι στο εξωτερικό. Οι έξυπνες πόλεις, η ψηφιακή γεωργία, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι ηλεκτρονικές οne-stop-shop αδειοδοτήσεις, η πλήρης ηλεκτρονική τιμολόγηση, οι στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές για καινοτόμες επιχειρήσεις και εξωστρέφεια, αποτελούν λίγα μόνο στοιχεία από τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Η χώρα θα ανακάμψει μόνο εάν κατορθώσει να παράξει νέο πλούτο. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν τη μεγάλη σημερινή πρόκληση της πατρίδας. Θέλουμε και θα είμαστε η πολιτική πρωτοπορία στο μεγάλο αυτό βήμα».