5ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: «Διγενής Ακρίτης, στα όρια»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

5ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: «Διγενής Ακρίτης, στα όρια»

Αύγουστος 14, 2018 - 11:13

Ιωσήφ Ιωσηφίδης

"Διγενής Ακρίτης, στα όρια", άγνωστου συγγραφέα  (έμμετρο ποίημα του 11ου-12ου αιώνα) η 3η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του 5ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ Θεάτρου "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα" με τον ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, στον Πολυχώρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ (περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης) την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 στις 9 μ.μ..
Πληροφορίες κρατήσεις εισιτηρίων: 697 697 2224. Είσοδος: 10€/ Φοιτητικό-Μαθητικό: 5€

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Διαμόρφωση ηχητικού τοπίου: Ρηνιώ Κυριαζή
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Σοφία Καραγιάννη, Βάσια Μίχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός αφίσας: Βασίλης Σελιμάς

Λίγα λόγια για το έργο

Τρεις «ραψωδοί» ζωντανεύουν τον Διγενή Ακρίτη, το ηρωικό ποίημα που είναι και το πρώτο γραπτό μνημείο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Πολεμάνε, ερωτεύονται, αναμετριούνται με δράκους και θηρία, χορεύουν, τραγουδάνε, παίζουν με τον θάνατο και ζούνε την κάθε μέρα τους τόσο έντονα, σαν να είναι η τελευταία μιας μακρόχρονης ζωής.

Υπάρχει όμως ένα όριο και για αυτούς που αψηφούν τη στιγμή του τέλους. Ένα όριο που μας εξομοιώνει όλους. Μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό;

Η ομάδα Gaff, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε με τις παραστάσεις Ψυχολογία Συριανού συζύγου και Μάρτυς μου ο Θεός, παρουσιάζει μια εκδοχή του έπους Βασίλειος Διγενής Ακρίτης, του έμμετρου ποιήματος του 11ου-12ου αιώνα, αγνώστου συγγραφέα, και εξιστορεί τη ζωή, τις ανδραγαθίες και τον θάνατο ενός ήρωα που έχει ταξιδέψει ανά τους αιώνες και που καταγράφηκε ως σύμβολο της ηρωικής ψυχής.

Οι τρεις «ραψωδοί» ανασύρουν από τη μνήμη της Ιστορίας έναν ήρωα με δύο γένη (συριακής και βυζαντινής καταγωγής) και τον φέρνουν αντιμέτωπο ξανά με το θάνατο, αυτόν που στην πραγματικότητα του χάρισε την αθανασία. Πώς όμως αυτός ο ήρωας διαπραγματεύεται την άγνοια της θανατικής στιγμής, μιας στιγμής που είναι ένα φυσικό ανθρώπινο άκρο; Πώς το περνάμε αυτό το όριο; Ο Διγενής είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον θάνατο, βαδίζει μαζί του, τον προκαλεί, αλλά ζητάει και χρόνο. Σαν μια παρτίδα σκάκι που λίγο πριν τελειώσει κάποιο πιόνι ψιθυρίζει… «γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα».

«Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που έχουν ντύσει αυτόν τον ήρωα με εθνοπρέπεια και του έχουν κάνει ιδεολογική κατάχρηση. Κρατάω την ψυχική του ετοιμότητα και την έντονη στάση του για ζωή. Κι ας συνεχίσει να ταξιδεύει μέσα στον χρόνο από πανηγύρι σε πανηγύρι και από πένθος σε πένθος», σημειώνει η σκηνοθέτις.

 ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ»

Πρόκειται για την κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει ήδη λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία, έχοντας εξελιχθεί σε θεσμό, με διοργανωτή τον επί 30 χρόνια δραστήριο Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας και συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Την καλλιτεχνική εποπτεία του Φεστιβάλ έχει ο εμπνευστής του, Καθηγητής κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Συγκεντρώνοντας μέσα σε διάστημα ενός μήνα, σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο υπαίθριο θέατρο, επιλεγμένους μονολόγους του θεατρικού ρεπερτορίου, με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να προωθήσει σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο κοινό το ποιοτικό θέατρο στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη και δημοφιλή Ερμιονίδα, στολίδι της Αργολικής γής, συμβάλλοντας στην τόνωση της ήδη έντονης τουριστικής της ανάπτυξης, μέσα από την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και την ανάπτυξη του πολιτισμού.

Στη φετινή, 5η διοργάνωση, συμμετέχουν πέντε διακεκριμένοι πρωταγωνιστές: Nικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Διδασκάλου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Γεωργία Ζώη, Ιωάννα Γκαβάκου.

Το αρχικό πρόγραμμα περιελάμβανε και τη συμμετοχή της Χρύσας Σπηλιώτη, η οποία χάθηκε στη φονική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας. Το Δ.Σ. και τα Μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους για τη βαρύτατη απώλεια και αφιερώνουν τη φετινή διοργάνωση στη μνήμη της υπέροχης, αδικοχαμένης ηθοποιού.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται στην έδρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, τον Πολυχώρο ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης.

To 5o Φεστιβάλ Θεάτρου υποστηρίζουν χορηγοί από όλη την Αργολίδα. Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας τους ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους.  

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Δημήτρης Ι. Σίδερης, Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας

Συντονισμός Καλλιτεχνικών Σχημάτων: Τάσος Μπλάτζιος

Σύμβουλος Επικοινωνίας, Yπεύθυνη για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα, τηλ. 6979796194, dsalepou@otenet.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

·  Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018: Η Ευθαλία του Γαλατά του Θωμά Κοροβίνη. Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Εσκενάζυ.

Ευθαλία: Νικολέττα Βλαβιανού. Αφήγηση, μουσική και τραγούδι: Ελένη Καρβέλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη

·         Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018: Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου.

Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Κατερίνα Διδασκάλου

·      Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018: Διγενής Ακρίτας, στα όρια, άγνωστου συγγραφέα (έμμετρο ποίημα του 11ου-12ου αιώνα). Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη. Ερμηνεύουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Αλέξανδρος Τούντας                                                                                                                                                                    

·         Παρασκευή 30 Αυγούστου 2018: Σοφία (Βέμπο) σε θυμάμαι, της Τάνιας Χαροκόπου. Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας.

Ερμηνεύουν: Γεωργία Ζώη, Ηλίας Μιχαήλ, Σπύρος Νίκας (ακορντεόν)

·         Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018: Μάνα Εκάβη, σύνθεση από τις τραγωδίες του Ευριπίδη Εκάβη και Τρωάδες. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς.

Eρμηνεία: Ιωάννα Γκαβάκου (Εκάβη), Νένα Βενετσάνου (Ανδρομάχη – Κασσάνδρα σε ηχογράφηση)   

Στο 5ο Φεστιβάλ συμπεριλήφθηκαν επίσης, σε προφεστιβαλικό επίπεδο, μία μουσική βραδιά με τον Όθωνα Μεταξά στο Φουγάρο στο Ναύπλιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό της Αργολίδας και την παρουσίαση της πρωτότυπης θεατρικής παραγωγής-performance του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας «Έρωτα Εσύ… Προαναγγέλλοντας τη Μήδεια», σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου και σκηνοθεσία Μόνικας Κολοκοτρώνη. Η παράσταση αυτή εντάχθηκε επίσης στο 2ο Φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας» και παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο, στα τέλη Ιουλίου.

 

Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 17 Αύγουστος, 2018 - 21:00