Στον αγώνα κατά του παραεμπορίου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στον αγώνα κατά του παραεμπορίου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Οκτώβριος 17, 2012 - 10:01

Σύσκεψη στην Τρίπολη παρόντων του γενικού γραμματέα εμπορίου και του επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ
Δεδομένη θεωρείται η απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συμβάλει με τους τρόπους που μπορεί στην πάταξη του παραεμπορίου που αποτελεί «οικονομική πληγή» για τη χώρα μας, αφού κάθε χρόνο χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα αποτελεί την πρώτη περιφέρεια, όπως ειπώθηκε και από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ανταποκρίθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει σύσκεψη για το θέμα.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη με παρόντες τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τον επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου Δημήτριο Μπουλούκο (ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Νίκος Στασινόπουλος δεν παρέστη) καθώς και με εκπροσώπους όλων των αρμόδιων φορέων (τελωνεία, λιμεναρχεία, αστυνομία, δήμοι, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, τμήματα εμπορίου και ανάπτυξης κλπ). Κύριος στόχος της συνάντησης εργασίας ο συντονισμός των δράσεων για την πάταξη του φαινομένου, αφού μέχρι τώρα για διαφόρους λόγους η αντιμετώπισή του δεν είχε αποφέρει καρπούς.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος και ο κ. Κομνηνός ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και κάνει λόγο για κατάσχεση των προϊόντων του παραεμπορίου και άμεση καταστροφή τους- ευθύνη που έχουν αυτήν την στιγμή η δημοτική αστυνομία, το αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και τα Κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών.
Ο γενικός γραμματέας εμπορίου σημείωσε πως εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή συνείδησης και κουλτούρας και η δημιουργία κοινής επιχειρησιακής δράσης και εκπαίδευσης.
Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ανέφερε και το θέμα πως πρέπει να γίνουν και επενδύσεις στο κομμάτι αυτό, ενώ επεσήμανε πώς ναι μεν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης μίλησε «για πόλεμο κατά του παραεμπορίου» αλλά απομένει να υπάρξουν και αποτελέσματα. Μάλιστα ο υπεύθυνος του Συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης παραεμπορίου ο κ. Μπουλούκος παραδέχτηκε ότι ο έμπορος μέχρι τώρα νιώθει απροστάτευτος και πολλές φορές γίνεται και αυτός παράνομος αφού χάνει το μαγαζί του και τρέχει στις λαϊκές και στα πανηγύρια.
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης σημείωσε πως πρέπει σε κάποια ζητήματα όπως
Οι λαϊκές αγορές να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες.
Όλοι οι συμμετέχοντες αφού έκαναν τις παρατηρήσεις τους και ανέφεραν τις δικές τους εμπειρίες τόνισαν πως θα είναι στη διάθεση των κλιμακίων που θα γίνουν για την πάταξη του παραεμπορίου και δήλωσαν πως θα κάνουν ό,τι τους ζητηθεί…
Να σημειώσουμε πως πιθανότητα θα δημιουργηθεί και περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης παραεμπορίου αντίστοιχο με το κεντρικό για να ελέγχονται καλύτερα τα πράγματα σε επίπεδο περιφέρειας.
Μπορείτε να δείτε αρκετές από τις τοποθετήσεις συμμετεχόντων στα βίντεο …
Ε.Τ.
 

qOSv9ZQJa-Y

EvNgkXjetC0