Νέοι διαξιφισμοί στο ΠεΣυ για τη ΣΔΙΤ του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέοι διαξιφισμοί στο ΠεΣυ για τη ΣΔΙΤ του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου

Οκτώβριος 16, 2018 - 12:17

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ύστερα από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», το θέμα 4 εντός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε πρώτο κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη. Το θέμα αφορούσε και πάλι τα απορρίμματα και τη ΣΔΙΤ: «Έγκριση κατανομής ποσού 69.600.000,00 ευρώ, του έργου ‘’Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ’’ με κωδικό 2018ΕΠ62600000, σε 5 υποέργα».

Κατά την εισήγησή της, η θεματική αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε «Αδίκως και σκοπίμως κατηγορηθήκαμε ότι δήθεν δεν είχαμε αναφερθεί στην κατανομή του ποσού που θα διατεθούν για το έργο. Όπως είπα, υπάρχει η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για αυτό το έργο έχουν τελειώσει όλες οι διαδικασίες. Με την ένταξη των απαλλοτριώσεων στο 7Α, το έργο έχει ξεκινήσει, η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Ιούνιο του 2018 και από εκείνη την ημέρα ως σήμερα, γίνεται προσπάθεια μέσα στο 2018 να εγκατασταθούν στους χώρους τα εργοτάξια».

Εκνευρίστηκαν κάποιοι και λένε τις γνωστές αερολογίες.

«Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους και από ιδιωτικά κεφάλαια. Από αυτό το έργο η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει στην ΕΕ ότι μέσα στην κρίση μπορεί να τα καταφέρει, αλλά κάποιοι έκαναν ότι δεν το καταλάβαιναν. Σήμερα, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το ΠεΣυ, η Οικονομική Επιτροπή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας».

Απευθυνόμενη στον Νίκο Πατσαρίνο, η κυρία Νικολάκου αναφέρθηκε στα υποέργα αναλυτικά, και στα ποσά τους.

Για κάποιους αφελείς σχολιαστές, που ακούω να λένε, «έχουν δημοσιότητα αλλά δεν έχουν έργο», να πούμε ότι προηγείται η δημοσιότητα της λειτουργίας του έργου για έργα περιβάλλοντος, υψηλής σημασίας για τους πολίτες. Οι ενέργειες δημοσιότητας είναι ένα υποέργο που θα προηγηθεί κατά μεγάλο μέρος του έργου.

«Όπως εξήγησε η κυρία αντιπεριφερειάρχης, ένα έργο για να θωρακιστεί, πρέπει να έχει την υπογραφή του υπουργού, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση σε οποιαδήποτε περίπτωση.»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήγησε: « Όλα τα έργα παίρνουν ΠΔΕ. Αυτό το κονδύλι που παίρνουμε, δεν βαρύνει το δικό μας ΠΕΠ, αλλά προκύπτει από το ΕΠΠΕΡΑΑ».

Ο κ. Πατσαρίνος δήλωσε κατά την τοποθέτησή του, ότι καθώς πάμε προς τις εκλογές, πάει το ΠεΣυ να γίνει και εκκλησιαστικό συμβούλιο. «Θεωρώ απαράδεκτο να σερνόμαστε σε αποφάσεις χωρίς να έχετε ανοίξει όλα τα χαρτιά σας. Είναι επιλογή μας γιατί ξέρουμε ότι αυτό το έργο είναι και πανάκριβο, κόντρα σε κάθε διαχείριση απορριμμάτων, είναι φαραωνικό, δεσμευτικό και ανεξέλεγκτο, δεν ελέγχεται από το Δημόσιο».

Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο της κυρίας Νικολάκου εκτός μικροφώνου («διαφωνεί με τον Πρωθυπουργό ο κ. Πατσαρίνος»), είπε με νόημα: «Πρώτη φορά βλέπετε αυτοδιοικητικό να διαφοροποιείται; Εσείς δηλώνετε ανεξάρτητοι αλλά εμείς είμαστε πιο ανεξάρτητοι από εσάς».

Ακολούθως, ο κ. Πατσαρίνος είπε ότι η περιφερειακή αρχή προχωρεί σε απαλλοτρίωση όλης της έκτασης, χωρίς να ενημερωθεί το ΠεΣυ: «Δεν ξέρετε και δεν ελέγχετε σε ποια έκταση κάνετε απαλλοτριώσεις και έρχεστε με την ‘’ομπρέλα’’ του κράτους να κάνετε απαλλοτριώσεις παντού, για να καλύψετε αυτά που δεν μπορεί να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας.

Θεωρώ ότι εικόνα έπρεπε να έχει το ΠεΣυ για όλα τα υποέργα και γαι όλα τα ποσά. Γιατί για τον τεχνικό σύμβουλο 60.000 ευρώ, για παράδειγμα;

Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς παρατήρησε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση, και θα στηρίζαμε την προσπάθεια αν είχαμε καταλήξει στην αποκεντρωμένη διαχείριση που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ, και έρχεται τώρα αυτό που δεν έγινε χθες, να το στηρίξει».

Ο κ. Δολτσινιάδης επεσήμανε: «Είχαμε υποστηρίξει το σχέδιο, αν και δεν έχει την τέλεια τεχνολογία, απλώς αν έχεις μια ποδάμαξα και συ δώσουν ένα βενζινοκίνητο όχημα, θα δεχθείς την ποδάμαξα. Εμείς είχαμε τη χωματερή. Δεν είναι μια Ferrari, είναι ένα FIAT, αλλά για το καλό της Πελοποννήσου θα στηρίξουμε τη συμφωνία, συνεπείς στον λόγο μας».

Ο κ. Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφέρθηκε στο φιάσκο της ιδιωτικής χωροθέτησης, όπως το ονόμασε, που αναγκάζει την Περιφέρεια να ζητήσει την υπογραφή του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου: «Ακόμα δεν έχουν πάει οι επιτροπές στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες, κι εμείς συζητάμε για τα απορρίμματα. Και οι πέτρες στην Πελοπόννησο ξέρουν για τα έργα και τις ημέρες των έργων σας για τα απορρίμματα. Μετά το φιάσκο της ιδιωτικής χωροθέτησης, δεν θα απολογηθείτε;»

Έρχεται ο καπιταλιστικός όμιλος και λέει, δεν μου φτάνει η υπογραφή ενός υπουργού για να πάρω δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, πρέπει και ο Πρωθυπουργός να βάλει την υπογραφή του. Τελικά, γίνεται αυτό που λέει ο καπιταλιστικός όμιλος.

«Πρέπει να απολογηθείτε γιατί δεν έχει γίνει ούτε ένα από τα συνοδά έργα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Τα 58 εκατ. έγιναν 64 εκατ., τα 64 εκατ. έγιναν 69 εκατ. ευρώ. Ασχολιέστε με τα μαρουλόφυλλα, όπως ο κ. Τσιρώνης».

http://www.arcadiaportal.gr